Vesti iz NFL

Baltimor i San Francisko na vrhu, Iglsi i Dolfinsi se sapliću, dok je plej-of slika u obe konkurencije sve kompleksnija

komentari (0)

Izvor: Vanja Milićević

12.12.2023 12:28
NFL Tanjug/AP Photo/Michael Ainsworth//Nick Wass
NFL

"Nemoguće je, makar za mene, da budem poetična po hladnom vremenu”.

To je bio citat Meri En Evans, poznatije pod pseudonimom Džordž Eliot, engleske književnice iz Viktorijanskog doba. Za razliku od nje, hladno vreme nije sprečilo nekolicinu NFL igrača da prave čistu poeziju i spektakularne poteze ovog kola.

Sve je krenula iz Pitsburga, gde je Bil Beličik zabeležio svoju desetu pobedu protiv Majka Tomlina, kada su Petriotsi bili bolji od Stilersa.

Nedelja je bila obeležena pobedama Bakanirsa, Rejvensa i Vajkingsa u poslednjim momentima, dok su Kaubojsi zatvorili nedeljni program dominatnom pobedom protiv Filadelfije Iglsa i makar na kratko preuzeli vodstvo u istočnoj diviziji NFC.

Pred vama je Power ranking broj 15.

1. SAN FRANCISKO FORTINAJNERS (10-3)

 

 

Bez većih problema Fortinajnersi su savladali Sihokse i sada se nalaze na pobedu od osvajanja divizije. Brok Pardi (19/27, 368 jardi i dva tačdauna), Kristijan Mekefri (153 jarda sa linije skrimidža) i Dibo Semjuel (150 jardi sa linije skrimidža i dva tačdauna) nastavljaju da terorišu protivnike i da postižu veliki broj poena. Ali glavna tema sa ovog meča jeste veliki broj povreda na defanzivnoj strani lopte. Dre Grinlou (kuk), Oren Burks (koleno), Džavon Hargrejv (zadnja loža) i Čarverijus Vord (prepona) su napustili meč zbog povreda, dok Arik Armsted nije igrao na utakmici zbog problema sa kolenom.

2. DALAS KAUBOJS (10-3)

Ako ljudi nisu verovali u Kaubojse pre ovog kola, moraće da krenu da veruju nakon dominantnog izdanja protiv divizijskog rivala Iglsa. Dalas je uspeo da uspostavi igru na zemlji (32 nošenja, 138 jardi), dok je Dak Preskot (24/39, 274 jarde i dva TD) imao veoma dobru partiju i zabeležio svoju 31. pobedu protiv ekipa iz sopstvene divizije. Odbrana je bila sjajna i nije primila tačdaun na meču, plus je imala tri osvojene lopte i Kaubojsi su kontrolisali vreme poseda. Najbolji pojedinac na meču je bio novajlija Brendon Oubri koji još uvek nije promašio šut za tri poena ove sezone (30 od 30, NFL rekord), pritom postao je prvi kiker u istoriji lige koji je pogodio dva šut za tri poena sa udaljenosti od 59 ili više jardi na jednom meču.

3. BALTIMOR REJVENS (10-3)

Bio je neophodan produžetak i spektakularno vraćen pant za tačdaun od strane Tajlena Valasa da Rejvensi zabeleže desetu pobedu u sezoni i ostanu u igri za prvo mesto u AFC. Rejvensi su imali veliki broj jardi u napadu (449 jardi), ali nisu bili efikasni u crvenoj zoni (1-3) i na trećem daunu (4-12). Uprkos tome, Lamar Džekson (24/43, 316 jardi i tri TD) je imao odličnu partiju i sjajno se povezao sa svojim hvatačima pre svega sa tajt endom Ajzejom Lajklijem (pet hvatanja, 83 jarda i tačdaun).

4. FILADELFIJA IGLS (10-3)

Poslednje dve utakmice su pokazale sve slabosti Iglsa u napadu i odbrani. Pre svega defanzivno, Filadelfija nije sposobna da zaustavi protivnika u crvenoj zoni (treća najgora odbrana ove sezone u crvenoj zoni). Još veći problem je činjenica da su najgora odbrana na trećem daunu, što stavlja sav pritisak na napad da konstantno isporuči što nije bio slučaj u poslednja dva meča. Iglsi prvi put od 2019. godine nisu uspeli da postignu ofanzivni tačdaun.

5. MAJAMI DOLFINS (9-4)

Prvi put u ovoj sezoni Dolfinsi gube kod kuće i sada su izgubili korak sa Rejvensima na vrhu američke fudbalske konferencije. 
Tua Tagovailoa (23/33, 240 jardi) je prekinuo svoj niz od 21. uzastopne utakmice sa tačdaunom dodavanjem, dok su povrede bile veliki problem za Majami na ovom meču. Tajrik Hil se povredio u prvoj četvrtini i propustio drugu i polovinu treće deonice, dok su povrede još doživeli ofanzivni linijaš Konor Vilijams (koleno) i sejfti DeŠon Eliot (potres mozga i povreda rebra).
Dolfinse čeka izuzetno težak raspored do kraja sezone, ali sreća po njih tri od poslednje četiri utakmice igraju kod kuće protiv Džetsa, Kaubojsa i Bilsa. Dok u gostima idu Rejvensima u duelu koji potencijalno može da odluči koji će tim biti prvi nosilac u AFC.

6. KANZAS SITI ČIFS (8-5)

 

 

Čifsi su doživeli treći poraz u poslednje četiri utakmice i nalaze se sve dalje od prve pozicije u konferenciji. Ispuštene lopte i generalno greške hvatača su ponovo bile glavni problem, pogotovo prekršaj koji je načinio Kaderijus Toni na potencijalnom pobedonosnom tačdaunu. Hvatači Čifsa predvode NFL po broju ispuštenih lopti (22), mada Patrik Mahoums (25/43, 271 jard i tačdaun) takođe pravi puno grešaka i na ovom meču je imao presečeno dodavanje (11. u sezoni) u prvom posedu koji je obećavao.
Sreća za Kanzas Siti je ta što imaju jedan od najlakših rasporeda do kraja sezone i priliku da uhvate što bolji ritam pred sam plej-of.

7. DŽEKSONVIL DŽEGUARS (8-5)

Trevor Lorenc nije nikada propustio utakmicu, još od svojih srednjoškolskih dana, ali se videlo da je povreda desnog skočnog zgloba dosta uticala na samu igru mladog kvoterbeka Džeguarsa. Lorenc (28/50, 257 jardi i tri TD) je imao tri presečena dodavanja i bio je sekovan četiri puta na ovom meču. Nije imao skoro nikakav doprinos od igre trčanjem (20 nošenja za 58 jardi), a najviše je falio hvatač Kristijan Kirk (predvodi tim po broju uhvaćenih jardi) koji je propustio ovaj meč zbog povrede prepone.

8. DETROIT LAJONS (9-4)

Lajonsi polako uče da nije lako igrati kada imaš očekivanja i kada si favorit u skoro svakom meču. Napad sporo započinje utakmice i gubi veliki broj lopti, dok odbrana dozvoljava skoro 30 poena po meču u poslednjih pet utakmica. Lajonsi nisu uspeli da postignu poen u drugom poluvremenu protiv Bersa, uz to su imali tri izgubljene lopte i bili neefikasni na trećem daunu (6-15). Detroit je i dalje favorit da osvoji svoju diviziju, ali moraju brzo da se priberu jer ih očekuje veoma težak raspored do kraja regularne sezone (dva puta Vajkingsi, Bronkosi i Kaubojsi).

9. BAFALO BILS (7-6)

Bilsi su pronašli način da održe svoju plej-of šansu živim, nakon što su uspeli da pobede na Erouhedu. Džoš Alen (23/42, 233 jarda i tačdaun) nije bio preterano impresivan u drugom poluvremenu i ponovo je imao presečeno dodavanje (ovo je deveti meč zaredom sa makar jednim presečenim dodavanjem), ali zato Džejms Kuk nastavlja da igra sve bolje. Kuk je zabeležio svoju četvrtu uzastopnu utakmicu sa 100 ili više jardi sa linije skrimidža, dok je na ovoj utakmici imao rekord karijere sa 83 jarda hvatanjem.

10. KLIVLEND BRAUNS (7-6)

 

 

Niko nije mogao da zamisli da će Džo Flako predvoditi Klivlend Braunse do plej-ofa pre početka ove sezone. Veteran na poziciji kvoterbeka je odigrao sjajno protiv Džeguarsa (26/45, 311 jardi i tri TD) i pomogao Braunsima da zabeleže veoma važnu pobedu protiv potencijalnog plej-of konkurenta. Odbrana je bila sjajna sa četiri osvojene lopte i četiri seka, pogotovo kornerbek Martin Emerson koji je imao dva presečena dodavanja i tri odbranjena dodavanja na meču.

11. DENVER BRONKOS (7-6)

Niko nije verovao u Denver nakon što su imali samo jednu pobedu u prvih šest utakmica, ali Šon Pejton, Rasel Vilson i odbrana Bronkosa su uspeli da preokrenu stvari na bolje pobedivši u šest od poslednjih sedam mečeva. Denver je sa lakoćom savladao Čardžerse, pre svega zbog odlične partije odbrane koja je imala šest sekova, dve osvojene lopte i nije dozvolila uspešnu konverziju na trećem daunu (0-12). Šansa za plej-of je tu, kao i prilika da osvoje sopstvenu diviziju, nešto što im nije pošlo za rukom od 2015. godine.

12. HJUSTON TEKSANS (7-6)

Ovo je bilo najgore izdanje Teksansa ove sezone, ali veća briga jesu povrede koje se polako gomilaju. Tenk Del će propustiti ostatak sezone zbog preloma noge, dok su Niko Kolins (list) i Si Džej Straud (potres mozga) napustili ovaj meč. Hjuston je imao svega 135 jardi u napadu, tek drugi put od 2006. godine se desilo da na meču imaju ispod 140 jardi. Teksansi se i dalje nalaze u sjajnoj poziciji da uđu u plej-of, ali će dosta zavisiti od toga da li će Straud morati da propusti mečeve zbog potresa mozga.

13. SINSINATI BENGALS (7-6)

Nema Džoa Buroa, nema problema? Za sada tako deluje za Bengalse, pre svega zbog odlične igre Džejka Brauninga. Bengalsi su postigli po 34 poena u dve uzastopne pobede, dok Brauning ima paser rejting od 119,2 i 629 jardi dodavanjem uz tri tačdauna. Sinsinati je pronašao novo ofanzivno oružije u vidu novajlije na poziciji trkača Čejsa Brauna (105 jardi sa linije skrimidža i tačdaun).
Bengalsi su trenutno deseti u AFC, ali uz ovakvu formu Brauninga i njihovog napad, Sinsinati ne treba otpisati u trci za plej-of.

14. INDIJANAPOLIS KOLTS (7-6)

Koltsi su imali sjajnu priliku da se izjednače sa Džeguarsima na vrhu svoje divizije, ali su potcenili Bengalse sa rezervnim kvoterbekom i platili veliki ceh. Odbrana nije bila na njihovom prepoznatljivom nivou, jer nije uspela da zabeleži sek iako je pre ovog kola bila druga u ligi po tom parametru sa 42 seka.
Indijanapolis i dalje kontroliše svoju sudbinu, pogotovo zato što ih čekaju utakmice protiv direktnih plej-of konkurenata u vidu Teksansa i Stilersa. Ti dueli će oblikovati plej-of sliku u AFC.

15. LOS ANĐELES REMS (6-7)

Iako im je prekinut niz od tri uzastopne pobede, Remsi se i dalje nalaze u dobroj poziciji da uđu u plej-of pre svega zbog prosečne igre ostatka konferencije. Remsi pronalaze način da budu konkurentni protiv odličnih timova, pritom deluje da su pronašli novo ofanzivno oružije za Metjua Steforda. Novajlija na poziciji tajt enda Dejvis Alen je imao četiri hvatanja za 50 jardi, jedan tačdaun i veoma je dobro zamenio Tajlera Higbija koji je propustio meč zbog povrede. Kuper Kap (115 uhvaćenih jardi i tačdaun), Puka Nakua (pet hvatanja, 84 jarde hvatanjem) i Kajren Vilijams (25 nošenja za 114 jardi) nastavljaju da igraju odlično, ako se odbrana malo dovede u red Remsi bi mogli da budu opasan tim u plej-ofu. 

16. GRIN BEJ PEKERS (6-7)

 

 

Tri izgubljene lopte, neefikasnost u crvenoj zoni i na trećem daunu su glavni razlozi zašto su Pekersi ispustili pobedu na Metlajf stadionu. Džordan Lav (25/39, 218 jardi i tačdaun) je imao dve od tih tri izgubljenih lopti i u nekoliko situacija nije imao dobru konekciju sa svojim hvatačima. Odbrana nije uspela da zabeleži sek i samo je dva puta udarila kvoterbeka Džajantsa, dok je specijalni tim i na ovom meču pravio prekršaje (predvode NFL po broju prekršaja od strane specijalnog tima).

17. SIJETL SIHOKS (6-7)

Držali su se koliko su mogli Sihoksi bez svog startnog kvoterbeka Ðina Smita, ali na kraju su bili poraženi od divizijskog rivala bez većeg otpora. Ovo je četvrti uzastopni poraz za Sijetl i trenutno se nalaze van plej-ofa. Odbrana igra ispod svakog proseka u poslednje tri utakmice, primivši 33,3 poena u proseku u tom periodu. Na ovoj utakmici su dozvolili 527 jardi napadu San Franciska, što je njihov najgori učinak od 2019. godine (drugo kola protiv Bengalsa). Potencijalno poslednja šansa za plej-of će biti u narednom kolu protiv Iglsa, najveće pitanje je da li će se Ðino Smit oporaviti  do tada ili ćemo ponovo videti Drua Loka na terenu.

18. MINESOTA VAJKINGS (7-6)

 

 

Nije mogla biti ružnija utakmica, niti manji broj poena (lažem, moglo je biti 2:0), ali pobeda je pobeda i za Vajkingse je svaka bitna. Džošua Dobs (10/23, 63 jarda) nije pokazao skoro išta kroz tri četvrtine i imao je paser rejting od 50,8. Zamenio ga je Nik Malens (9/13, 83 jarda) i uspeo da dovede Minesotu dovoljno blizu end zone da njihov kiker Greg Džozef pogodi šut za tri poena sa 36 jardi udaljenosti za pobedu. Novajlija na poziciji lajnbejkera Ivan Pejs je imao ključni potez na meču, pošto je imao presečeno dodavanje u poslednjem posedu Rejdersa što je okončalo utakmicu.

19. TAMPA BEJ BAKANIRS (6-7)

Dve uzastopne pobede za Bakanirse, koji sada dele prvu poziciju u svojoj diviziji sa Falkonsima i Seintsima. Balans u napadu je ključ uspeha Tampa Beja, koji u poslednje tri utakmice imaju makar 125 jardi trčanjem. To dosta olakšava posao Bejkeru Mejfildu koji je imao ukupno tri tačdauna i pobedonosni drajv na kraju meča koji je krunisao tačdaun dodavanjem ka Kejdu Otonu.

20. ATLANTA FALKONS (6-7)

Zašto jednostavno, kada može komplikovano? Možda je to moto Falkonsa ove sezone, koji ponovo zbog sopstvenih grešaka gube tesnu utakmicu. Njihov kiker Jangho Ku je promašio dva šuta za tri poena u prvom poluvremenu, dok je Dezmond Rider (26/40, 347 jardi i ukupno dva TD) imao dve izgubljene lopte od kojih je jedna bila u endzoni. Defanzivna linija mora da vrši bolji pritisak na protivničkog kvoterbeka, jer do sada Falkonsi imaju svega 27 sekova.

21. NJU ORLEANS SEINTS (6-7)

Ako Seintsi misle da obezbede plej-of učešće, to će morati da bude na leđima njihove odbrane. Seintsi su dozvolili samo šest poena, imali četiri seka i dve osvojene lopte na meču u kojem su dozvolili samo 3,8 jardi po akciji Karolini. Napad i dalje ima ozbiljne probleme i frustracije, pre svega Derik Kar koji je imao svega 119 jardi dodavanjem i ponovo se posvađao sa saigračem pored terena.

22. PITSBURG STILERS (7-6)

Stilersi su uspeli da u roku od pet dana izgube dve utakmice kod kuće protiv timova koji su imali dve pobede i deset poraza. Majk Tomlin izgleda da nikada neće moći da prevaziđe kompleks od Bila Beličika, pošto je zabeležio deseti poraz protiv njega. Stilersi su dozvolili statistički najgorem napadu da postigne 21 poen u prvom poluvremenu, dok sa druge strane lopte njihov napad je nastavio da se muči sa Mičom Trubiskim (22/35, 190 jardi i TD). Nisu uspeli da uspostave igru na zemlji i još jednom njihovi najbolji hvatači nisu imali skoro ikakav uticaj na samu utakmicu. 

23. NJUJORK DŽETS (5-8)

Džetsi su tek drugi put ove sezone uspeli da postignu 30 poena i zabeležili svoju najubedljiviju od 2019. godine (12. kolo protiv Ouklend Rejdersa). Zek Vilson (27/36, 301 jard i dva TD) je možda odigrao svoju najbolju utakmicu u NFL, dok je i Bris Hol ponovo proradio sa 126 jardi sa linije skrimidža i tačdaunom. Odbrana je još jednom bila senzacionalna. Primili su samo šest poena i uz to imali pet sekova. Ovo je 31. meč zaredom da odbrana Džetsa nije dozvolila 300 ili više jardi dodavanjem protivničkom kvoterbeku, samo su Seintsi imali duži niz u istoriji lige.

24. ČIKAGO BERS (5-8)

Bersi su uhvatili dobar zalet zabeleživši četiri pobede u poslednjih šest utakmica. Glavna zasluga ide na račun odbrane, koja u tom periodu dozvoljava 17,0 poena po meču i uz to imaju 11 osvojenih lopti u poslednje tri utakmice. Džekvon Brisker je bio fantastičan sa 17 obaranja, izforsiranim famblom i dva odbranjena dodavanja. Dokle god napad nema izgubljene lopte i uspeva da uspostavi igru na zemlji, Čikago Bersi će biti u igri za plej-of.

25. TENESI TAJTANS (5-8)

Tajtansi su uspeli da naprave pravo iznenađenje i zabeleže svoju prvu pobedu na gostovanju protiv Majami Dolfinsa. Iako su imali tri izgubljene lopte i ponovo grešku specijalnog tima, Tenesi je uspeo da se pribere i postigne 15 poena u poslednjih četiri ipo minuta utakmice. Vil Levis jeste imao dve izgubljene lopte (jedna od kojih je bila vraćena za tačdaun), ali je imao 324 jarde dodavanjem i imao pobedosni posed na kraju meča. Treba pohvaliti Herolda Lendrija koji je imao tri seka na ovom meču i još pet puta udario kvoterbeka Dolfinsa.

26. NJUJORK DŽAJANTS (5-8)

 

 

Tomi Devito magija se nastavlja u Nju Džersiju, jer su Njujork Džajantsi uspeli da naprave iznenađenje i u poslednjem posedu odnesu pobedu protiv Pekersa.
Tomi Devito (17/21, 158 jardi i tačdaun) je imao sigurnu ruku na ovom meču, nije napravio niti jednu grešku, istrčao je 71 jard (najviše za QB u ovom kolu) i pritom niti jednom nije bio sekovan. Sejkvon Barkli (101 jard sa linije skrimidža i dva TD) je bio veoma dobar, ali je njegov izgubljen fambl umalo koštao Džajantse pobede. Sve u svemu, treća uzastopna pobeda održava Džajantse u životu i još uvek imaju tračak nade za plej-of.

27. LAS VEGAS REJDERS (5-8)

Tek se četvrti put, od 2010. godine, desilo da Rejdersi ne postignu poen na meču. Ofanzivno su limitirani Rejdersi koji nisu uspeli da postignu više od 17 poena od devetog kola, a novajlija Ejden O'Konel (21/32, 171 jard i presečeno dodavanje) nije dugoročno rešenje na poziciji kvoterbeka. U njegovu odbranu, skoro ništa nije funkcionisalo u napadu i kada su napokon imali neki momentum Rejdersi su izgubili loptu u ključnim momentima. Entonio Pirs još uvek ima šansu da zadrži svoj posao, ali moraće da pronađe način kako da pokrene svoje igrače pre svega u napadu.

28. LOS ANĐELES ČARDŽERS (5-8)

Ako do sada nije bilo očigledno, sada je kristalno jasno. Ova sezona je gotova za Čardžerse zbog povrede desnog kažiprsta Džastina Herberta, sada bi trebalo da se fokusiraju na NFL draft i narednu sezonu. Ofanzivna linija je bila izdominirana tokom čitavog meča, dozvolila je čak šest sekova i nije uspela da uspostavi konstantnu igru trčanjem (19 nošenja, 76 jardi). Velike promene očekuju Čardžerse u međusezoni, počevši od smene glavnog trenera Brendona Stejlija.

29. NJU INGLAND PETRIOTS (3-10)

Bil Beličik će izgleda uvek pronaći način da nadmudri Majka Tomlina, nevažno koliko je njegov tim inferiorniji. Petriotsi su nadigrali Stilerse, a u napadu su ih predvodili Bejli Zepi (19/28, 240 jardi i tri TD) i Ezikijel Eliot. Veteran na poziciji trkača je imao 140 jardi sa linije skrimidža uz jedan tačdaun, dok je tajt end Hanter Henri imao dva uhvaćena tačdauna. Odbrana nastavlja da pruža sjajne partije, ovoga puta su dozvolili 18 poena, imali dva seka, jednu osvojenu loptu i bili odlični na trećem daunu (3-14).

30. ARIZONA KARDINALS (3-10)

Arizona Kardinalsi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

31. VAŠINGTON KOMANDERS (4-9)

Vašington Komandersi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

32. KAROLINA PANTERS (1-12)

Agoniji nema kraja za Karolina Panterse i Brajsa Janga nakon još jednog sramotnog izdanja prvog pika sa ovogodišnjeg NFL drafta. Da se odmah ogradim, nije sva krivica na Jangu, ali novajlija na poziciji kvoterbeka deluje da je nazadovao odigravši objektivno najgoru partiju ove sezone sa 135 jardi dodavanjem i svega 36,1% kompletiranih dodavanja. Uz to Jang je izgubio jednu loptu i bio sekovan četiri puta, dok napad nije uspeo da postigne tačdaun. Pantersi su jedini tim u NFC koji je matematički eliminisan iz plej-ofa.