Vesti iz NFL

NFL POWER RANKING: Analiza timova na polovini sezone, ko su glavni favoriti za plej-of

komentari (0)

Izvor: Vanja Milićević

07.11.2023 12:44
NFL POWER RANKING: Analiza timova na polovini sezone, ko su glavni favoriti za plej-of Guliver/Guliver (AP Photo/Matt Rourke)/Tanjug/AP Photo/Martin Meissner)GuliverAP Photo/Julio Cortez

Gruß aus Deutschland!

Još jedna internacionalna utakmica, prvi put održana u Frankfurtu, u kojoj su evropski navijači američkog fudbala mogli da prisustvuju pobedi Kanzas Siti Čifsa protiv Majami Dolfinsa. Stigli smo do polovine regularne sezone. Odigrano je tačno 136 utakmica od 272 i stanje u divizijama se sve jasnije kristališe. Kolo su otvorili Stilersi tesnom pobedom protiv Tajtansa, njihov divizijski rival Baltimor Rejvensi su još jednom pregazili protivnika iz suprotne konferencije. Filadelfija Iglsi su uspeli da izdrže nalet Kaubojsa i zabeleže osmu pobedu. Sinsinati Bengalsi izgledaju sve opasnije i Los Anđeles Čardžersi drže priključak za plej-of trkom pobedom u poslednjem kolu protiv Njujork Džetsa.

Isti timovi su na vrhu, neki novi ušli u top 10, sve je interesantnija plej-of borba i sada po običaju na samom dnu Kardinalsi i Pantersi.

1. FILADELFIJA IGLS (8-1)

Iglsi izgledaju kao najbolji tim u ligi, to su potvrdili još jednom u divizijskom duelu protiv Kaubojsa. Džejlen Hurts (17/23, 203 jarda i tri tačdauna) je doživeo povredu levog kolena, ali je uspeo da odigra čitav meč i postigne svoj 33. tačdaun trčanjem što je novi rekord franšize. Hurts je skoro savršen u poslednje dve nedelje kada su mu mete Devonte Smit ili Ej Džej Braun (24/25, 343 jarda, pet tačdaunova). 

Neko će morati da zameni tajt enda Dalasa Gaderta, koji je izgleda doživeo ozbiljniju povredu podlaktice. 
Iglsi su u poslednje dve sezone krenuli sa osam pobeda i jednim porazom, prvi tim kojem je to pošlo za rukom od Indijanapolis Koltsa predvođenim Pejtonom Meningom 2005. i 2006. godine.

 

 

2. BALTIMOR REJVENS (7-2)

Apsolutna dominacija Rejvensa ponovo nad protivnikom iz suprotne konferencije. Baltimor je imao 298 jardi trčanjem (četvrti najveći broj jardi u istoriji franšize na jednoj utakmici), a nedraftovani novajlija Kiton Mičel (138 jardi i jedan TD) je odigrao utakmicu života. Odbrana je imala više sekova (4) nego dozvoljenih poena (3), Ðino Stoun je zabeležio svoje šesto presečeno dodavanje. Rejvensi predvode NFL po broju sekova (35,0) i dozvoljenih poena (13,8), ovo je najmanji broj poena po meču koji dozvoljavaju Rejvensi od 2000. godine kada su i osvojili Lombardijev trofej.

 


 
3. KANZAS SITI ČIFS (7-2)

Prva utakmica ikada odigrana u Frankfurtu je završena pobedom Kanzas Siti Čifsa, pre svega zahvaljujući njihovom odbranom. Nisu dozvolili niti jedan poen u prvom poluvremenu Dolfinsima, čak su uspeli da postignu i jedan defanzivni tačdaun kada je Trent Mekdafi iznudio fambl, a do lopte stigao Majk Edvards koji je dodao tu loptu do Brajana Kuka koji je postigao tačdaun. Napad se i dalje dosta muči, ovo je za sada najmanji broj poena po meču u sezoni od kada je Patrik Mahoums startni kvoterbek. Ali sa druge strane, odbrana je dozvolila svega 15,9 poena po meču i imaju 13 osvojenih lopti. Kanzas Siti Čifsi su prva franšiza u istoriji NFL koja je zabeležila pobedu u četiri različite države (Velika Britanija, SAD, Meksiko i Nemačka)

Guliver

 

 

4. DŽEKSONVIL DŽEGUARS (6-2)

Džeksonvil Džeguarsi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

5. DETROIT LAJONS (6-2)

Detroit Lajonsi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

6. SINSINATI BENGALS (5-3)

Sve bolje izgledaju Bengalsi i glavni razlog za to jeste činjenica da se Džo Burou oporavio od povrede lista. Sinsinati je tokom čitave utakmice igrao bolje i kvalitetnije, dok je Burou (31/48, 348 jardi i dva TD) izgledao sigurno i odigrao još jednu partiju bez izgubljene lopte. Tajt endovi su bili odlični i kombinovano imali 10 hvatanja, 101 jard i dva tačdauna. 

 

 

7. SAN FRANCISKO FORTINAJNERS (5-3)

San Francisko Fortinajnersi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

8. DALAS KAUBOJS (5-3)

Američki fudbal je igra centimetara i to su osetili na svojoj koži Kaubojsi. Novajliji Luku Skunmejkeru je falilo desetak centimetara da postigne tačdaun koji bi smanjio rezultat na četiri poena razlike. U sledećem drajvu Dalas je postigao tačdaun i išao na pokušaj za dva poena u kojem je Dak Preskot (29/44, 374 jardi i tri TD) pred poentiranje nagazio aut liniju. Napad je odradio svoj deo posla, pogotovo Si Di Lemb (11 hvatanja, 191 jard) koji je postao drugi igrač u istoriji Kaubojsa sa dve uzastopne utakmice sa 150 ili više jardi hvatanjem, ali odbrana je ta koja je zakazala i dozvolila Iglsima da postignu 14 poena u trećoj četvrtini.

 

 

9. MAJAMI DOLFINS (6-3)

Nastavljaju se muke Dolfinsa protiv timova sa više pobeda nego poraza ove godine. Još jedan poraz Majamija, napad je ponovo prosečan kada nisu kod kuće (22 poena beleže u proseku u gostima, a 44 poena u proseku kod kuće). Odbrana je odigrala možda svoju najbolju partiju ove sezone, dozvolila samo 14 prvih daunova i 267 jardi napadu Čifsa. Odlični su bili i na trećem pokušaju, ali ofanzivno su bili bleda senka onog napada koji je na početku sezone postigao 70 poena na jednoj utakmici.

10. KLIVLEND BRAUNS (5-3)

Dešon Votson se vratio, odbrana je ponovo bila fantastična i Braunsi su zabeležili petu pobedu ove sezone. Napad nije izgledao bogzna koliko bolje sa Votsonom (19/30, 219 jardi i dva tačdauna), ali im on pruža najbolju šansu da pobede i obezbede plej-of. Amari Kuper je bio fantastičan sa 139 uhvaćenih jardi i tačdaunom, ali odbrana je ta koja vuče konce. Nisu dozvolili niti jedan poen Kardinalsima (prvi put od 2007. godine), sveli ih na samo 58 jardi u napadu i imali tri osvojene lopte uz sedam sekova.

Guliver

 

 

11. PITSBURG STILERS (5-3)

Uprkos činjenici da su na svakom meču imali manji broj jardi nego protivnički tim, Stilersi se nalaze u odličnoj poziciji nakon pete pobede ove sezone. Odbrana nastavlja da teroriše protivničke napade i četvrtu utakmicu zaredom je svela protivnika na 20 ili manje poena. Ti Džej Vat je zabeležio još jedan sek (87. u 95 utakmica), odbrana imala još jednu osvojenu loptu (16. ove sezone), a u napadu Keni Piket uz pomoć Dionteja Džonsona (sedam hvatanja, 90 jardi i TD) imao svoj sedmi pobedonosni drajv u karijeri.

 

 

12. BAFALO BILS (5-4)

Ponovo se pojavljuju ofanzivne muke za Bilse, koji nikako da pronađu konstantan ritam u napadu. Nakon sjajnog prvog poseda i tačdauna, Džoš Alen i napad je pantovao naredna tri puta i imao jednu izgubljenu loptu do kraja prvog poluvremena. Opet brzo odustaju od igre na zemlji (16 nošenja, 68 jardi) i nastavljaju se muke u postizanju poenau prvih 30 minuta. Povrede su glavni razlog zašto odbrana igra sve slabije i zašto imaju samo tri osvojene lopte u poslednjih pet utakmica. U prve četiri utakmice su imali 11 osvojenih lopti, najviše u ligi u tom periodu.

 

 

13. SIJETL SIHOKS (5-3)

Sramotno izdanje Sihoksa, koji su postigli samo tri poena (što je njihov najmanji broj poena na utakmici od 14. novembra 2021. godine). Ðino Smit je bio katastrofa, kompletirao je ispod 50% svojih dodavanja, ofanzivna linija je bila pod ogromnim pritiskom i tokom čitave utakmice gubila duele protiv odbrane Rejvensa. To su glavni razlozi zašto su Sihoksi imali samo šest prvih daunova.
Ðino Smit mora da smanji broj presečenih dodavanja (šest u poslednje četiri utakmice) da bi Sijetl imao šansu da osvoji svoju diviziju. 

Guliver

 

 

14. MINESOTA VAJKINGS (5-4)

Bilo je neophodno čudo da Minesota pobedi i to čudo je uspeo da ostvari Džošua Dobs koji je postao član Vajkingsa pre sedam dana. Iako nisu igrali Džastin Džeferson i Kristijan Deriso, uprkos činjenici da je Kej Džej Ozborn imao potres mozga, a Kem Ejkers ponovo pokidao Ahilovu tetivu, kvoterbek Džošua Dobs je uspeo da predvodi svoj novi tim to senzacionalne pobede i tako ih održi u plej-of borbi. Dobs je postao prvi igrač Minesote koji je imao tačdaun dodavanjem i trčanjem u svom debiju, ali odbrana je odradila sjajan posao u trećoj četvrtini i osvojila dve lopte.

15. NJU ORLEANS SEINTS (5-4)

Seintsi su vezali dve pobede zaredom i trenutno su prvi u svojoj diviziji. Ofanzivno se još uvek muči tim iz Nju Orleansa, sva sreća pa je odbrana ta koja diktira tempo. Odbrana Seintsa je imala pet osvojenih lopti protiv Bersa i u svakoj utakmici ove sezone je uspela da osvoji makar jednu loptu. Derik Kar (25/34, 211 jardi i dva TD) je bio solidan, Tajsom Hil nastavlja da postiže tačdaunove i da radi sve moguće u napadu. Jedina mana odbrane Seintsa na ovoj utakmice jeste bila odbrana protiv trčanja, jer su dozvolili 156 jardi na zemlji.

 

 

16. HJUSTON TEKSANS (4-4)

Si Džej Straud je lice franšize i tu više nema dileme nakon jedne od najboljih partija za novajliju na poziciji kvoterbeka. Straud je imao 470 jardi dodavanjem (NFL rekord za novajliju), pet tačdaunova (izjednačio NFL rekord za novajliju) i postao je tek šesti kvoterbek ikada sa makar 450 jardi dodavanjem, pet tačdaunova i niti jednim presečenim dodavanjem. Straud se sjajno pronašao u sistemu ofanzivnog koordinatora Bobija Slovika, a još važnija stvar za Teksanse jeste da se i dalje nalaze u plej-of trci.

 

 

17. LOS ANĐELES ČARDŽERS (4-4)

Defanzivna dominacija je Čardžersima donela pobedu u poslednjoj utakmici 9. kola. Odbrana je zabeležila osam sekova, bila fantastična na trećem pokušaju (3-17) i uspela da osvoji tri lopte. Napad se dosta mučio da pomera lance protiv Džetsa, ali makar nisu imali izgubljenu loptu i kada je bilo najbitnije uspeli su da imaju dugačak drajv u poslednjoj četvrtini koji se završio tačdaunom. Par jubileja je bilo na ovoj utakmici, Džastin Herbert je postao najbrži kvoterbek sa 1.500 kompletiranih dodavanja (57 utakmica mu je bilo potrebno), dok je Kinan Alen postao tek drugi igrač u istoriji Čardžersa sa 10.000 ili više jardi hvatanjem.

 

 

18. NJUJORK DŽETS (4-4)

Izgubljene lopte, neefikasnost na trećem daunu i neprecizna dodavanja Zeka Vilsona su glavna priča ove sezone za Džetse. Dosta toga je i bilo u porazu protiv Čardžersa, u kojem su Džetsi imali tri izgubljene lopte i nisu uspeli da postignu tačdaun prvi put ove sezone. Čak osam prekršaja je dosta koštalo u nekoliko navrata kada su čak i uspeli da se povežu ofanzivno, ali na kraju svi znamo koji su limiti Zeka Vilsona, uprkos činjenici da je napad imao više jardi i prvih daunova na meču.

19. ATLANTA FALKONS (4-5)

Izgubljene lopte i upitne ofanzivne akcije će koštati Falkonse osvajanje divizije i plej-ofa. Atlanta ima drugi najgori diferencijal (-7) između osvojenih i izgubljenih lopti. Artur Smit nema nikakvog opravdanja zašto njegovi najbolji ofanzivni igrači nemaju više dodira sa loptom pre svih Bižan Robinson. Falkonsi nemaju dobrog kvoterbeka i moraju više da se oslone igri trčanjem ako misle da se pronađu u plej-ofu.

Guliver

 

 

20. VAŠINGTON KOMANDERS (4-5)

Sem Hauvel pokazuje da potencijalno može biti dugoročno rešenje na poziciji kvoterbeka za Komanderse. Hauvelu je ovo bio treći meč ove sezone sa 300 ili više jardi dodavanjem, ali ponovo je imao izgubljenu loptu. Mora da popravi taj segment igre Sem Hauvel, kao i da ne drži previše dugo loptu u rukama jer to nekada dovodi do sekova. Ofanzivna linija izgleda mnogo bolje u poslednje dve utakmice u kojima je dozvolila četiri seka, ali još važnije jeste da je igra trčanjem proradila i imala 124 jarde na zemlji (prosek im je 90,1).

21. INDIJANAPOLIS KOLTS (4-5)

Nakon što su primili 38 poena u proseku u poslednje tri utakmice, odbrana se pojavila i bila glavni faktor u pobedi Koltsa. Keni Mur je postigao dva defanzivna tačdauna nakon presečenih dodavanja što je novi rekord u istoriji Koltsa, a ostatak odbrane je sveo Panterse na samo 3,9 jardi po akciji i 13 poena. Koltsi su takođe imali četiri seka i još sedam puta su udarili Brajsa Janga. 

 

 

22. LAS VEGAS REJDERS (4-5)

I dalje postoji nada za Rejderse da se ušunjaju u plej-of. Ovaj tim je imao kompletnu drugu energiju i raspoloženje od kako ih je preuzeo Antonio Pirs, to su pokazali u meču gde su pregazili Džajantse. Postigli su 30 poena (najviše u jednoj utakmici ove sezone), a odbrana je zabeležila osam sekova (poslednji put su imali osam sekova 2010. godine). Džoš Džejkobs (98 jardi trčanjem i dva TD) je takođe imao svoj najbolji meč ove sezone. 

 

 

23. TAMPA BEJ BAKANIRS (3-5)

Uprkos činjenici da je napad postigao više od 30 poena prvi put ove sezone, Bakanirsi su izgubili meč zbog svoje odbrane koja nije mogla išta da učini protiv Si Džeja Strauda. Iako je Vita Vea imao tri seka, odbrana se raspala i dozvolila 29 poena u drugom poluvremenu. Tod Bouls mora da pronađe neko rešenje defanzivno, jer njegova odbrana dozvoljava 279,4 jardi dodavanjem, što je drugo najgore u ligi.

24. TENESI TAJTANS (3-5)

Vil Levis je možda budućnost franšize, ali nije bio dovoljno dobar da savlada odličnu odbranu Stilersa. Levis je kompletirao 22 dodavanja i imao 262 jarda, ali na poslednjoj akciji nije uspeo da pronađe Džoša Vajla za tačdaun i pobedu. Efikasnost na 3. pokušaju (3-13) i dosta prekršaja (sedam za 51 jard) su neki od razloga za poraz, pored činjenice da ofanzivna linija nije imala rešenje za Aleksa Haismita i Ti Džeja Vata. 

25. DENVER BRONKOS (3-5)

Denver Bronkosi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

26. LOS ANĐELES REMS (3-6)

Očekivan ishod na utakmici za Remse, nakon što smo saznali da Metju Steford neće igrati zbog povrede palca. Napad se dosta mučio sa Bretom Ripenom kao startnim kvoterbekom. Imali su samo 187 jardi u napadu i nisu uspeli da iskoriste dve osvojene lopte odbrane u trećoj četvrtini i postignu neke poene. Remsi su slobodni ove nedelje i čeka ih najvažnija utakmica ove sezone u 11. kolu protiv Sihoksa. Ako to budu izgubili, Remsi mogu da se oproste od plej-ofa. 

27. GRIN BEJ PEKERS (3-5)

Pekersi su napokon zabeležili pobedu i prekinuli niz od četiri uzastopna poraza. Napad je napokon izgledao bolje, ali nije Džordan Lav najzaslužniji za to već Eron Džouns (99 jardi sa linije skrimidža i tačdaun) i igra trčanjem (38 nošenja za 184 jarde). Lav (20/26, 228 jardi i tačdaun) nije imao izgubljenu loptu i Pekersi su bili dobri trećem daunu, ali i dalje moraju da se poprave u crvenoj zoni. Svakako je ovo bila preko potrebna pobeda i slamka nade da još uvek mogu u plej-of. 

 

 

28. NJU INGLAND PETRIOTS (2-7)LA

Još jedan poraz i još jedna utakmica sa previše prekršaja za tim Bila Beličika. Petriosi su načinili 58 prekršaja ove sezone, uz to i dalje se muče ofanzivno da konstantno postižu poene. Bili su loši na 3. pokušaju i to je glavni razlog zašto je napad bio samo 23 minuta na terenu. 
Dosta posla čeka Bila Beličika u međusezoni i treba ka tome Petriotsi da se okrenu, jer je ova sezona izgubljena.

29. ČIKAGO BERS (2-7)

Previše izgubljenih lopti je na kraju koštalo Čikago Berse pobede u duelu protiv konferencijskog rivala. Tajson Bejdžent je imao nekoliko sjajnih momenata, ali i veliki broj grešaka sa tri presečena dodavanja. Igra trčanja je odlično funkcionisala (156 jardi na 32 nošenja) i tajt end Kol Kmet je postigao dva tačdauna. Odbrana takođe nije puno pomogla, nije uspela da zabeleži sek niti osvojenu loptu protiv Seintsa.

30. NJUJORK DŽAJANTS (2-7)

Možda nije zvanično kraj sezone, ali tako makar deluje za Džajantse nakon još jednog poraza. Tim iz Njujorka je ostao bez svog startnog kvoterbeka Denijela Džounsa koji je pokidao ligamente u kolenu i propustice čitavu sezonu. Povreda Džounsa je možda sreća u nesreći, jer bi Džajantsi mogli da imaju top 3 pika na predstojećem NFL draftu i pronađu novo lice franšize, jer i kada je zdrav Džouns nije rešenje na poziciji kvoterbeka. Džajantsi imaju najmanji broj ofanzivnih tačdaunova ove sezone sa 10 u devet utakmica. 

 

 

31. KAROLINA PANTERS (1-7)

Ponovo je grešio i imao izgubljene lopte Brajs Jang, nakon što je u poslednje dve utakmice uspeo da smanji taj broj na nula. Jang je na meču protiv Koltsa imao tri presečena dodavanja i na poluvremenu svega 35 jardi dodavanjem. Da, Karolina jeste imala 10 prekršaja što je neprihvatljivo, ali Koltsi su postigli 14 poena zbog presečenih dodavanja koji su bili vraćeni za tačdaun. Ove sezone protivnički timovi su postigli 45 poena nakon izgubljenih lopti Brajsa Janga.

32. ARIZONA KARDINALS (1-8)

Kardinalsi su maltene žrtvovali novajliju na poziciji kvoterbeka Klejtona Tjuna, koji je postao prvi igrač od Džonija Menzela čiji tim nije postigao niti jedan poen u njegov prvom startu. Kajler Marej će startovati u sledećem kolo i vrlo je važno za Arizonu da vide da li je Marej i dalje franšizni kvoterbek, jer ako ovako nastave imaće prvog pika na predstojećem NFL draftu i to znači da će sigurno birati novog kvoterbeka.