Vesti iz odbojke

Pored Srbije još šest ekipa overilo olimpijsku vizu: To su Dominikana, SAD, Poljska, Turska, Brazil i domaćin Francuska

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

25.09.2023 08:59
Pored Srbije još šest ekipa overilo olimpijsku vizu: To su Dominikana, SAD, Poljska, Turska, Brazil i domaćin Francuska Odbojkaški savez Srbije

Da su odbojkašice Srbije peti put u nizu uspele da se plasiraju na Olimpijske igre bilo je poznato još pre nekoliko dana, a nakon završetka kvalifikacionog turnira u Kini znaju se imena i ostalih reprezentacija koje su u tome uspele.

To su Dominikanska Republika, Sjedinjene Američke Države, Poljska, Turska i Brazil, dok je Francuska kao domaćin direktno obezbedila učešće na najvećoj planetarnoj smotri.

Pored pomenutih selekcija na Igrama će nastupati još pet nacionalnih timova čija će se imena znati nakon završetka preliminarne faze Lige nacija u junu naredne godine.

Na osnovu rang liste FIVB biće određeno još pet reprezentacija, a prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trenutku nemaju kvalifikovane reprezentacije za OI, a potom najuspešnije repeezentacije za FIVB rang liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre.

Trenutno se, iz vrha rang liste FIVB na Olimpijske igre nisu plasirale Italija, Kina, Japan, Holandija i Kanada koje će voditi žestoku bitku za plasman u Pariz.

Sistem takmičenja na Olimpijskim igrama je promenjen, pa će u Parizu 12 reprezentacija biti podeljene u 3 grupe sa po 4 selekcije.

Odbojkašice Srbije do sada su četiri puta nastupale na Olimpijskim igrama, u Pekingu 2008. su bile pete, u Londonu 2012. zauzele 11. poziciju, pre osam godina u Riju bile šampionke, a na poslednjim Igrama u Tokiju osvojile bronzanu medalju.