Vesti iz ostalih sportova

Danas su na programu kvalifikacije, u petak borba za trofej: U Obersdorfu startuje Turneja 4 skakonice

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.12.2023 08:31
ski skakač u letu Guliver/AP Photo
ski skakač u letu

Austrijanac Štefan Kraft glavni je favorit da ove sezone trijumfuje na čuvenoj Novogodišnoj turneji četiri skakonice koja se ove godine održava 72. put.

Tradicionalno, jedan od najgledanijih sportskih događaja među zimskim sporotovima počinje u Obersdorfu, gde su od 16.30 časova na programu kvalifikacije, a u petak startuje i ono pravo - borba za bodove (17.15).

Prema najavama organizatora, tokom današnjeg dana jačina vetra ne bi trebalo da prelazi 0,8 kilometara na sat, dok se u petak predviđa da on bude nešto snažniji i duvaće brzinom do 1,4 metar u sekundi.

 

 

Trofej osvojen prošle godine brani Norvežanin Halver Egner Granerud koji je uoči početka takmičenja pokazao i da je veoma uešan sa fudbalskom loptom, što je oduševilo njegove navijače širom sveta.

Velika zvezda ovog događaja biće i Švajcarac Simon Aman kojem će ovo biti 25. Novogodišnja turneja četiri skakonice na kojoj učestvuje i to u 43 godini.

Nakon takmičenja u Obersdorfu karavan se seli u Garmišpartenkirhen, gde će se 31. decembra najpre održati kvalifikacije, a potom prvog dana 2024. godine i glavni program.

Već narednog dana, odnosno 2. januara, u Insbruku će se skakati kvalifikacije, a u sredu, 3. januara i boriti za trofej, da bi se turneja završila u Bišofshofenu 6. januara, a dan ranije su na programu kvalifikacije.

Najuspešniji takmičar u istoriji Novogodišnje turneje četiri skakonicevje legendarni Jane Ahonen koji je pet puta uspevao da bude sveukupni pobednik takmičenja, a samo su Sven Hanavald, Kamil Štoh i Rjoju Kobajaši uspevali da osvoje sve četiri skakonice.