Vesti iz odbojke

Velika pobeda Srbije: Opet smo ispred Kube, meč odluke je 19. juna u Ljubljani

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.06.2024 02:22
Odbojkaši Srbije u borbi za Olimpijske igre Profimedia
Odbojkaši Srbije u borbi za Olimpijske igre

Ljutu bitku bije Srbija za plasman na Olimpijske igre i da se posle 12 godina vrati na mesto na kojem je 2000. u Sidneju, doduše tada kao SR Jugoslavija, ponela zlatnu medalju.

Nije nas bilo u Riju, propustili smo i Tokio, a sada smo tako blizu Parizu.

Srbija je u poslednjem meču drugog vikenda FIVB Lige nacija u Otavi pobedila domaćina Kanadu 3:1 (21:25, 25:20, 25:18, 25:23) i tako osvojila veoma važne bodove za skok na FIVB ranglisti, koja će po završetku elitnog svetskog takmičenja biti i poslednje merilo za popunu mesta na odbojkaškom turniru.

Što je najvažnije, ekipa selektora Igora Kolakovića opet je ispred glavnog konkurenta Kube, dok je prilično iza sebe ostavila Holandiju, jedinu selekciju koja uz dve pomenute može do Igara u Parizu. Na tabeli FIVB liste, koja nas u ovom momentu daleko više zanima od tabele Lige nacija, Srbija je na devetoj poziciji sa 251,55 bodova, dok karipska država ima 250,64, a "lale" 217,38.

Praktično, Srbija i Kuba će 19. juna u Ljubljani u međusobnom duelu od 16.30 časova najverovatnije odlučiti o poslednjem učesniku odbojkaškog olimpijskog turnira. Inače, biće to i prvi meč na turniru u Sloveniji, ali ni poraz ne mora da znači eliminaciju, dok bi pobeda gotovo sigurno donela vizu srpskim momcima za Francusku.

Srbija će u Ljubljani igrati i sa Turskom, ekipom koja ima jedan trijumf u prethodnih osam utakmica, Poljskom i Slovenijom. Protivnici Kube biće još Slovenija, Bugarska i Poljska. Ukoliko izabranici selektora Igora Kolakovića odigraju najbolji turnir od početka takmičenja u Ligi nacija, a poklope se i neki drugi rezultati, vrlo lako mogu i do Fajnal ejta, ali o tom potom…

Skor 4:4 imaju Kanada na sedmom, Kuba na osmom i Argentina na devetom mestu, dok su Srbija, Nemačka, Sad i Holandija sa 3:5.