Vesti iz ostalih sportova

Hrvatska je šampion sveta po treći put: Italijani pali nakon petaraca

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.02.2024 17:13
Vaterpolisti Hrvatske MN Press
Vaterpolisti Hrvatske

Vaterpolisti Hrvatske su šampioni sveta u vaterpolu. U velikom finalu na Svetskom prvenstvu u Dohi, Hrvati su bili bolji od Italije 14:13 nakon boljeg izvođenja peteraca. Rino Burić je na šest sekundi do kraja postigao pogodak za izjednačenje i odlazak u penal seriju, a tamo je dominirao Marko Bijač sa dva odbranjena penala.

Nakon što su Konstantin Harkov i Frančesko Di Fulvio postigli pogodak za obe ekipe na startu meča, usledio je nešto tvrđi deo igre. Ipak, golovima Nikolasa Prešutija i Andree Fondelija, Italija je vodila nakon uvodnih osam minuta.

Sličan scenario viđen je u drugoj deonici, ali je ovog puta Hrvatska bila pobednik četvrtine zahvaljujući dva vezana pogotka Jerka Marinić Kragića. Na poluvreme se tako otišlo bez pobednika (5:5).

 

 

Nijedna ekipa nije uspevala da se odvoji na više od gola prednosti. Delovalo je da bi Italijani mogli do najsjajnijeg odličja kada je Fondeli u poslednjem minutu postigao gol za 11:10. Usledio je novi napad "azura", međutim vaterpolisti Italije nisu ni šutirali na gol Bijača. Na drugoj strani je Burić uspeo na šest sekundi pre kraja utakmice zatrese mrežu za odlazak u penal seriju.

Kragić i Fondeli su bili precizni u prvoj seriji, a onda je usledio promašaj Lorena Fatovića. Prešuti je bio precizan i Italijani su bili u vođstvu. Ipak, u trećoj seriji je Gonzalo Ećenike bio neprecizan, te se Hrvatska vratila golom Burića, a zatim i povela preciznim udarcem Harkova. Na pet metara je doplivao jedan od najboljih igrača Italije, Di Fulvio, ali je Bijač ukrotio i njegov šut. Treće zlato u istoriji Hrvatskoj je doneo Marko Žuvela.