Vesti iz ostalih sportova

Hrvatska definitivno domaćin Evropskog prvenstva za vaterpoliste 2024. godine: LEN ozvaničio rokadu sa Izraelom

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.11.2023 15:58
Hrvatska definitivno domaćin Evropskog prvenstva za vaterpoliste 2024. godine: LEN ozvaničio rokadu sa Izraelom MN Press

Hrvatski vaterpolo savez dobio je za svoju ideju i želju podršku Vlade Hrvatske, pa je Evropska plivačka i vaterpolo ferderacija danas ozvaničila svoju raniju odluku da organizaciju šampionata Starog kontinenta za muškarce 2024. godine, vanredno, poveri Zagrebu i Dubrovniku (4-16. januar), čime je EP u Izraelu i definitivno izmešteno iz zone ratnih sukoba. 

Pomenuta mesta biće poprišta mečeva grupne faze, eliminacione utakmice i dueli za konačan plasman između prvog i osmog mesta odvijaće se u prestonici bivše jugoslovenske republike, a razigravanje na skali poziciji 9-16 dešavaće se na obali Jadranskog mora, dok je domaćinstvo EP za vaterpolistkinje predato Ajndhovenu (Holandija), u periodu od 5. do 13. januara. 

I da je prvenstvo organizaovano negde drugde, vaterpolo reprezentacija Srbije imala bi isti cilj - da obezbedi plasman na Olimpijske igre 2024 u Parizu, pošto to nije uspela na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u Fukuoki, a ako izvisi u toj borbi u komšiluku ostaje joj šansa na planetarnom takmičenju u Kataru, sledećeg februara. 

 

 

Samo, trebalo bi mnogo toga da se poklopi da naslednici Filipa Filipovića i ekipe nastave putem osvajača poslednja dva olimpijska zlata, odnosno za početak nastave kontinuitet učešća na OI. Sa Evropskog prvenstva u Zagrebu i Dubrovniku samo će jedna reprezentacija dobiti mesto u avionu za Francusku. To su već uradile selekcije domaćina, te aktuelni prvak i viceprvak sveta - Mađarska i Grčka.  

Nezgodna okolnost za selektora Uroša Stevanovića i njegove izabranike je što se Evropsko prvenstvo igra u drugačijem sistemu, jer je podeljeno u dve divizije. Tako će Srbija imati lakše protivnike u grupnoj fazi (Nemačka, Izrael, Malta), a onda na putu do eventualne medalje i odlaska na OI igrati sa vrlo jakim protivnicima - Crnom Gorom, Španijom, Hrvatskom, Mađarskom, Italijom ili Grčkom. 

Sve zbog toga što su "delfini" na poslednjem šampionatu Starog kontinenta zauzeli razočaravajuće deveto mesto.