Vesti iz ostalih sportova

Bosna i Hercegovina prva u znaku Životnih šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.03.2023 22:32
Bosna i Hercegovina prva u znaku Životnih šampiona TV Arena sport

Sarajevo i Doboj prvi su gradovi koji su ugostili ekipu Životnih šampiona na regionalnoj turi predstavljanja koncepta i aktivnosti za 2023. i 2024. godinu. Tom prilikom, preko 200 mališana, roditelja i trenera detaljno se upoznalo sa planovima za budućnost - novim besplatnim kampovima za mališane, obukama i studijskim posetama za trenere mlađih kategorija i skupovima različitog formata za roditelje.

FK Željezničar iz Sarajeva i FK Sloga iz Doboja, partneri na projektu “Stvaramo životne šampione” prvi su ugostili predstavnike konzorcijuma, a u nastavku info dani održaće se i u drugim zemljama-učesnicama - Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj, kao i u Crnoj Gori čije se priključivanje projektu očekuje u narednoj fazi.

Prisutnima je predstavljen kalendar aktivnosti, ali i ideje za dalje širenje koncepta, pre svega kroz uvođenje ženskih sekcija uključenih fudbalskih klubova, ali i širenje na nove sportske discipline - rukomet i boks, što je posebno od značaja onim klubovima koji su deo sportskih društava, kao što su u ovom slučaju i Željezničar i Sloga.

"Koncept Životnih šampiona koji u prvi plan stavlja socijalnu i obrazovnu ulogu sporta i ističe značaj trenera kao edukatora i pedagoga počeo je da se razvija 2018. godine, upravo uz učešće fudbalskih klubova iz Bosne i Hercegovine. Danas, pet godina kasnije, kada partnerstvo obuhvata 16 različitih aktera iz sportskog, omladinskog i obrazovnog sektora iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Portugala, Grčke i Turske, želeli smo da se podsetimo početaka i zato smo simbolično regionalni karavan inicirali upravo u Bosni i Hercegovini. Osim što ćemo sa svima onima koji će biti deo aktivnosti - trenerima, decom i roditeljima pričati o aktivnostima u naredne dve godine, smatramo da su info dani idealna prilika da se pošalju jasne poruke o želji regiona da sarađuje, povezuje se dalje i napreduje zajedno. Ponosni smo ne samo na obrazovnu ulogu projekta, već i na činjenicu da su upravo zahvaljujući njemu neki mališani po prvi put prešli granicu svoje zemlje, i to je ono na čemu ćemo insistirati sve vreme - stvaranju jednakih prilika za sve", izjavili su po okončanju prva dva info dana Aleksandra Knežević, koordinatorka koncepta Životnih šampiona i Nikola Sovrlić, predsednik Razvojnog centra za mlade - koordinatora konzorcijuma.

TV Arena sport

 

 

Da su regionu potrebne poruke solidarnosti, zajedništva i mira istakli su i članovi konzorcijuma i ekspertske grupe projekta Božo Marić i Siniša Ćerketa, čiji su entuzijazam i energija učinili da se deca i mladi iz Bosne i Hercegovine nađu u ovom izuzetnom obrazovno-sportskom iskustvu.

Regionalni info dani, kojih će u periodu od marta do maja ukupno biti šest, deo su projekta “Stvaramo životne šampione” podržanog od strane UEFA Fondacije za decu.