Vesti iz NFL

Drama, neizvesnost i pet pobedničkih šuteva za tri poena u poslednjim sekundama: Presek desete nedelje u NFL

komentari (0)

Izvor: Vanja Milićević

14.11.2023 11:37
Drama, neizvesnost i pet pobedničkih šuteva za tri poena u poslednjim sekundama: Presek desete nedelje u NFL Guliver/AP Photo/Ashley Landis

Drama, neizvesnost i pobede u poslednjim momentima. To su stvari koje su obeležile 10. nedelju u NFL. Deseto kolo su otvorili Čikago Bersi pobedom protiv Karolina Pantersa, odigrala se poslednja evropska utakmica za ovu sezonu, u kojoj su Indijanapolis Koltsi jedva izvukli pobedu protiv Nju Ingland Petriotsa. Nedeljni program su obeležili šuteri širom lige, jer su čak njih petorica pogodili šuteve za tri poena u poslednjim sekundama i tako doneli pobede svojim timovima. San Francisko se vratio na pobednički kolosek ubedljivom pobedom protiv Džeguarsa, dok su nam dodatnu neizvesnost pružili Bronkosi i Bilsi u poslednjoj utakmici desetog kola, u kojoj su Bronkosi kapitulirali na greškama Bilsa i zabeležili veoma kritičnu pobedu. Pogledajte analizu timova i power ranking nakon 10 odigranih kola u NFL.

1. FILADELFIJA INGLS (8-1)

Filadelfija Iglsi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

2. KANZAS SITI ČIFS (7-2)

Kanzas Siti Čifsi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

3. DETROIT LAJONS (7-2)

Spektakularno izdanje napada Detroit Lajonsa, pre svega njihovih trkača u pobedi protiv Čardžersa. Novajlija Džamir Gibs i Dejvid Montgomeri su zajedno imali 193 jarda, tri tačdauna na 26 nošenja, dok je Džered Gof (23/33, 323 jarda i dva TD) takođe imao veoma efikasnu utakmicu. Amon-Ra Seint Braun sada ima šest utakmica sa 100 ili više jardi hvatanjem (najbolje u ligi), dok Lajonsi i dalje drže priključak u borbi za prvo mesto u njihovoj konferenciji.

 

 

4. BALTIMOR REJVENS (7-3)

Idealnu priliku su propustili Rejvensi da naprave separaciju u diviziju i steknu ubedljivo vodstvo, ovako ih čeka paklena borba za šampiona divizije. Lamar Džekson (13/23, 223 jarda, TD i dva INT), mora bolje odluke da donosi, jer do sada ima 10 tačdaunova i 11 izgubljenih lopti. Ovo je tek drugi put u poslednjih 27 utakmica da su Rejvensi primili 30 ili više poena.

 

 

5. SAN FRANCISKO FORTINAJNERS (6-3)

Fortinajnersi ponovo izgledaju zastrašujuće nakon što su demolirali jedan od najboljih timova u ligi, Džeksonvil Džeguarse. Dominacija je pre svega krenula sa defanzivne strane, odbrana je uspela da zabeleži pet sekova, četiri obaranja za gubitak jardi i imala četiri osvojene lopte. To je znatno olakšalo posao napadu i Broku Pardiju (19/26, 296 jardi i tri TD), koji su izgledali veoma efikasno. Najbitnija stvar za njih jeste činjenica da su se vratili Trent Vilijams i Dibo Semjuel, kada su Fortinajnersi zdravi izgledaju kao najbolji tim u ligi.

6. DALAS KAUBOJS (6-3)

Surova dominacija Dalas Kaubojsa se nastavlja protiv Njujork Džajantsa. Kaubojsi imaju 13 pobeda u poslednjih 14 utakmica protiv divizijskog rivala, a ovoga puta je malo falilo da postignu više od 50 poena (imali su 49). Sve je funkcionisalo za Dalas, u napadu je Dak Preskot (404 jardi, četiri TD i paser rejting od 138,3) bio odličan, Brendin Kuks (devet hvatanja, 173 jardi i tačdaun) se probudio, dok je Si Di Lemb nastavio svoju dominaciju i zabeležio treću uzastopnu utakmicu sa 150 ili više jardi hvatanjem (prvi igrač u istoriji NFL da to ostvari).

 

 

7. KLIVLEND BRAUNS (6-3)

Braunsi su uspeli da izvuku pobedu u poslednjim sekundama protiv divizijskog rivala Baltimor Rejvensa, na taj način održe korak sa njima i Stilersima u trci za divizijsku titulu. Dešon Votson je odigrao katastrofa u prvom poluvremenu (šest kompletiranih dodavanja iz 20 pokušaja), ali je bio savršen u drugom i imao pobednički posed na kraju utakmice. Majls Geret i odbrana je pravila probleme Rejvensima, uspeli su da imaju dve osvojene lopte i defanzivni tačdaun. Zaustavili su igru na zemlji, što je zapravo bio ključ pobede Braunsa.

 

 

8. MAJAMI DOLFINS (6-3)

Majami Dolfinsi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

9. DŽEKSONVIL DŽEGUARS (6-3)

Nije prvi put ove godine da Džeguarsi budu kompletno nadigrani, ovaj poraz dovodi u pitanje njihov kredibilitet i koliko su zapravo dobar tim. Trevor Lorenc (tri izgubljene lopte) se dosta mučio i bio pod konstantnim pritiskom (pet puta je bio sekovan) i nisu uspeli da uspostave igru trčanjem (59 jardi na 17 nošenja). Napad nije napravio iskorak ove godine kako se očekivalo, uz to imaju 17 izgubljenih lopti.

10. SIJETL SIHOKS (6-3)

Da li su Sihoksi sposobni da osvoje svoju diviziju ćemo tek videti, ali smo videli Sihokse da odigraju jednu čistu utakmicu bez izgubljene lopte. Najzaslužniji za to je bio Đino Smit (31/47, 369 jadi, dva TD) koji napokon nije imao izgubljenu loptu nakon što je imao osam u poslednje četiri utakmice. Kenet Voker je bio važna karika u napadu sa 127 jardi sa linije skrimižda i tačdaunom, dok je heroj bio njihov šuter Džejson Majers (5/5 za tri poena, 2/2 za dodatni poen) koji je pogodio šut za tri poena u poslednjim momentima utakmice.

11. PITSBURG STILERS (6-3)

Nastavlja se trend da Stilersi imaju manji broj jardi od protivnika, ali ih to ne sprečava da pobede. Keni Piket ne pokazuje znake napretka niti konstantne igre (ruku na srce, Dionte Džonson je imao kritičnu ispuštenu loptu), ali igra trčanjem je sve bolja (205 jardi, dva tačdauna). Postigli su po tačdaun u prva dva poseda na utakmici, što je prvi put od kako je Piket

startni kvoterbek. Odbrana je imala dva presečena dodavanja u poslednjoj četvrtini, što je na kraju odlučilo utakmicu.

12. MINESOTA VAJKINGS (6-4)

Moram priznati, nisam očekivao da ćemo se naći u ovoj situaciji. Ali, Vajkingsi su zabeležili svoju petu uzastopnu pobedu i sve su bliži tome da obezbede plej-of. Džošua Dobs (23/34, 268 jardi i ukupno dva TD) nastavlja svoju Pepeljuginu priču sa još jednom dobrom partijom, ali zvezda na ovoj utakmici je bio Ti Džej Hokinson. Hokinson je postao tek drugi tajt end od 1978. godine koji je imao makar 10 hvatanja, 100 jardi i tačdaun u jednom poluvremenu. Treba pohvaliti odbranu koja je dozvolila 17,4 poena po meču i ima 11 osvojenih lopti u poslednjih pet utakmica.

 

 

13. HJUSTON TEKSANS (5-4)

Magična sezona Si Džeja Strauda se nastavlja u impresivnoj pobedi Teksansa protiv Sinsinati Bengalsa. Straud (356 jardi, ukupno dva TD i QBR 71.1) je bio sjajan i imao pobedosni posed, koji je omogućio šuteru Metu Amendoli da pogodi šut za tri poena za pobedu. Devin Singlteri je bio sjajan sa 150 jardi trčanjem i postao prvi igrač Hjustona sa 150 ili više jardi na zemlji od 2019. godine (Karlos Hajd, 160 jardi).

14. SINSINATI BENGALS (5-4)

Spor početak i dosta grešaka u poslednjoj četvrtini je koštalo pobede Bengalsa, koji se sada nalaze van plej-of slike. Postigli su tačdaun na otvaranju utakmice, ali nakon toga su pantovali pet puta zaredom i dozvolili Hjuston da stvori prednost od 13 poena. Džou Burou (27/40, 347 jardi i dva TD) je imao dva presečena dodavanja u poslednjoj četvrtini, ali nije on najveći krivac već Tajler Bojd koji je ispustio hvatanje za tačdaun kojim bi Bengalsi poveli. Morali su da se zadovolje šutem za tri poena i u poslednjem posedu na utakmici nisu uspeli da zaustave Si Džeja Strauda.

15. BAFALO BILS (5-5)

Veliki broj izgubljenih lopti, traljava igra i loše trenerske odluke su razlozi za novi poraz Bilsa, četvrti poraz u poslednjih šest utakmica. Džoš Alen (15/26, 177 jardi, jedan TD i dva INT) je izgledao van ritma tokom većine utakmice i sada predvodi ligu po broju izgubljenih lopti sa 14.

Pozitivna stvar sa ove utakmice jeste činjenica da su Bilsi napokon krenuli da trče (26 nošenja, 192 jarda i dva TD), ali na kraju ih je nedisciplina koštala pobede jer su napravili prekršaj u poslednjoj akciji i dali još jednu šansu Vilu Lacu da pogodi šut za pobedu dok je prvi šut promašio.

16. INDIJANAPOLIS KOLTS (5-5)

Da li bi Koltsi mogli da završe sezonu na visokoj noti i nekako se izbore za plej-of poziciju? To je svakako moguće, jer samo njihova tri protivnika (od sedam) do kraja regularne sezone imaju više pobeda nego poraza (Teksansi, Stilersi i Bengalsi). Ofanzivno moraju biti konstantniji i da se više oslanjaju na igru trčanjem. To je recept za Koltse, više trčanja nego pokušaja dodavanjem. To će dodatno olakšati i odbrani, koja je na ovoj utakmica bila sjajna zabeleživši pet sekova i dve osvojene lopte.

17. LOS ANĐELES ČARDŽERS (4-5)

Agonija i defanzivna nemoć je ponovo bila vidljiva od strane Čardžersa u porazu protiv Detroit Lajonsa. Uprkos odličnoj igri u napadu, gde su u jednom momentu postigli pet tačdaunova zaredom, odbrana je dozvolila 533 jarda i 41 poena Lajonsima. Kada je bilo najpotrebnije, tim iz Los Anđelesa nije uspeo da zaustavi protivnika na četvrtom pokušaju, četiri od pet puta su bili uspešni Lajonsi. Odbrana je već četiri puta dozvolila protivnicima da pređu 475 ili više jardi na meču ove sezone.

 

 

18. NJU ORLEANS SEINTS (5-5)

Turbulentna sezona se nastavlja za tim iz Luizijane. Derik Kar je morao da izađe iz igre u trećoj četvrtini zbog potresa mozga, zamenio ga je Džejmis Vinston (122 jarda, dva TD, dva INT i 59,1 paser rejting) koji je pružio neku vrstu iskre ali istovremeno pravio greške u kritičnim momentima. Odbrana, koja je nekada bila dika i ponos ekipe, dozvoljava 25,5 poena po meču u poslednje četiri utakmice i ponovo nisu imali rešenje za kvoterbeka koji trči, ali ni za Ti Džeja Hokinsona (11 hvatanja, 134 jardi, jedan TD).

 

 

19. TAMPA BEJ BAKANIRS (4-5)

Odbrana Bakanirsa je napokon proradila, nakon što su izgubili četiri zaredom i primali skoro 25 poena po meču u te četiri utakmice. Uspeli su da vrše konstantan pritisak na Vilu Levisu (četiri seka i 13 puta su udarili kvoterbeka Tenesija), pritom su neutralisali igru na zemlji (16 nošenja, 42 jarda). Bejker Mejfild (18/29, 278 jardi i dva TD) je odigrao veoma korektno, dok je Majk Evans (šest hvatanja, 143 jarda i TD) bio nezaustavljiv. Bakanirsi su i dalje u igri da osvoje svoju diviziju.

20. LAS VEGAS REJDERS (5-5)

Druga uzastopna pobeda novog glavnog trenera Antonija Pirsa, daje Rejdersima nadu da mogu u plej-of. Džoš Džejkobs je napokon imao preko 100 jardi trčanjem (116 jardi da budem precizan), dok je novajlija Majkl Majer uhvatio svoj prvi tačdaun. Treba spomenuti da je kapiten odbrane, Robert Spilejn, imao ključan potez kada je presekao dodavanje Zeka Vilsona u poslednjoj četvrtini. Teži deo posla tek čeka Antonija Pirsa i Rejderse, jer u narednih pet utakmica igraju protiv Dolfinsa, Čardžersa, Vajkingsa i dva puta Čifsa.

 

 

21. NJUJORK DŽETS (4-5)

Ista priča iz nedelje u nedelju za Njujork Džetse. Ponovo nisu uspeli da postignu više od 15 poena (peti put ove sezone) i ponovo je Zek Vilson napravio ključnu grešku što je koštalo Džetse pobede. Vilson (23/39, 263 jarda, jedan INT i paser rejting od 68,6) je imao nekoliko veoma impresivnih dodavanja, računajući dodavanje kao end zoni u poslednjoj akciji kada je imao priliku Geret Vilson da postigne tačdaun i odnesu pobedu. Ali Vilson iznova ponavlja iste greške i sporo procesuira igru, to je glavni razlog zašto su Džetsi postigli samo jedan ofanzivni tačdaun u poslednjih 12 četvrtina.

 

 

22. VAŠINGTON KOMANDERS (4-6)

Dobra vest za Komanderse jeste da deluje da su pronašli kvoterbeka budućnosti u Semu Hauvelu koji je imao još jednu odličnu partiju (29/44, 312 jarda i tri TD). Loša vest jeste da igra trčanjem ne funkcioniše (12 nošenja, 51 jard za trkače) i da imaju jednu od najgorih odbrana u ligi. Očigledan je napredak Sema Hauvela uz pomoć Erika Bienemija, sada je na ostatku tima (pre svega odbrani) da podignu svoj nivo igre jer Komandersi i dalje imaju šanse za plej-of.

 

 

23. ATLANTA FALKONS (4-6)

Treći uzastopni poraz i sva tri na jedan posed za Falkonse ih stavljao u sve težu situaciju za plej-of. Još veći problem za Atlantu jeste činjenica da oni nemaju startnog kvoterbeka na svom timu, jer ni Tejlor Hajniki (8/15, 55 jarda i jedan TD) niti Dezmond Rider (12 izgubljenih lopti ove sezone) nisu dovoljno kvalitetni. Možda je Artur Smit napokon naučio da mora da se osloni na Bižona Robinsona i igru trčanjem (41 nošenje, 184 jarde i dva TD) i bolje iskoristi svoja ofanzivna oružja. Odbrana takođe igra veoma loše, primaju 28 poena u proseku u poslednje tri utakmice.

24. DENVER BRONKOS (4-5)

Treća pobeda u nizu za Bronkose (prvi put da imaju ovakav niz pobeda od 2021. godine) i to sve zahvaljujući velikom broju osvojenih lopti. Odbrana Denvera izgleda sve bolje, to su pokazali sa četiri osvojene lopte (imaju devet u poslednje dve utakmice) i odličnom odbranom na trećem pokušaju. Napad je predvodio Rasel Vilson (24/29, 193 jarda i dva TD), koji je uspeo u poslednjem posedu da dovede svoj tim dovoljno blizu za šutera Vila Laca da ima lak šut za pobedu.

 

 

25. TENESI TAJTANS (3-6)

Drugi uzastopni meč za Vila Levisa bez tačdauna dodavanjem i drugi poraz Tajtansa zaredom koji ih je maltene izbacio iz plej-of trke. Novajlija na poziciji kvoterbeka je kompletirao ispod 50% svojih dodavanja, ali glavnih razlog zbog toga jeste bila loša igra ofanzivne linije koja je stalno

dozvoljavala pritisak. Muke u crvenoj zoni se nastavljaju za Tenesi, nisu uspeli da postignu tačdaun iako su dva puta bili unutar 20 jardi na protivničkoj polovini.

26. GRIN BEJ PEKERS (3-6)

Crni dani za Pekerse se nastavljaju. Ovoga puta nije krivica Džordana Lava (21/40, 289 jardi, dva tačdauna i dva INT), već veliki broj ispuštenih lopti i loša odbrana protiv trčanja. Nisu uspeli da pronađu hemiju Lav i Kristijan Votson ove sezone, jer od 10 presečenih dodavanja Lava, pet je bilo kada je ciljao Votsona.

27. LOS ANĐELES REMS (3-6)

Los Anđeles Remsi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

28. ČIKAGO BERS (3-7)

Odlično izdanje odbrane Čikaga koja je imala tri seka i dozvolila samo 213 jardi napadu Karolina Pantersa. Bersi su uspeli da urade nešto što im nije pošlo za rukom od 1998. godine. Bersi nisu imali niti jednu izgubljenu loptu, nisu dozvolili niti jedan sek i nisu dozvolili niti jedan ofanzivni tačdaun na ovoj utakmici. Tajson Bejdžent je zabeležio svoju drugu pobedu kao startni kvoterbek.

29. ARIZONA KARDINALS (2-8)

Vratio se na teren Kajler Marej nakon 11 meseci pauze zbog povrede kolena i odmah se video njegov uticaj. Ako samo pogledamo statistiku i nije veoma impresivna, ali je imao ključne poteze i nekoliko trčanja koja su produžila posed Kardinalsima i stavila ih u poziciju da pobede. Vratio se Džejms Kuk, samim tim je igra na zemlji bila bolja (122 jarda iz 26 nošenja), plus tajt end Trej Mekbrajd je odigrao svoju najbolju utakmicu kao profesionalac sa 131 jardom hvatanjem. Ako Marej nastavi da igra na ovaj način, Arizona neće birati kvoterbeka u prvoj rundi.

 

 

30. NJU INGLAND PETRIOTS (2-8)

Bledo, mukotrpno i nepopravljio. To najbolje opisuje trenutno stanje napada Petriotsa, nakon što ponovo nisu uspeli da pronađu end zonu. Mek Džouns je ponovo imao presečeno dodavanje (10 presečenih lopti sezone), zbog toga ga je Bejli Zepi. Mada ni on nije bio bolji jer je i on imao presečeno dodavanje. Loša igra dvojice kvoterbeka je bacilo senku na ostatak tima koji je igrao veoma dobro, pre svega odbrana i igra trčanjem je proradila (36 nošenja, 167 jardi).

Svetla tačka ovog poraza (i svakog narednog) jeste činjenica da su sve bliži tome da imaju top 3 odabir na predstojećem NFL draftu i da će moći da izaberu novo kvoterbeka i lice franšize.

 

 

31. NJUJORK DŽAJANTS (2-8)

Još jedan ubedljiv poraz i veoma loše izdanje Džajantsa. Tim iz “Velike jabuke” je sve bliži top pet odabiru na predstojećem draftu, sada je samo pitanje koji od ovih igrača će ostati u timu za narednu sezonu. Sejkvon Barkli je dao sve od sebe, ali uz lošu ofanzivnu liniju mogao je samo da istrči za 66 jardi. Džajantsi imaju najgori diferencijal između postignutih i primljenih poena sa -148.

32. KAROLINA PANTERS (1-8)

Ponovo anemično i bledo izdanje napada Karoline. Brajs Jang (21/38, 185 jardi i paser rejting 68.4) i napad Pantersa nije uspeo da pronađe end zonu i bili su veoma loši na trećem pokušaju (3-15). Igra trčanjem nije postajala (16 nošenja, 43 jarda) i jedini tačdaun je postigao Amir Smit-Marset nakon što je vratio pant 79 jardi. Pantersi će morati da pronađu način u međusezoni da pomognu Jangu i unaprede ofanzivni talenat oko njega, to će svakako biti težak zadatak jer njihov pik prve runde na predstojećem NFL draftu ide upravo Čikago Be