Vesti iz NFL

Zahuktava se plej-of trka: San Francisko pokazao dominaciju, dok povrede sve više oblikuju ovu sezonu

komentari (0)

Izvor: Vanja Milićević

05.12.2023 08:58
Detalj sa NFL meča San Francisko Filadelfija Tanjug/AP Photo/Chris Szagola
Detalj sa NFL meča San Francisko Filadelfija

Jedna odlična utakmica ili odličan potez može da ugreje srca fanovima američkog fudbala dok nam stižu sve hladnija vremena. Sreća za sve ljubitelje ovog prelepog sporta, bilo je dosta odličnih poteza ali i utakmica, tako da se sigurno nećemo smrznuti.

Spektakularno NFL kolo su otvorili revolveraškim duelom Kaubojsi i Sihoksi, dok su u prvom terminu veoma važne pobede zabeležili Teksansi i Falkonsi. Derbi kola je svakako bio duel Filadelfija Iglsa i San Francisko Fortinajnersa, u kojem je tim iz San Franciska pokazao zašto je trenutno najbolji u ligi.

Ljubav je prevladala u meču između Pekesa i Čifsa, ali ne pričamo o romansi između Trevisa Kelsi i Tejlor Svift već o fantastičnom mladom kvoterbeku Džordanu Lavu. U poslednjoj utakmici kola, tigar je nadjačao povređenog jaguara uz pomoć Džejka Brauninga. Power ranking izdanje broj 14 je pred vama, imamo novi tim na samom vrhu dok se dno lige ne menja. 

1. SAN FRANCISKO FORTINAJNERS (9-3)

 

 

San Francisko Fortinajnersi su otišli u Filadelfiju i pokazali čitavom NFL svetu kada su zdravi da su najbolji tim u ligi. Niko trenutno nije na nivou Fortinajnersa koji su pregazili Iglse u Filadelfiji, iako su bili veoma loši u prvoj četvrtini. Nakon toga, tim iz San Franciska je postigao tačdaunove u narednih šest poseda. Brok Pardi (19/27, 314 jardi i četiri TD) je bio sjajan u svojoj roli, Dibo Semjuel i Kristijan Mekefri su bili dodatno motivisani i zajedno imali 271 jard sa linije skrimidža i četiri tačdauna. Odbrana je spustila Iglse na samo 46 jardi trčanjem, što je najmanje za Filadelfiju od 6. januara 2019. godine.

2. BALTIMOR REJVENS (9-3)

Baltimor Rejvensi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

3. FILADELFIJA IGLS (10-2)

 

 

Možda jedna utakmica nije pokazatelj da Iglsi nisu dovoljno dobri da se vrate u Superboul, ali je dovoljan pokazatelj da ova odbrana nije Superboul kalibra. Nakon što su odlično započeli utakmicu, ne dozvolivši Fortinajnersi prvi daun u prvoj četvrtini, odbrana je primila 42 poena i dozvolila 456 jardi. Bilo je dosta promašenih obaranja i nisu imali rešenje za fizikalnu igru Diba Semjuela. Igra trčanjem je bila ofanzivni identitet Iglsa u poslednje dve sezone, ali ove godine deluje da su to izgubili pogotovo nakon što su uspeli da osvoje svega 46 jardi na zemlji. Veoma važan duel ih očekuje u narednom kolu, kada budu igrali protiv divizijskih rivala Dalas Kaubojsa. Meč koji potencijalno može da odluči ne samo prvaka divizije, već i prvo mesto u konferenciji. 

4. MAJAMI DOLFINS (9-3)

 

 

Dolfinsi nastavljaju da terorišu inferiornije timove i sedmi put ove sezone su postigli više od 30 poena na meču. Tajrik Hil (pet hvatanja, 157 jardi i dva TD) ima više utakmica sa 150 ili više jardi hvatanjem ove sezone nego utakmica sa ispod 100 jardi hvatanjem. Sve je bliži da obori rekord Kelvina Džonsona (1,964 uhvaćenih jardi) po broju uhvaćenih jardi u sezoni, dok je Majami sve bliži prvoj divizijskog tituli od 2008. godine.

5. DALAS KAUBOJS (9-3)

Bilo je povuci-potegni, ali na kraju Kaubojsi su uspeli da ostanu savršeni kod kuće ove sezone i produžili svoj niz na 14. pobeda zaredom. Dak Preskot (29/41, 299 jardi i tri TD) nastavlja da gradi svoj MVP slučaj još jednom odlično partijom. Pod njegovom komandom Kaubojsi kod kuće ove sezone beleže 41,0 poena po meču. Odbrana je popustila na ovoj utakmici i nije uspela da zabeleži sek, ali kada je bilo najvažnije u poslednja tri poseda su uspeli da zaustave Sihokse na četvrtim pokušajima, što je na kraju rešilo utakmicu.

6. DETROIT LAJONS (9-3)

 

 

Nova pobeda za Detroit, ali Lajonsi moraju što pre da se konsoliduju jer trenutno igraju ispod svog nivoa. Jesu Lajonsi pobedili u tri od poslednje četiri utakmice, ali su pokazali dosta slabosti na obe strane terena. Pre svega defanzivno, jer u tom periodu dozvoljavaju 30,3 poena po meču, opet sa druge strane napad jeste imao veliki broj izgubljenih lopti što je omogućilo protivnicima bolje startne pozicije. Želim da se držimo ove utakmice i pohvalimo novajliju na poziciji tajt enda Sema LaPortu (devet hvatanja, 140 jardi i tačdaun) koji nastavlja da pruža fenomenalne partije.

7. KANZAS SITI ČIFS (8-4)

Prvi put u njegovoj karijeri je Patrik Mahoums bio nadigran od strane protivničkog kvoterbeka po svakom mogućem statističkom parametru. Mahoums je imao manji broj bačenih jardi, manje tačdaunova, manje kompletiranih dodavanja, više izgubljenih lopti, lošiji QBR i paser rejting od Džordana Lava, ali važnija stvar jeste da su Čifsi bili poraženi u Grin Beju i sebi dodatno otežali posao u borbi za prvo mestu u AFC. Odbrana takođe igra slabije, pošto su u poslednje dve nedelje dopustili po dva tačdauna u prva dva poseda protivnicima. Polako se oseća nedostatak lajnbejkera Nika Boltona, koji je propustio svoji četvrti uzastopni meč sa povredom šake.

8. DŽEKSONVIL DŽEGUARS (8-4)

 

 

Poraz deluje kao sporedna stvar za Džeguarse, s obzirom na to da se povredio franšizni kvoterbek Trevor Lorenc. Još uvek se ne zna ozbiljnost povrede desnog skočnog zgloba Trevora Lorenca, ali će svakako biti u problemu Džeguarsi ako Lorenc bude propustio narendih par kola, jer ih očekuju direktni konkurenti u plej-of trci. Odbrana je bila ispod proseka pošto je dozvolila rezervnom kvoterbeku Džejku Brauningu da ima utakmicu svog života. Džeksonvil je dozvolio 491 jard i primili su 34 poena, što ukazuje na veći problem jer su svi porazi Džeguarsa ove sezone bili kod kuće.

9. HJUSTON TEKSANS (7-5)

 

 

Ovo više nije bajkovita priča za Teksanse, već realnost da se pronađu u plej-ofu. Ovaj tim je pokazao u poslednje vreme da ne zavise samo od Si Džeja Strauda, nego da i odbranom mogu da pobede u tesnim utakmicama. Treba pohvaliti glavnog trenera Demika Rajansa zbog toga. Odbranu su predvodili mladi plejmejkeri Derik Stindžli (dva presečena dodavanja) i Vil Anderson (pet obaranja, dva seka i dva obaranja za gubitak jardi) i dozvolili su samo 17 poena, imala tri osvojene lopte i nisu dozvolili uspešnu konverziju na trećem daunu (0-11). Loša vest za tim iz Hjustona je prelom noge odličnog novajlije Tenka Dela, koji će propustiti ostatak sezone. 

10. BAFALO BILS (6-6)

Bafalo Bilsi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

11. KLIVLEND BRAUNS (7-5)

Veteran na poziciji kvoterbeka Džo Flako možda nije rešenje za Klivlend Braunse koji se bore za plej-of mesto, ali svakako nije ni problem. Flako (23/44, 254 jarde i dva tačdauna) je imao solidnu partiju, ali je imao presečeno dodavanje koje je skupo koštalo Braunse jer su Remsi odmah nakon te osvojene lopte postigli tačdaun i napravili osetljiviju razliku. Dosta je falio Denzel Vord odbrani Klivlenda, koja je prvi put ove sezone dopustila tri tačdauna dodavanjem protivničkom kvoterbeku.

12. INDIJANAPOLIS KOLTS (7-5)

 

 

Nalik Teksansima, Koltsima plej-of postaje realnost iz pobede u pobedu. Bilo je neizvesno, gubili su tokom većine utakmice i bio je neophodan produžetak kao i izblokiran pant vraćen za tačdaun da bi stigli do pobede. Osetio se izostanak trkača Džonatana Tejlora (povreda palca) u napadu, jer su Koltsi imali svega 55 jardi trčanjem. Ali su zato hvatači Majkl Pitman i Aleks Pirs imali 205 jardi hvatanjem zajedno uz dva tačdauna. Odbrana je vršila sjajan pritisak, zabeleživši šest sekova i devet udaraca na kvoterbeka Tajtansa. 

13. GRIN BEJ PEKERS (6-6)

 

 

Nova zvezda se rodila u Grin Beju, a njegovo ime je Džordan Lav. Mladi QB Pekersa nastavlja da pruža sjajne partije i u poslednje tri utakmice (sve pobede) ima osam tačdaunova dodavanjem uz paser rejting od 116,9. Pekersi su imali uspeha i na zemlji sa 129 jardi i 5,2 jarda po nošenju. Met LeFler je i dalje ne poražen kao glavni trener Pekersa u decembru zabeleživši svoju 16. pobedu.

14. DENVER BRONKOS (6-6)

Prekinut je niz od pet pobeda Bronkosa, ali poraz od Hjustona je još bolniji zbog činjenice da je ovo poraz od direktnog konkurenta za plej-of mesto. Odbrana ovoga puta nije uspela da osvoji loptu i pritom je dozvolila Niku Kolinsu (191 jard  hvatanjem i tačdaun) da ima utakmicu života. Sa druge strane Rasel Vilson je imao tri presečena dodavanja i niti jednom nisu bili uspešni na trećem pokušaju. Uprkos svemu tome imali su priliku da odnesu pobedu na kraju meča, ali je Vilson napravio još jednu grešku što je stavilo pečat na meč.

15. SIJETL SIHOKS (6-6)

Sihoksi su dali sve od sebe (makar ofanzivno) da pariraju Dalasu i bili su bolja ekipa nakon prvog poluvremena. Ðino Smit (23/41, 334 jarde i tri TD) i Di Kej Metkef (šest hvatanja, 134 jarde i tri TD) su bili fantastični i pravili dosta problema sekunderiju Kaubojsa, dok je igra na zemlji bila pristojna s obzirom da nije igrao Kenet Voker. Ovaj poraz ide na odbranu koja je dozvolila 411 jardi, 41 poen, uz to je napad Kaubojsa bio osam puta u crvenoj zoni i kontrolisao vreme poseda.

16. LOS ANĐELES REMS (6-6)

 

 

Treća uzastopna pobeda za Remse i sada su izjednačeni sa Sihoksima, Pekersima i Vajkingsima u borbi za plej-of. Novajlija Puka Nakua (četiri hvatanja, 105 jardi i tačdaun) nastavlja da obara rekorde i postao je tek šesti igrač od 1970. godine sa 1,000 uhvaćenih jardi u prvih 12 utakmica u svojoj karijeri. Metju Steford (279 jardi dodavanjem i tri TD) je vezao dve odlično odigrane utakmice, što je izuzetno kritično za Remse i njihove šanse za plej-of. 

17. PITSBURG STILERS (7-5)

Deluje da su onih 400+ jardi u napadu prošle nedelje bili fatamorgana za Stilerse. Pitsburg je ponovo imao anemičan napad. Nisu uspeli konstantno da pomeraju lance, pravili su dosta prekršaja, ponovo su bili neefikasni na trećem daunu (4-11) i u crvenoj zoni (1-3). Da stvar bude gora Keni Piket je doživeo ozbiljniju povredu desnog skočnog zgloba koja će zahtevati operaciju, dok je startni ofanzivni linijaš Ajzek Seumolo napustio meč sa povređenim levim ramenom.

18. ATLANTA FALKONS (6-6)

Pobeda je pobeda i svaka je u ovom delu sezone veoma bitna, nevažno koliko ružna bila. Samo o tome treba da razmišljaju Falkonsi dok koračaju ka prvoj divizijskog tituli od 2016. godine. Napad je imao svega 194 jarde i postigao 13 poena, ali je to bilo dovoljno jer je odbrana odradila sjajan posao sa tri osvojene lopte, odličnim izdanjem na trećem daunu (2-15) i osam primljenih poena. Veteran Bad Dupri je posebno bio zapažen sa sedam obaranja, tri obaranja za gubitak jardi, dva seka i izforsiran fambl.

19. MINESOTA VAJKINGS (6-6)

Minesota Vajkingsi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

20. SINSINATI BENGALS (6-6)

 

 

Tigar je jači od jaguara i Sinsinati Bengalsi su i dalje u plej-of trci nakon utakmice života Džejka Brauninga. Rezervni kvoterbek Bengalsa je imao 354 jarde dodavanjem, uz samo pet nekompletnih dodavanja i paser rejting od 115,5 u pobedi Sinsinatija. Podjednako važan doprinos je imala igra na zemlji sa 156 jardi trčanjem, iako su pre ove utakmice u proseku imali samo 75,8 (najgore u ligi). DžaMar Čejs (11 hvatanja, 149 jardi i tačdaun) je bio nerešiva enigma za odbranu Džeguarsa.

21. NJU ORLEANS SEINTS (5-7)

Seintsi su doveli Derika Kara da bude dugoročno rešenje i naslednik Drua Brisa u međusezoni, ali za sada deluje da bi tim iz Nju Orleansa morao da krene u drugom smeru. Kar (17/22, 226 jardi i tačdaun) je loše započeo meč sa presečenim dodavanjem, ali jeste u jednom momentu vezao 15 kompletiranih dodavanja. Derik Kar je morao da izađe van igre zbog povrede, što je treći put ove sezone da ne završava utakmicu. Nju Orleans i dalje ima šansu da osvoji svoju diviziju, ali pre svih Derik Kar mora da igra mnogo konstantnije i da ne gubi lopte.

22. LAS VEGAS REJDERS (5-7)

Las Vegas Rejdersi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

23. LOS ANĐELES ČARDŽERS (5-7)

Uprkos pobedi protiv Nju Ingland Petriotsa, nastavljaju se ofanzivne muke Čardžersa. Tim iz Los Anđelesa beleži sramnih 12,0 poena po meču u poslednje tri utakmice, a glavni razlozi za to su ispuštene lopte (12 u tom rasponu), loša igra na zemlji i upitan poziv akcija od strane Kelena Mura. Treba izdvojiti i pohvaliti Kalila Meka koji je bio izabran za defanzivnog igrača meseca u konferenciji, vezao treću utakmicu sa dva ili više seka i sada je izjednačen na vrhu lige sa 15,0 sekova (izjednačio rekord karijere).

24. TAMPA BEJ BAKANIRS (5-7)

Prekopotrebna pobeda Bakanirsa koja ih održava u pohodu na divizijskom titulom. Nije bila impresivna pobeda, ali Majk Evans (sedam hvatanja, 162 jarda i tačdaun) nastavlja da impresionira i ispisuje nove stranice NFL istorije. Evans je prvi igrač ikada koji je u svakoj od prvih deset sezona u ligi imao 1,000 ili više jardi hvatanjem, dok samo Džeri Rajs ima više uzastopnih sezona sa 1,000 ili više jardi hvatanjem sa 11 takvih sezona. Veoma važan duel ih očekuje u narednom kolu protiv trenutnog lidera divizije Atlanta Falkonsa, meč koji može da odluči osvajača divizije.

25. TENESI TAJTANS (4-8)

Ne samo što su izgubili Tenesi Tajtansi, već su im se povredila četvorica startera, pre svih Džeferi Simons njihov najbolji defanzivni igrač. Simons će propusti narednih par nedelja, dok je upitan status Derika Henrija za naredno kolo. Ovo je bio prvi poraz kod kuće za Tenesi koji je maltene ispao iz bilo kakve plej-of priče. Do kraja sezone treba da se fokusiraju na razvijanju Vila Levisa i da ustanove šta je sve neophodno da se unapredi ovaj tim za narednu sezonu.

26. NJUJORK DŽAJANTS (4-8)

Njujork Džajantsi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

27. ČIKAGO BERS (4-8)

Čikago Bersi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

28. VAŠINGTON KOMANDERS (4-9)

 

 

Nastavlja se kolaps Komandersa u svakom aspektu njihove igre. Napad ne funkcioniše u poslednje tri utakmice i postižu 14,6 poena u tom periodu, dok je Sem Hauvel nazadovao i ima samo jedan tačdaun dodavanjem i pet presečenih dodavanja (tri su bila vraćena za tačdaun). Odbrana je istekla kandidaturu za najgoru u ligi još jednim razočaravajućim izdanjem. Komandersi dozvoljavaju 37,5 poena u poslednjih mesec dana.

29. ARIZONA KARDINALS (3-10)

Iako su bili veoma nepovoljni vremenski uslovi (čak se i dva puta utakmica prekidala zbog njih), Kardinalsi su izgledali veoma dobro i zabeležili svoju treću pobedu ove sezone. Kajler Marej (13/23, 145 jardi i tačdaun) statistički nije imao vrhunsku utakmicu, ali njegovo prisustvo dosta olakšava posao Džejmsu Koneru (25 nošenja, 105 jardi i dva tačdauna). Takođe, Marej podiže nivo igre svojih hvatača i to se posebno vidi kod tajt enda Treja MekBrajda. MekBrajd ima 28 hvatanja za 323 jarda od kako se Marej vratio na teren, predvodi tim po broju jardi i hvatanjima i pokazuje da ima potencijal da bude opcija broj jedan u napadu.

30. NJUJORK DŽETS (4-8)

Agonija Džetsa nema kraja, nakon petog uzastopnog poraza i osme utakmice u kojoj postižu ispod 14 poena. Ponovo izgubljene lopte, loša igra kvoterbeka su glavni razlozi zašto Džetsi ne mogu da urade skoro išta ofanzivno, čak su Bris Hol i Geret Vilson igrali ispod proseka. Trevor Simijen je ušao da zameni Tima Bojla i postoji šansa da će on biti starter naredno kolo. Simijen bi postao četvrti kvoterbek koji startuje za Džetse ove sezone, nešto što se nije desilo od 1989. godine njima.

31. NJU INGLAND PETRIOTS (2-10)

 

 

Petriotsi su postali negledljivi, pritom su postavili nekoliko negativnih rekorda u novom porazu. Prvi put u istoriji franšize nisu uspeli da postignu poene na dve utakmice kod kuće u sezoni, prvi put od 1993. godine nisu uspeli da postignu poene u prvom poluvremenu u uzastopnim utakmica i postali su prvi tim od 1938. godine koji je protivnika sveo na 10 ili manje poena u tri uzastopne utakmice i da su bili poraženi na tim utakmicama. Dobrodošli na samo dno Petriotsi, mesto koje je za vas bilo misaona imenica od početka 21. veka.

32. KAROLINA PANTERS (1-11)

Promena glavnog trenera nije puno značila Pantersima, koji su zabeležili još jedan poraz ove sezone. Bilo je pozitivnih promena u napadu, posvetili su se više trčanju (34 nošenja, 133 jarda i dva TD) što je donelo nekog uspeha. Ali nesposobnost da zaštite Brajsa Janga je i dalje tu, pošto je novajlija bio sekovan četiri puta. Imali su poslednji posed i priliku da pobede, ali Pantersi nisu uspeli ni polovinu terena da pređu plus je Brajs Jang bacio presečeno dodavanje što je okončalo utakmicu. Pantersi su prva ekipa koja je zvanično eliminisana iz plej-of trke.