Vesti iz NFL

Iglsi sami na vrhu NFL, Sinsinati sve opasniji i nova QB senzacija: Šta nam je otkrilo osmo kolo ?

komentari (0)

Izvor: Vanja Milićević

31.10.2023 11:03
Iglsi sami na vrhu NFL, Sinsinati sve opasniji i nova QB senzacija: Šta nam je otkrilo osmo kolo ? Tanjug/AP Photo/Alex Brandon/Josie Lepe /George Walker IV

Noć veštica je pred nama, bilo je dosta sablasnih i šokantnih ishoda u osmoj nedelji u NFL. Pre svega, Denver Bronkosi su uspeli da prekinu niz od 16. uzastopnih poraza protiv Čifsa, San Francisko je zabeležio treći uzastopni poraz protiv Sinsinati Bengalsa dok se Brok Pardi ponovo mučio.

Vil Levis je zabeležio prvi start u svojoj NFL karijeri i bio brilijantan u pobedi protiv Atlanta Falkonsa, ali smo takođe imali duel između prvog i drugog pika (i trećeg) sa ovogodišnjem drafta, u kojem je Brajs Jang bio bolji i uspeo da zabeleži prvu pobedu kao startni kvoterbek. Kolo su zatvorili Detroit Lajonsi i Las Vegas Rejdersi, a tim iz grada Motora je rutinski uspeo da pobedi i zabeleži šesti trijumf ove sezone.

Filadelfija Iglsi ostaju na čelu rangiranja, ali je došlo do dosta promena unutar top 10, čak i na samom dnu liste.

 

1. FILADELFIJA IGLS (7-1)

 

 

Još jedan neizvestan duel protiv Komandersa, ali ponovo pobeda za Iglse koji su sada jedini tim u ligi sa jednim porazom. Ej Džej Braun je nastavio da teroriše odbrane zabeleživši šesti meč zaredom sa 125 ili više jardi hvatanjem, što je novi NFL rekord. Braun apsolutno treba da bude u MVP konverzaciji zato što je najbitniji igrač u timu Filadelfije. Iglsi i dalje imaju manu u crvenoj zoni, samo su sada izgubili dve lopte unutar tri jarda od end zone (drugi tim od 2000. godine kojem se to desilo).

 

2. BALTIMOR REJVENS (6-2)

Novom pobedom Rejvensi su se izjednačili na vrhu AFC i sada im sledi malo lakši raspored jer od preostalih devet utakmica, šest igraju kod kuće. Trčanje je bilo glavni adut u napadu, a Gas Edvards je bio sjajan sa 94 jarde sa linije skrimidža i tri postignuta tačdauna. Odbrana je zabeležila dva seka i imala dva presečena dodavanja, a jedno od njih je imao novajlija Ðino Stoun koji predvodi ligu po broju presečenih dodavanja sa pet.

 

3. MAJAMI DOLFINS (6-2)

 

 

Dolfinsi nastavljaju da dominiraju protiv slabijih timova, novom pobedom protiv Nju Ingland Petriotsa. Tua Tagovailoa je ostao savršen protiv Bila Beličika, ovo mu je bila šesta uzastopna pobeda, ali se polako javljaju problemi ofanzivno za Majami. Četvorica startera iz ofanzivne linije je ili povređeno ili se povredilo na ovoj utakmici, što dosta utiče na igru trčanjem koja ponovo bila ispod proseka (78 jardi su imali, a prosek im je 151,8 po utakmici). Treba reći da je prvi put ove sezone zaigrao kornerbek Džejlen Remsi i odmah doprineo odbrani sa jednim presečenim dodavanjem.

 

4. KANZAS SITI ČIFS (6-2)

Traljava igra i veoma iznenađujući poraz Čifsa i ovo ih stavlja u tešku situaciju u borbi za prvo mesto u AFC. Patrik Mahoums je imao simptome prehlade pre meča, ali to nije bio odlučujući faktor već prevelik broj izgubljenih lopti. Kanzas Siti ima 16 izgubljenih lopti do sada, a ovo je bila prva utakmica od 5. decembra 2021. godine da Mahoums nije imao tačdaun.

Pozitivna stavka sa ove utakmice jeste bila defanzivna linija, koja je vršila odličan pritisak i sekovala Rasela Vilsona pet puta.

 

5. DŽEKSONVIL DŽEGUARS (6-2)

AP Photo/Matt Freed

 

 

Peta pobeda zaredom i najbolji početak sezone od 1999. godine za Džeksonvil. Iako su igrali traljavo i imali dosta izgubljenih lopti, Džeguarsi su pronašli način da pregrme jednu od najboljih odbrana u ligi i pobede Pitsburg Stilerse. Trevis Etien je bio najbolji pojedinac na meču sa 149 jardi sa linije skrimidža. Nisu bili uspešni niti jednom u crvenoj zoni i to moraju da poprave ako misle da se takmiče protiv samog vrha AFC.

 

6. DETROIT LAJONS (6-2)

Kontrola tokom čitave utakmice i komforna pobeda za Lajonse u poslednjoj utakmici osmog kola. Novajlija Džamir Gibs (189 jardi, jedan TD) je odigrao najbolji meč u svojoj NFL karijeri, dok je drugi novajlija Sem Laporta doprineo sa 57 jardi hvatanjem i jednim tačdaunom. Lajonsi će morati da smanje broj izgubljenih lopti i ono što je najvažnije moraju biti bolji u crvenoj zoni (1-5). Ove greške mogu skupo da ih koštaju protiv ozbiljnijih timova, ali za sada Detroit je u potpunoj kontroli u svojoj diviziji.

 

7. DALAS KAUBOJS (5-2)

 

 

Još jednom su pokazali svoj puni potencijal Kaubojsi i demonstrirali silu u pobedi protiv Remsa. Sve je funkcionisalo u napadu i odbrani. Dak Preskot (25/31, 304 jarde, četiri tačdauna i paser rejting od 133.7) je bio fantastičan, Si Di Lemb (12 hvatanja, 158 jardi, dva TD) pokazao zašto je top 10 hvatač u ligi, čak je i odbrana postigla tačdaun. Sledi divizijski okršaj protiv Filadelfija Iglsa i pitanje koje je svima na umu: Da li su Kaubojsi spremni da se suoče protiv najboljeg tima u ligi?

 

8. SAN FRANCISKO FORTINAJNERS (5-3)

Period medenog meseca je završen za Broka Pardija i San Francisko. Pardi ima pet izgubljenih lopti u poslednje dve utakmice, vidi se da mu nedostaju Dibo Semjuel i Trent Vilijams. Nedostaje dubina na poziciji hvatača i to svakako utiče na efikasnost Pardija. Odbrana je takođe posustala, jer nedostaju konstantan pritisak i sekovi. Nik Bosa samo ima 2,5 seka u dosadašnjem delu sezone.

 

9. SIJETL SIHOKS (5-2)

Uprkos izgubljenim loptama (2) i velikim brojem prekršaja (7), Sihoksi su uspeli u poslednjem minutu da stignu do pobede protiv odlične odbrane Braunsa. Ponovo se mučio Ðino Smit sa dve izgubljene lopte, ali je uspeo da se poveže sa svojim hvatačima kada je bilo najbitnije. Džordin Bruks je zabeležio strip sek, nakon kog su poentirali napadači Sihoksa. Ali glavni utisak sa utakmice jeste, kada je bilo neophodno da se napravi ključni potez najbolji igrači Sijetla su to i učinili. Treba to da očekujemo i u nastavku sezone.

 

10. SINSINATI BENGALS (4-3)

 

 

Ne želim da vas alarmiram, ali Sinsinati Bengalsi su se vratili! Nakon što su ponovo loše započeli sezonu, Bengalsi su pobedili u četiri od poslednjih pet utakmica i protiv Fortinajnersa su izgledali kao šampionski tim. Džou Burou je izgledao skoro savršeno (28/32, 283 jarda i tri tačdauna), čak je igra trčanjem funkcionisala (27 nošenja, 134 jarde). Postići 31 poen jednoj od najboljih odbrana je ogroman uspeh, ali možda je to što si limitirao protivnički napad na samo 17 poena i iznudio tri izgubljene lopte u drugom poluvremenu još veći uspeh.

 

11. BAFALO BILS (5-3)

Bilsi su zabeležili preko potrebnu pobedu protiv Bakanirsa i tako održali korak sa Dolfinsima za prvo mesto u istočnoj diviziji AFC. Iako su igrali mnogo bolje i kontrolisali vreme poseda tokom čitavog meča, ponovo su dopustili protivniku da se vrati i Tampa Bej je imao priliku da ukrade pobedu ali nije bilo uspešno dodavanje Bejkera Mejfilda u poslednjoj sekundi utakmice. Bilsi dopuštaju 9,5 poena u poslednjoj četvrtini protivnicima u poslednje četiri utakmice, ali makar je napad sjajno startova sa 17 poena u prvom poluvremenu. Mogli su da imaju više da su bili efikasniji u crvenoj zoni i da nisu imali devet prekršaja na utakmici.

 

12. NJUJORK DŽETS (4-3)

AP Photo/Adam Hunger

 

 

Nekim čudom Džetsi su ponovo uspeli da naprave preokret i na taj način zabeležili treću uzastopnu pobedu. Sve je ukazivalo na to da će izgubiti, skoro ništa ofanzivno nisu uspeli da urade tokom prvih 59 minuta. Napravili su osam prekršaja za 85 jardi, bili katastrofa na trećem daunu (2-15), panter Tomas Morsted je izgledao kao najbolji igrač na terenu. No, uprkos svemu tome Džetsi su uspeli da sklope dva odlična poseda (za njihove standard) i na kraju meča prvo da izjednače zatim da pobede sve zahvaljujući sjajnom kikeru Gregu Zurlajnu.

 

13. MINESOTA VAJKINGS (4-4)

Treća uzastopna pobeda za Vajkingse, ali im je ipak ostao gorak ukus u ustima nakon što se povredio Kirk Kazins. Po prvim prognozama u pitanju je Ahilova tetiva i to nas dovodi do sledećeg pitanja. Da li je ovo bila poslednja utakmica Kazinsa u dresu Minesote? Kazinsu ističe ugovor na kraju sezone i sada očekuje Minesotu jedna teška odluka. Da vas podsetim, Kazins je tek treći kvoterbek u istoriji franšize (Fren Tarketon i Tomi Krejmer) koji je bio primarni kvoterbek (QB1) više od pet sezona. Od 1990. godine Vajkingsi su imali 28 različitih startnih kvoterbekova, a Kazins je daleko bio najkonstantniji od njih.

 

14. KLIVLEND BRAUNS (4-3)

Napad će izgleda cele sezone sputavati odličnu odbranu koju imaju Braunsi. Ponovo je igrao Pi Džej Voker umesto Dešona Votsona i video se očigledan limit u napadu. Voker je kompletirao samo 48,4% dodavanja i imao dve izgubljene lopte, ključna je bila na kraju utakmice što je omogućilo Sihoksima da postignu tačdaun i stignu do pobede. Niko ne zna kada će se vratiti Votson i na kom nivou, ali on i dalje predstavlja najbolje rešenje i priliku za Braunse da se vrate u plej-of.

 

15. PITSBURG STILERS (4-3)

Ofanzivne muke se nastavljaju za Stilerse. Pitsburg i dalje nije imao 400 ili više jardi u napadu od kada je Met Keneda ofanzivni koordinator (jedini tim u tom periodu), a još veća briga jeste povreda Kenija Piketa, koji nije mogao da nastavi meč. Napad trčanjem i dalje ne postoji (beleže 79,7 jardi po utakmici) i nemaju pravi identitet ofanzivno Stilersi.

Odbrana radi sjajan posao svake nedelje, na ovoj utakmici su imali tri seka i tri osvojene lopte, ali čak ni to nije bilo dovoljno za pobedu.

 

16. ATLANTA FALKONS (4-4)

Artur Smit je napokon stavio na klupu Dezmonda Ridera koji je imao sedam izgubljenih lopti u poslednjih 10 četvrtina. Zamenio ga je Tejlor Hajneki i napad je izgledao sigurnije u rukama veterana. Sam Artur Smith je imao par upitnih ofanzivnih akcija, načina na koji koristi svoje najbolje ofanzivne igrače i na kraju nisu uspeli da preokrenu rezultat. Svakako je najbolje za Atlantu da Hajniki bude starter do kraja sezone, jer im on daje najbolju priliku da osvoje diviziju.

 

17. NJU ORLEANS SEINTS (4-4)

Seintsi su uhvatili dobar zalet i kliknuli u napadu beleživši 27,2 poena u poslednje četiri utakmice. Derik Kar je bio odličan (310 jardi, dva tačdauna i paser rejting od 133,3), Tajsom Hil je odigrao svaku ulogu na terenu (jedno dodavanje od 44 jarde, devet trčanja za 63 jarda uz dva tačdauna i jedno hvatanje za 14 jardi), Alvin Kamara je imao 110 jardi sa linije skrimidža i dva tačdauna, a Rašid Šahid tri hvatanja za 153 jarda i tačdaun.

Ovo smo očekivali od Seintsa i sada dele prvo mesto u diviziji sa Falkonsima.

 

18. LOS ANĐELES ČARDŽERS (3-4)

 

 

Džastin Herbert (31/40, 298 jardi i tri tačdauna) je izgledao mnogo bolje u pobedi protiv Čikago Bersa. Herbert se i dalje muči sa povredom srednjeg prsta na levoj šaci, ali je započeo meč sa 15 uzastopnih kompletiranih dodavanja i dobro se povezao sa novajlijom Kventinom Džonstonom (pet hvatanja, 50 jardi). Odbrana se napokon probudila, osvojila dve lopte i dozvolila samo sedam poena u prvom poluvremenu.

 

19. HJUSTON TEKSANS (3-4)

Mlako izdanje pre svega u napadu Teksansa ukazuje na to da još uvek nisu spremni da napadnu plej-of. Si Džej Straud nije igrao dobro protiv Pantersa (16/24, 140 jardi, bez tačdauna dodavanjem) i vidi se da je uspori u poslednje tri utakmice (196 jardi dodavanjem u proseku). Ovo je sve deo sazrevanja i odrastanja, kako za Strauda tako i za mladog glavnog trenera Demika Rajansa.

 

20. VAŠINGTON KOMANDERS (3-5)

Odlična utakmica napada Komandersa koja na kraju nije bila krunisana pobedom zbog lošeg sekunderija. Sem Hauvel je bio maestralan (397 jardi, četiri tačdauna, paser rejting od 114), ofanzivna linija je napokon uspela da zaštiti svog mladog kvoterbeka (dozvolili samo jedan sek) i Vašington je napokon imao igrača sa 100 ili više uhvaćenih jardi (Džahan Dotson, 108 jardi i jedan tačdaun). Erik Bienemi radi veoma dobar posao kao novi ofanzivni koordinator, sada samo mora da pronađe rešenje da konstantno čuvaju svog mladog kvoterbeka.

 

21. TENESI TAJTANS (3-4)

Dobrodošli u Vil Levis eru! Dobro, priznajem, malo sam preterao ali novajlija na poziciji kvoterbeka je prvi put startova i odigrao je brilijantnu partiju. Levis je prvi novajlija, od Džastina Herberta iz 2020. godine, sa četiri tačdauna dodavanjem u pobedi protiv Falkonsa. Levis je pokazao da ima top u ruci i odličnu konekciju je ostvario sa Deandreom Hopkinsom (četiri hvatanja, 128 jardi i tri tačdauna). Iako se spekulisalo da bi možda mogli da trejduju Hopkinsa i Derika Henrija, Tajtansi će ipak zadržati svoje najbolje ofanzivne igrače i pružiti šansu Vilu Levisu da bude starter do kraja sezone.

 

22. TAMPA BEJ BAKANIRS (3-4)

Previše prekršaja (11 za 74 jarde) i neefikasnost na trećem pokušaju (4-15) su glavni razlozi za poraz Tampa Beja u ovom kolu. Opet trčanje nije bilo faktor na ovom meču (17 nošenja, 78 jardi) i nedostatak balansa u napadu je razlog zašto Bakanirsi u proseku postižu 17,3 poena po utakmici (27. u NFL). Odbrana daje sve od sebe, imala je presečeno dodavanje i dva seka, ali je drugu nedelju zaredom dopustila 400 ili više jardi protivničkom napadu.

 

23. INDIJANAPOLIS KOLTS (3-5)

Više nismo mogli da očekujemo od Gardnera Minšua (23/41, 213 jardi, dva tačdauna i jedno presečeno dodavanje) i napad Koltsa koji je odradio svoj deo i postigao 27 poena. Koltsi su jedini tim koji je u svakom meču postigao makar 20 poena. Odbrana je zakazala protiv Seintsa, pre svega sekunderi koji dozvolio Deriku Karu 310 jardi dodavanjem i nisu imali rešenje za hvatače Nju Orleansa.

 

24. LOS ANĐELES REMS (3-5)

Krajnji rezultat (43-20) ne ukazuje na to koliko je zapravo bilo loše za Los Anđeles Remse. U jednom momentu su gubili 33-3 i ofanzivno nisu uspeli da pronađu nikakav ritam. Metju Steford je ponovo imao presečeno dodavanje vraćeno za tačdaun (29. u karijeri, samo Bret Favr ima više). Da bude stvar još gora za Remse, Steford je doživeo povredu palca na desnoj šaci i meč je priveo kraju Bret Ripen.

 

25. DENVER BRONKOS (3-5)

 

 

Dve pobede su vezali Bronkosi, ali ono šta je važnije jeste da su uspeli da pobede Kanzas Siti Čifse prvi put od 2015. godine. Odbrana zaslužuje najviše pohvala jer su vršili odličan pritisak, udarili Mahoumsa 11 puta i osvojili čak pet lopti. Tim koji je primio 70 poena protiv Majami, dozvoljava samo 15 poena u proseku u poslednja tri meča, a ofanzivno su se kompletno okrenuli igri trčanjem i beleže 138 jardi u poslednje četiri utakmice.

 

26. LAS VEGAS REJDERS (3-5)

Ne možete pobedi u današnjem NFL kada vaš napad ima samo 157 jardi na utakmici. To se desilo Rejdersima u duelu protiv Detroit Lajonsa koji su imali tri puta više jardi od tima iz Las Vegasa i samo zahvaljući odbrani Rejdersa nisu izgubili većom razlikom. Džimi Garopolo je imao samo 10 kompletiranih dodavanja i bio je sekovan šest puta. Najporažavajući podatak jeste da niti jedan hvatač Rejdersa nije imao hvatanje u prvom poluvremenu. Sve pohvale za odbranu, koja je bila sjajna u crvenoj zoni, čak je i Markus Piters imao presečeno dodavanje koje je vratio za tačdaun.

 

27. NJU INGLAND PETRIOTS (2-6)

Petriotsi mogu da se oproste od plej-ofa porazom protiv Majami Dolfinsa. Mek Džouns je ponovo imao presečeno dodavanje i to možda u ključnom momentu u prvom poluvremenu, kada su bili udaljeni 23 jarda od end zone Petriotsi. Igra trčanjem fali čitave sezone, a sada će se dodatno ofanzivno mučiti Petriotsi jer je Kendrik Born pokidao ligamente, a Devante Parker imao povredu glave. Svakako bi trebalo da se okrenu NFL draftu i sledećoj godini, jer nema šta da se spasi iz ove sezone.

 

28. ČIKAGO BERS (2-6)

Nije blistao, kao u svom prvom startu prošle nedelje, kvoterbek Tajson Bejdžent. Iako je imao nekoliko odličnih dodavanja (i jedan ispušteni tačdaun), Bejdžent je zabeležio paser rejting od samo 62.0 protiv Čardžersa. Igra trčanjem nije bila faktor na ovoj utakmici (25 nošenja, 73 jarda), kao ni odbrana koja je bila veoma dobra u poslednje dve utakmice, sada nije uspela da zabeleži niti jedan sek i dozvolila tri dugačka poseda u kojima su Čardžersi postigli tačdaunove.

 

29. NJUJORK DŽAJANTS (2-6)

Muka Džajantsa na poziciji kvoterbeka se nastavlja nakon povrede Tajroda Tejlora u drugoj četvrtini. Njega je zamenio Tomi Devito koji je imao samo dva kompletirana dodavanja, ali je makar istrčao za tačdaun. Bio je to Sejkvon Barkli šou (36 nošenja, 128 jardi) koji je ponovo morao da nosi ovaj napad protiv odlične odbrane Džetsa. Kejvon Tibodo je bio sjajan sa tri seka i jednim iznuđenim famblom. Deluje mi da je ovo izgubljena sezona za Džajantse i mislim da je najbolje da "unovče" nekoliko igrača i skupe što više pikova za predstojeći NFL Draft, jer postoji mnogo rupa u napadu.

 

30. GRIN BEJ PEKERS (2-5)

Da li je mračno doba stiglo u Grin Beju? Tako deluje s obzirom kako igra Džordan Lav. Pekersi su izgubili četvrtu utakmicu zaredom, a Lav ima osam presečenih dodavanja u poslednjih pet utakmica.

Džordan Lav mora da igra bolje ili neće biti startni QB sledeće sezone, ruku na srce ni odbrana mu nije pomogla. Dok je Kirk Kazins bio na terenu, odbrana je bila katastrofalna na trećem daunu (Kazins je imao 12/13 za 139 jardi dodavanjem i jedan tačdaun).

 

31. KAROLINA PANTERS (1-6)

Prva pobeda ove sezone za Brajsa Janga i Panterse. U duelu gde smo videli prva tri pika sa ovogodišnjeg drafta, Jang je izgledao najbolje (22/31, 235 jardi i tačdaun). Donošenje odluka je bilo mnogo bolje za Brajsa Janga, jedna od ključnih stavki sa kojom se mučio na početku sezone. Ne znači ova pobedu puno, ali je pozitivna stvar i mogu da grade oko nje Pantersi. Treba pohvaliti odbranu koja je spustila Hjuston na 13 poena i naterala ih je da pantuju šest puta.

 

32. ARIZONA KARDINALS (1-7)

Sedmi poraz ove sezone za Arizonu i polako idu ka tome da će imati prvog pika na sledećem NFL draftu. Napad nije konstantan od kada se povredio Džejms Koner, imali su vrlo dobar prvi posed ali nakon toga nisu uspeli da poentiraju sve do poslednje četvrtine. Iako su bili uspešni u crvenoj zoni (3-3), Džošua Dobs se mučio tokom većine utakmice i imao dva presečena dodavanja. Franšizni QB Kajler Marej se vraća za dve nedelje, što je dobar znak za Kardinalse koji moraju da vide na kojem je nivou Marej, da bi znali kakav pristup treba da imaju za NFL draft.