Vesti iz ostalih sportova

Počinje dvoransko EP u Istanbulu: Predstavlja nas 12 atletičara, očekujemo nekoliko medalja

komentari (1)

Autor: TV Arena sport

02.03.2023 08:19
Počinje dvoransko EP u Istanbulu: Predstavlja nas 12 atletičara, očekujemo nekoliko medalja Srpski atletski savez

Dvorana "Atakoj arena" u Istanbulu biće od danas do nedelje 5. marta mesto gde će se organizovati Evropsko prvenstvo u atletici, a Srbiju će na ovom takmičenju predstavljati 12 takmičara i to: Ivana Vuleta i Milica Gardašević (skok udalj), Armin Sinančević i Asmir Kolašinac (bacanje kugle), Angelina Topić (skok uvis), Boško Kijanović (400 m), Lazar Anić i Strahinja Jovančević (skok udalj), Elzan Bibić (3000 m), Anja Lukić (60 m prepone), Luka Trgovčević (60 m prepone) i Milana Tirnanić (60 m).

Prva iz ekspedicije Srbije na borilište izlazi Angelina Topić koja će kvalifikacije u skoku uvis imati u 17.05 časova. Najmlađa reprezentativka Srbije je nekoliko puta rušila sopstvene i državne rekorde pre odlaska na EP, a poslednji put 26. januara 2023, kada je sa nepunih 18 godina uspela da postavi novi seniorski nacionalni rekord i skoči do 1.94 m.

Petak je dan kad će se na velikoj sceni pojaviti Lazar Anić i Strahinja Jovančević, koji u jutarnjim satima (07.10h) izlaze na na zaletište skoka udalj.

Lazar Anić kvalifikovao se kao deveti takmičar po rang listama, a ove godine najbolji rezultat ostvario je na državnom seniorskom prvenstvu kada je skočio 7.82 m.

Strahinja Jovančević na evropskoj rang listi zauzima 15. poziciju, a najbolji rezultat ostvario je na Belgrade Indoor Meeting-u kada je skočio 7.78 m.

Srpski atletski savez

 

 

Posle njih dvojice nastupaće Boška Kijanovića u kvalifikacionoj trci na 400 m od 07.50 časova, koji je normu za Evropsko prvenstvo ostvario na Svetskom prvenstvu u dvorani koje je održano u Beogradu 2022. godine i kao 14. atletičar planete kvalifikovao se za ovo takmičenje.

Od 10.00 časova drugog dana prvenstva u Istanbulu na programu su kvalifikacije na 60 m, gde ćemo imati našu predstavnicu Milanu Tirnanić. Ona je ušla u istoriju Srbije kao prva devojka koja je obezbedila normu za jedno veliko međunarodno takmičenje na 60 m, kada je 2021. godine trčala na EP u Torinu.

U poslepodnevnim satima drugog takmičarskog dana, u Turskoj nas očekuje finale u bacanju kugle, gde će naša zemlja imati dva predstavnika: evropskog vicešampiona i prvaka države, Armina Sinančevića i vicešampiona države Asmira Kolašinca.

Armin Sinančević ostvario je normu na Evropskom prvenstvu u Minhenu u avgustu 2022. godine kada je bacio 21.82m. Ove godine najbolji rezultat ostvario je na državnom seniorskom prvenstvu kada je pobedio rezultatom 21.19m. Asmir Kolašinac kvalifikovao se kao 16. atletičar prema svetskoj rang listi, od ukupno 45 bacača kugle.

Trećeg dana takmičenja očekuje nas nastup u kvalifikacijama još petoro srpskih atletičara, a satnice će naknadno biti saopštene.

Trećeg dana takmičenja očekuje nas nastupaju Elzin Bibić u trci na 3.000 metara (08.00), Anja Lukić u trci 60 m pepone (08.35), Ivana Vuleta i Milica Gardašević u skoku udalj (09.10) i Luka Trgovčević u disciplini 60 metara prepone (09.20).