Vesti iz ostalih sportova

Revolucija u odbojkaškoj Ligi nacija: FIVB promenio sistem takmičenja

komentari (0)

Izvor: Tanjug

22.02.2024 12:29
Odbojkaška lopta Guliver/AP Photo/Rebecca S. Gratz
Odbojkaška lopta

Svetska odbojkaška federacija (FIVB) saopštila je danas da će od 2025. godine u Ligi nacija u obe konkurencije igrati po 18 reprezentacija.

Shodno novom broju selekcija, saopšteno je da niko neće biti prekobrojan posle ovogodišnje Lige nacija 2024, pa će od 2025. igrati i pobednik FIVB Kupa izazivača, kao i najbolje plasirana selekcija sa FIVB rang liste, koja do tog trenutka nije izborila učešće u Ligi nacija.

 

 

FIVB je u saopštenju na svom sajtu istakao da će od 2025. iz Lige nacija ispasti samo poslednjeplasirana reprezentacija, koju će zameniti najuspešnija na osnovu FIVB rang liste, koja nije igrala u Ligi nacija.

Po novom modelu takmičenja, 18 selekcija će biti podeljene u tri grupe sa po šest ekipa tokom svake od tri takmičarske sedmice. Kao i do sad, svaka reprezentacija će odigrati ukupno 12 utakmica, odnosno po četiri tokom svake od tri sedmice.

Jedina promena je da će tokom jedne sedmice biti pet takmičarskih dana, umesto šest kao što je bilo do sada. Na finalni turnir će se plasirati domaćin i još sedam najuspešnijih selekcija.