Vesti iz ostalih sportova

Beogradski maraton u Čikagu među svetskom trkačkom elitom

komentari (0)

Izvor: Tanjug

07.10.2023 08:09
Beogradski maraton u Čikagu među svetskom trkačkom elitom MN Press

Najmasovniji sportski događaj u Srbiji, Beogradski maraton, predstavlja se i ove godine na specijalizovanom sajmu koji se održava uoči jubilarnog 45. maratona u Čikagu.

Promovisano je 37. izdanje trke koja svakog aprila okupi desetine hiljada trkača u našem glavnom gradu, kao i ostali događaji koje Beogradski maraton ima u svom programu.

Štand Beogradskog maratona posetio je i generalni konzul Srbije u Čikagu, Damjan Jović koji je istakao da je ovo izuzetna prilika da se na najlepši mogući način predstave naša prestonica i Srbija, kao i da se privuku i turisti i trkači u Beograd.

"Naši ljudi znaju kako da dočekaju goste, kako da ih isprate, vrlo smo srdačan narod. Nisam do sada upoznao nijednog Amerikanca, koji je posetio Srbiju, a da se vratio sa negativnim utiskom. U tom smislu je i predstavljanje Beogradskog maratona, kao jedne velike manifestacije koja ima dugu tradiciju, dodatni motiv za ljude da dođu u naš glavni grad i da posete Srbiju", kaže Jović, a prenosi Tanjug.

Najznačajniji aspekt maratona je svakako dolazak stranih takmičara koji dolaze sa svojim prijateljima i porodicom i stvaraju simbiozu sportskog i gradskog turizma, kaže za Tanjug Srđan Ćopić, predstavnik Turističke organizacije Beograda.

"Na EXPO Čikaškog maratona dolazimo već osam godina. Ovde živi oko 400.000 Srba u čemu Turistička organizacija Beograda vidi priliku da privuče treću i četvrtu generaciju naših sunarodnika koji žive ovde, koji nikada nisu bili u Beogradu, i ne znaju srpski jezik. Ovo je idealna prilika da ih kroz sport privučemo, jer su Amerikanci inače poznati po tome da ih samo događaji privlače u Evropu, a Beogradski maraton je sigurno pravi razlog", ističe Ćopić.