Vesti iz NFL

Magični Lamar, savršen Mahoums i pobedonosni Bejdžent(?!): Kojim timovima treba verovati?

komentari (0)

Izvor: Vanja Milićević

24.10.2023 09:32
Magični Lamar, savršen Mahoums i pobedonosni Bejdžent(?!): Kojim timovima treba verovati? Tanjug/AP Photo/Ed Zurga/ AP Photo/Bruce Kluckhohn/ AP Photo/Nick Wass

Zahuhtava se u NFL i sve više iznenađenja imamo, ali neke stvari ostaju iste kao ta da su Čifsi neprikosnoveni vlasnici zapadne divizije u AFC. U prvom terminu smo videli dominaciju Baltimor Rejvensa protiv Detroit Lajonsa i 300. pobedu u trenerskoj karijeri Bila Beličika.

Dok su drugom terminu Stilersi i Sihoksi stigli do četvrte pobede, a nedeljni program okončali Filadelfija Iglsi značajnom pobedom protiv Majami Dolfinsa. I da, bio je nacionalni dan Tajt endova i nekolicina njih je odigralo odlično.

Treću nedelju zaredom imamo novi tim na vrhu rangiranja, ali isti tim ostaje na samom dnu.

 

1. FILADELFIJA IGLS (6-1)

Maestralna defanzivna partija Iglsa u pobedi protiv Majami Dolfinsa. Filadelfija je svela najbolji napad na samo 17 poena i 244 jardi (498,5 jardi u proseku su imali Dolfinsi pre ovog meča). Defanzivna linija je odradila odličan posao i stalno stavljala pritisak na Tuu Tagovailou. Ofanzivno jeste bilo grešaka, ali Ej Džej Braun je bio senzacionalan. Peti meč zaredom je imao preko 125 jardi hvatanjem (izjednačio NFL rekord) i do sada u sezoni ima više jardi hvatanjem nego svi hvatači Tenesija zajedno.

2. KANZAS SITI ČIFS (6-1)

 

 

Nastavlja se dominacija Mahoumsa i Čifsa protiv divizijskih rivala, zabeleživši 29. pobedu u poslednjih 32 utakmice. Mahoums je briljirao tokom čitave utakmice (32/42, 424 jarde i četiri tačdauna), a glavna meta je bio Trevis Kelsi (12 hvatanja, 179 jardi i jedan TD). Ovo je možda i najbolja odbrana koju Čifsi imaju u poslednjih pet godina, uspeli su da zabeleže pet sekova i dve osvojene lopte. Ključna akcija se desila u trećoj četvrtini, kada je Čarls Omenihu imao izblokirano dodavanje koje se pretvorilo u presečeno u crvenoj zoni.

3. BALTIMOR REJVENS (5-2)

 

 

Potpuna dominacija i dokaz da su Baltimor Rejvensi spremni da napadnu Superboul ove sezone. Drugu nedelju zaredom su spustili protivnika na ispod 20 jardi trčanje u prvom poluvremenu, a imali i više poena nego oni jardi trčanjem (28 poena naspram 13 jardi trčanjem). Lamar Džekson je bio skoro savršen (77,8% kompletiranih dodavanja, 357 jardi, tri tačdauna i 155.8 paser rejting). Lamar je možda i postao glavni kandidat za MVP nagradu nakon ovog izdanja, a Rejvensi trenutno dele drugo mesto u konferenciji.

4. SAN FRANCISKO FORTINAJNERS (5-2)

Dugo se nije desilo San Francisku da izgube dve utakmice zaredom (prvi put u poslednjih 34 utakmica). Osetilo se odsustvo Trenta Vilijamsa i Diba Semjuela. Napad nije sa lakoćom pomerao lance i izgubili su čak tri lopte (tri izgubljene lopte su imali u prvih šest utakmica). Odbrana nije mogla da zaustavi napad po vazduhu Vajkingsa i nisu zabeležili sek na meču. Prvi put u sezoni nisu prvi postigli poene, ali ako je za neku utehu Kristijan Mekefri je uspeo da postigne tačdaun na 16. uzastopnoj utakmici. NFL rekord je 17 utakmica.

5. DŽEKSONVIL DŽEGUARS (5-2)

Tanjug/AP Photo/Gerald Herbert

 

 

Treća pobeda u 11 dana i četvrta uzastopna za Džeksonvil koji polako gradi ozbiljan momentum. Džeguarsi imaju najviše osvojenih lopti u ligi za sada, ali previše prilika daju protivnicima da se vrate u igru. Malo je falilo da Seintsi izjednače na kraju utakmice i možda bismo vodili drugu priču sada, ali pohvalno je to što je Trevor Lorenc igrao uprkos povredi levog kolena.

6. MAJAMI DOLFINS (5-2)

Kada igraju protiv dobrih timova, Majami Dolfinsi nisu uspeli da uspostave ofanzivnu dominaciju i oba puta izgubili dvocifrenom razlikom. Majami je domirao i pobeđivao loše timove (osam pobeda i 25 poraza ukupno imaju timovi koje su Dolfinsi pobedili) i to nas dovodi do sledećeg. Da li Majami možemo da smatramo ozbiljnom pretnjom za Superboul? Odgovor ćemo možda dobiti uskoro kada Dolfinsi budu igrali protiv Čifsa 5. novembra u Frankfurtu, ali do tada ofanzivna linija mora da bude bolja i pre svega ozdravi jer se videlo da se muče protiv kvalitetnih defanzivnih linijaša.

7. DETROIT LAJONS (5-2)

Najgore izdanje Lajonsa u poslednje dve sezone i dovodi dosta pitanja u vezi odbrane pre svega. Rejvensi su postigli tačdaun u svoja prva četiri poseda i Detroit nije imao rešenje za Lamara Džeksona. Sa druge strane lopte, Džered Gof je konstantno bio pod pritiskom i ponovo se mučio protiv Rejvensa. Gof u svojoj karijeri nikada nije imao tačdaun dodavanjem protiv Rejvensa (a i Stilersa) trend koji se nastavio u ovoj utakmici, dok je jedina svetla tačka na meču bio novajlija Džamir Gibs (126 jardi sa linije skrimidža).

8. KLIVLEND BRAUNS (4-2)

 

 

Teško je reći da je odbrana najzaslužnija za pobedu nakon što primi 38 poena, ali upravo je to bio slučaj. Jedan defanzivni tačdaun, četiri osvojene lopte, četiri seka i jedna od najboljih individualnih defanzivnih partija ovog veka Majlsa Gereta (devet obaranja, dva seka, dva izforsirana fambla, izblokiran šut za tri poena). Napad jeste postigao tri tačdauna trčanjem, ali niko ne zna šta se dešava sa Dešonom Vatsonom koji je morao da izađe iz igre zbog potencijalnog potresa mozga, ali je dobio dozvolu od lekara da se vrati ipak to nije učinio.

9. DALAS KAUBOJS (4-2)

Dalas Kaubojsi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

10. SIJETL SIHOKS (4-2)

Ružna pobeda je bolja nego lep poraz, toga su svesni Sihoksi. Odbrana protiv dodavanja je sve bolja (nisu dozvolili više od 170 jardi dodavanjem u poslednje tri utakmice) i novajlija Devon Viterspun igra na visokom nivou. Boje Mafe je zabeležio ponovo sek (četvrtu utakmicu zaredom da ima makar jedan sek). Napad se muči u poslednje tri utakmice (19 poena u proseku), ali su zato obojica novajlija (Džekson Smit-Ndžigba i Džejk Bobo) uhvatili po tačdaun.

 

11. PITSBURG STILERS (4-2)

 

Odbrana osvaja titulu, ali i dosta utakmica ako pitate Stilerse. Napad je ponovo izgledao grozno u prvom poluvremenu (tri poena, 91 jard), ali su uspeli da se trgnu i postignu tri tačdauna (prvi tačdaun trčanjem u sezoni su postigli) u drugom. Ti Džej Vat je najzaslužniji kod prvog tačdauna, jer je imao presečeno dodavanje u protivničkoj crvenoj zoni, što je dosta olakšalo posao napadu. Taj potez je preokrenuo čitav tok utakmice.

12. NJUJORK DŽETS (3-3)

Njujork Džetsi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

13. SINSINATI BENGALS (3-3)

Sinsinati Bengalsi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

14. HJUSTON TEKSANS (3-3)

Hjuston Teksansi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

15. ATLANTA FALKONS (4-3)

Tanuug/AP Photo/Mark LoMoglio

 

 

Konfuzija i prosto čudne odluke u napadu Falkonsa se nastavljaju. Bižan Robinson uopšte nije bio korišćen (posle smo saznali da je imao probleme sa glavoboljom), Kajl Pits je imao samo tri hvatanja, dok je glavni igrač bio Tajler Alžeir (112 jardi sa linije skrimidža). Dezmond Rider je imao jedan tačdaun, ali je čak tri puta famblova i izgubio loptu u crvenoj zoni (prvi put u poslednjih 45 godina da je jedan igrač imao tri izgubljena fambla u crvenoj zoni). Uprkos svemu tome, Atlanta je stigla do pobede u poslednjim sekundama meča pogođenim šutem za tri poena Janghoa Kua.

16. BAFALO BILS (4-3)

Bilsi su izgubili treći put ove godine i sada je očigledno da imaju problem u napadu. U poslednje tri utakmice Bilsi beleže 5,7 poena u prve tri četvrtine (drugo najgore u ligi). Džoš Alen je bio pod pritiskom čitav meč i ofanzivna linija nije igrala dobro. Defanzivno se polako rasipaju i imaju sve više povreda. Pozitivna stavka je ta da se pojavio novajlija Dalton Kinkeid (osam hvatanja, 75 jardi).

17. TAMPA BEJ BAKANIRS (3-3)

Drugi uzastopni poraz nakon slobodne nedelje za Bakse i sada više nisu na čelu svoje divizije. Napad stagnira i igra trčanjem i dalje ne postoji. Previše se traži od Bejkera Mejfilda koji je bio ispod proseka (27/42, 275 jardi, jedan TD i jedan INT). Odbrana Bakanirsa će ih održavati u igri protiv i boljih timova, ali napad mora biti efikasniji ako misle da osvoje ovu diviziju i uđu u plej-of.

18. LOS ANĐELES REMS (3-4)

 

 

Lako je okriviti šutera Breta Mahera za poraz (dva promašaja za tri poena i jedan promašen šut za dodatni poen) i pitanje je da li će biti sa ekipom za sledeću utakmicu, ali treba skrenuti pažnju i na Meta Steforda. QB Remsa ima šest presečenih dodavanja do sada i paser rejting od 82.3 ove sezone, pritom je imao 48,3% kompletiranih dodavanja na utakmici. Da, Puka Nakua nastavlja da ruši hvatačke rekorde za novajliju (drugi igrač u istoriji NFL koji imao 700 ili više jardi hvatanjem u prvih sedam utakmica u karijeri), ali Steford mora da igra bolje da bi Remsi imali priliku za plej-of.

19. MINESOTA VAJKINGS (3-4)

Tanjug/AP Photo/Bruce Kluckhohn

 

 

Prva pobeda kod kuće za Vajkingse i to protiv najboljeg tima u konferenciji. Minesota je vodila tokom čitavog meča, a Kirk Kazins je bio fantastičan (35/45, 378 jardi i dva tačdauna). Novajlija Džordan Edison je imao utakmicu života (sedam hvatanja, 123 jarda i dva tačdauna), dok je možda odbrana bila pravi heroj. Odličnu defanzivnu zamisao je imao Brajan Flores i njegova odbrana je svela San Francisko na 17 poena i tri puta oduzela loptu.

20. INDIJANAPOLIS KOLTS (3-4)

Koliko daleko mogu Koltsi sa Gardnerom Minšuom kao startnim kvoterbekom je odlično pitanje, jer je Minšo imao sedam izgubljenih lopti u poslednje dve utakmice. Opet, odličnom igrom trčanjem su uspeli umalo da izvuku pobedu (da nije bilo par upitnih sudijskih odluka). Imali su 168 jardi trčanjem na meču i novajlija Džoš Dauns je imao 125 jardi hvatanjem i tačdaun. Ovo je četvrti put da su Koltsi postigli 30 ili više poena, a da su izgubili u poslednje tri sezone.

21. NJU ORLEANS SEINTS (3-4)

Seintsi su imali pobedu na vrhovima prstiju, ali su je ispustili kao što je tajt end Foster Morou ispustio loptu u end zoni. I dalje Derik Kar i hvatači nisu ostvarili dobru konekciju, iako je imao ponovo preko 300 jardi dodavanjem niti jednom nije uspeo da pronađe end zonu. Alvin Kamara je bio odličan (153 jardi sa linije skrimidža) i švajcarski nož Tajsom Hil je imao veoma dobru partiju (68 jardi sa linije skrimidža i TD).

22. LOS ANĐELES ČARDŽERS (2-4)

Vreme je da se krene ispočetka i da se otpusti Brendon Stejli. Čardžersi pre svega defanzivno izgledaju veoma loše i to je postalo još gore protiv Čifsa. Napad je izgleda skoro odlično u prvom poluvremenu, ali se i tu desio kolaps u drugom nakon što je Džastin Herbert imao dve izgubljene lopte i tim nije uspeo da postigne poene. Od kada je ušao u ligu Herbert imao najviše poraza za jednog kvoterbeka (28).

23. VAŠINGTON KOMANDERS (3-4)

 

 

Nastavljaju se ofanzivne muke za Komanderse. Ofanzivna linija je ponovo bila katastrofa (dopustili su šest sekova, 40 kroz sedam utakmica), opet nisu imali hvatača sa 100 ili više uhvaćenih jardi i postigli su svega sedam poena. Franšiza ne može da sazna šta ima u Semu Hauvelu, ako je skoro svaki put na zemlji i sekovan. Vašington je morao da pobedi utakmice protiv Džajantsa i Bersa, jer sada sledi teži deo rasporeda.

24. TENESI TAJTANS (2-4)

Tenesi Tajtansi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

25. GRIN BEJ PEKERS (2-4)

Ako napad nije mogao da klikne protiv statistički najgore odbrane (33,3 poena i 440,3 jardi po utakmici su dozvoljavali Bronkosi), dobro je pitanje da li će i kada moći. Džordan Lav je ponovo imao presečeno dodavanje (četvrtu utakmicu zaredom) i napad nije uspeo da postigne poen u prvom poluvremenu. Pekersi će morati da se oslone na igru trčanjem što više moguće, jer je Lavu neophodno što više pomoći dok ne proigra.

26. LAS VEGAS REJDERS (3-4)

Protiv jedne od najgorih odbrana u ligi, Rejdersi su se dosta mučili da postignu poene (tačdaun su postigli pred kraj utakmice). Džimi Garopolo nije igrao, a Brajan Hojer i Ejden O'Konel su bacili tri presečena dodavanja. Kvoterbekovi Las Vegasa imaju više presečenih dodavanja nego tačdauna do sada. Još jedna stvar koja je zabrinjavajuća jeste da je odbrana protiv trčanja bila veoma loša, a sledeće nedelje igraju protiv Detroit Lajonsa.

27. ČIKAGO BERS (2-5)

Tanjug/AP Photo/Nam Y. Huh

 

 

Bersi su uz pomoć novajlije Tajsona Bejdženta uspeli da prekinu najduži niz poraza kod kuće u istoriji franšize. Bejdžent je izgledao smireno, u kontroli u prvom startu u karijeri i napad je postigao 30 poena. Bili su dobri na 3. daunu (8-13), plus je igra na zemlji bila veoma efikasna (38 nošenja, 173 jarda, dva tačdauna). Džastin Filds će propustiti još dve do tri nedelje, ali ako Bejdžent bude igrao bez izgubljene lopte Bersi će imati priliku da pobede.

28. NJU INGLAND PETRIOTS (2-5)

Pokazuju znakove života Petriotsi i možda su spasili sopstvenu sezonu pobedu protiv divizijskog rivala. Ovo je bila 300. pobeda u karijeri Bila Beličika (postao je treći trener u istoriji NFL sa 300 ili više pobeda, samo Don Šula i Džordž Halas imaju više). Majk Gesiki je uhvatio TD za pobedu i Mek Džouns je izgledao mnogo bolje. Ove sezone najbolji protivnički hvatači nisu se lepo proveli protiv Petriotsa, još jedan primer je je bio Stefon Digs koji je završio meč sa 58 jardi hvatanjem.

29. NJUJORK DŽAJANTS (2-5)

Važna pobeda u diviziji za Džajantse i prekinut niz od četiri uzastopna poraza. Napad je napokon postigao tačdaun nakon što to nisu uspeli u poslednje tri utakmice (najduži niz od 1976. godine). Rezerva na poziciji kvoterbeka, Tajrod Tejlor, je imao dva tačdauna dodavanjem i tajt end Deren Valer je odigrao najbolji meč u dresu Džajantsa (sedam hvatanja, 98 jardi i jedan TD). Odbrana je zabeležila šest sekova i dozvolila samo jedan tačdaun na utakmici.

30. DENVER BRONKOS (2-5)

 

 

Nije sve toliko mračno u Denveru, kao što je delovalo nakon 70 primljenih poena. Odbrana je dopustila samo 36 poena u poslednje dve utakmice i vide se znaci napretka. Mnogo su disciplinovaniji i sa većom željom igraju. Napad ima svojih falinki i dalje, ali nisu imali izgubljenu loptu i igra trčanjem je bila na visokom nivou (25 nošenja, 145 jardi).

31. ARIZONA KARDINALS (1-6)

Nastavio je napad Kardinalsa da se muči od kada se Džejms Koner povredio. Iako su solidni bili na zemlji (25 nošenja, 127 jardi), nisu uspeli da iskoriste tri osvojene lopte i postigli su samo tri poena iz njih. Džošua Dobs je igrao loše na utakmici (19/33, 146 jardi i paser rejting od 68.5), i drugu utakmicu zaredom nije imao tačdaun dodavanjem.

32. KAROLINA PANTERS (0-6)

Karolina Pantersi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).