Vesti iz NFL

Rekordi, 70 poena i velika iznenađenja! Šta nam je donelo 3. kolo NFL?

komentari (0)

Izvor: Vanja Milićević

26.09.2023 08:46
Rekordi, 70 poena i velika iznenađenja! Šta nam je  donelo 3. kolo NFL? Tanjug/AP Photo/David Santiago/Miami Herald

Treće kolo u NFL je bilo veoma čudno i za sportske anale! Od toga da je Majami postigao 70 (!!!) poena (težak vikend za državu Kolorado), da su Arizona Kardinalsi šokirali sve i pobedili Kaubojse. Kolo gde smo videli nekolicinu hvatača da zabeleži 140 ili više jardi hvatanjem, da neko nadmaši Džastina Takera (sve pohvale za Meta Geja) i naravno neizvesnost koju su mogli samo Čardžersi i Vajkingsi da nam prirede.

Bože, obožavam NFL!

Sa svime ovime rečeno, vreme je za novi Power ranking i pogled na stanje timova nakon tri odigrana kola.

1. MAJAMI DOLFINS (3-0)

Istorija je bila ispisana na Floridi, kada su Majami Dolfinsi postigli 70 poena protiv Denver Bronkosa. To je najviše poena od strane jednog tima na utakmici od 1966. godine, čak su imali i priliku da obore rekord ali je Majk Mekdenijel pokazao milost. Napad je imao 726 jardi, po pet tačdaunova dodavanjem i trčanjem (prvi put u NFL istoriji) i to sve bez jednog od najboljih ofanzivnih igrača u timu Džejlena Vadla. Tua Tagovailoa je bio skoro savršen, napad na zemlji je imao 350 jardi i novajlija Devon Ejčejn je odigrao utakmicu života (233 jarda sa linije skrimidža i četiri tačdauna).

 

 

2. FILADELFIJA INGLS (3-0)

Filadelfija je opravdala ulogu favorita i na kraju došla do ubedljive pobede protiv Bakanirsa. Napad na zemlji, predvođen Deandreom Sviftom, je ponovo bio fantastičan (201 jard na 40 nošenja, sam Svift je imao 130 jardi). Odbrana je uspela da ugasi napad Tampa Beja, dozvolili su im samo 174 jarde, 12 prvih daunova i pritom su imali dve osvojene lopte.

 

 

3. SAN FRANCISKO FORTINAJNERS (3-0)

Prvi tim koji je stigao do tri pobede jesu bili Fortinajnersi dominantnim izdanjem protiv Njujork Džajantsa u noći između četvrtka i petka. Napad je postigao ponovo 30 poena, iako je na početku Brok Pardi bio malčice neprecizan. Nakon što su pronašli svoj ofanzivni ritam, San Francisko je sa lakoćom pobedio. Tandem Semjuel/Kitl je igrao na visokom nivou (kombinovano 219 jardi hvatanjem i jedan TD), dok je Kristijan Mekefri zabeležio TD u 12. uzastopnoj utakmici.

4. KANZAS SITI ČIFS (2-1)

Tanjug/AP Photo/David Santiago/Miami Herald

 

Deluje da su Čifsi uspeli da poprave svoj napad, nakon što su postigli 41 poen protiv Čikago Bersa. Da, odbrana Bersa je katastrofa ove godine, ali je i dalje impresivno postići poene u sedam uzastopnih poseda. Trkači su posebnu bili efikasni sa četiri tačdauna (nisu imali niti jedan u prva dva kola), Mahoums je bacio takođe za tri tačdauna, Trevis Kelsi je bio sasvim solidan (sedam hvatanja, 69 jardi i jedan TD) i odbrana je odradila svoj deo posla (tri seka, dve osvojene lopte).

5. BAFALO BILS (2-1)

Još jedna dominantna partija celokupnog tima Bilsa. Odbrana je bila posebno motivisana. Imali su devet sekova, pet osvojenih lopti, jedan defanzivni tačdaun i čak 15 puta su udarili protivničkog kvoterbeka. Terel Bernard je imao utakmicu života, dok je napad rutinski postizao poene i pomerao lance protiv Komandersa.

6. BALTIMOR REJVENS (2-1)

Uvek je teško kada vam fale starteri i to su osetili Rejvensi u porazu protiv Indijanapolis Koltsa. Četvorica startera u napadu nije igralo na ovoj utakmici (Roni Stenli, Tajler Linderbaum, Odel Bekam i Džastis Hil). Baltimor je imao isti broj izgubljenih lopti (2) koliko i tačdaunova. Ofanzivna linija nije mogla da zaštiti Lamara Džeksona i napad se mučio da pomera lance konstantno. Džekson je jedini imao uspeha (101 jard trčanjem i dva tačdauna).

7. DETROIT LAJONS (2-1)

Nakon što su dozvolili 37 poena u drugom kolu, odbrana Detroita je igrala neuporedivo bolje protiv Atlanta Falkonsa. Odbrana je zabeležila sedam sekova, svela napad Falkonsa na svega 183 jarda i šest poena. Sa druge strane lopte, novajlije Džamir Gibs i Sem Laporta su bili glavni aduti za Lajonse.

8. KLIVLEND BRAUNS (2-1)

Tanjug/AP Photo/David Santiago/Miami Herald

 

Odbrana Klivlenda je ponovo pokazala da pripada u konverzaciji za najboljom u ligi. Majls Geret je bio sila na ovoj utakmici i sve vreme maltretirao ofanzivnu liniju Tajtansa (tri ipo seka, tri obaranja za gubitak jardi i pet puta je udario kvoterbeka). Odbrana je dozvolila samo tri poena Tenesiju, dok je sa druge strane Dešon Votson odigrao svoju najbolju utakmicu u poslednje tri sezone (27/33, 289 jardi, dva tačdauna i paser rejting 123,4).

9. SIJETL SIHOKS (2-1)

Sijetl Sihoksi su još jedan koji ima ozbiljne probleme sa povredama (sedmorica startera nije igralo) ali su nekako uspeli da izvuku pobedu protiv Karolina Pantersa. Glavni razlog za ovu pobedu je bio kiker Džejson Majers koji je bio savršen na šutu za tri poena (5/5, izjednačio rekord franšize). Iako je napad proradio u poslednja dva kola (37 poena u proseku), moraju biti efikasniji na 3. daunu.

10. DALAS KAUBOJS (2-1)

Prava je misterija šta se desilo Kaubojsima u porazu protiv Kardinalsa, nakon što su bili najdominantniji tim u prva dva kola. Odbrana protiv trčanja je bila očajna, dozvolivši 222 jarda Arizoni.

Nisu uspeli da osvoje niti jednu loptu, ali ni napad im nije mnogo pomogao. Dak Preskot je imao presečeno dodavanje, pritom u crvenoj zoni su bili neefikasni. Pet puta su bili u crvenoj zoni, samo jedan tačdaun postigli.

11. LOS ANĐELES ČARDŽERS (1-2)

Još jedno kolo, još jedna neizvesnost na utakmici Čardžersa. Nakon što su imali dvocifrenu prednost u trećoj četvrtini, tim iz LA je umalo i to prokockao, izuzetno glupom odlukom glavnog trenera Brendona Stejlija da pokuša na četvrtom pokušaju na sopstvenih 24 jarde od end zone. Sreća po njega (i njegov posao), Minesota nije uspela da postigne tačdaun u poslednjim sekundama meča. Džastin Herbert je bio senzacionalan (40/47, 405 jardi, tri tačdauna), dok je i Kinan Alen imao partiju života (18 hvatanja za 215 jardi) i postao hvatač sa najviše uhvaćenih jardi u istoriji Čardžersa.

 

 

12. GRIN BEJ PEKERS (2-1)

Tanjug/AP Photo/David Santiago/Miami Herald

 

Mučili su se u prve tri četvrtine Pekersi, ali je na kraju mladi kvoterbek Džordan Lav uspeo da izvuče pobedu nakon što je njegov tim gubio 17-0. Maestralan je bio u poslednja tri poseda, ali i odbrana je odradila svoj posao u drugom poluvremenu ne dozvolivši niti jedan poen Seintsima. Grin Beju fali dosta igrača zbog povreda, ali ako budu bili zdravi krajem sezone mogu biti opasan tim.

13. SINSINATI BENGALS (1-2)

Džo Buro, uprkos povredi lista na desnoj nozi, je igrao protiv Los Anđeles Remsa i pomogao svom timu da zabeleže prvu pobedu ove sezone. Odbrana je ipak ta koja je odradila veći deo posla, tako što je sekovala Metjua Steforda šest puta i osvojila takođe dve lopte. Ključna stavka jeste bila ta što je odbrana dozvolila Remsima samo jedno uspešno konvertovanje na trećem pokušaju iz 11 puta.

14. NJU ORLEANS SEINTS (2-1)

Veliki udarac su zadobili Nju Orleans Seintsi kada se povredio Derik Kar. U pitanju je desno rame i neće ga biti nekoliko nedelja. Da li će napad moći da izdrži takav gubitak je veliki znak pitanja, ako im je olakšavajuća okolnost odbrana igra na vrhunskom nivou i 11. utakmicu zaredom nije dozvolila protivničkom timu da pređe preko 20 poena.

15. PITSBURG STILERS (2-1)

Napad Stilersa je napokon izgledao pristojno i uspeo da ima preko 300 jardi bez izgubljene lopte. Keni Piket je bio staložen i siguran u džepu, čak je i ofanzivna linija radila svoj posao. Odbrana je bila izvanredna, predvođena Ti Džejem Votom. Imali su četiri seka, tri presečena dodavanja i odbrana protiv trčanja je bila fantastična, svela Rejderse na samo 69 jardi.

 

 

16. NJU INGLAND PETRIOTS (1-2)

U jednoj ružnoj utakmici protiv divizijskog rivala, Petriotsi su uspeli da zabeleže prvu pobedu ove sezone. Svetla tačka u napadu je bio veteran Ezikijel Eliot, koji je imao 80 jardi na 16 nošenja. Nju Ingland je zabeležio 15. uzastopnu pobedu protiv Njujork Džetsa, zahvaljujući sigurnoj igri u napadu i odbrani koja je dozvolila Džetsima samo 171 jard u napadu.

17. VAŠINGTON KOMANDERS (2-1)

Nakon odličnog izdanja u 2. kolu, realnost je stigla na vrata Komandersa. Vašington je bio sravljen sa zemljom od strane Bilsa, 37-3. Ništa nije funkcionisalo, pogotovo u napadu gde je Sem Hauvel bio sekovan devet puta, a napad ukupno imao pet izgubljenih lopti. U poslednje dve utakmice Hauvel je bio sekovan 19 puta, ofanzivna linija mora drastično da se popravi i to brzo.

18. DŽEKSONVIL DŽEGUARS (1-2)

Tanjug/AP Photo/David Santiago/Miami Herald

 

Opet su razočarali Džeksonvil Džeguarsi. Nakon što je napad postigao devet poena protiv Čifsa u drugom kolu, sada su protiv Teksansa u prvom poluvremenu imali nulu. Napad jeste pronašao neki ritam u drugom poluvremenu, ali ovoga puta su odbrana i specijalni tim igrali ispod proseka. Si Džej Straud je imao sve vreme ovoga sveta da pronađe svoje hvatače, jer pritiska nije bilo.

19. ATLANTA FALKONS (2-1)

Retko se dešava da tim Artura Smita postigne manje od 10 poena na utakmici (peti put od 2021. godine), ali to je bio slučaj u duelu protiv Detroit Lajonsa. Dezmond Rider je bio pod pritiskom, neprecizan i sekovan sedam puta u meču. Napad trčanja nije postojao (20 nošenja za 44 jarde). Svetla tačka je ponovo bio Džesi Bejts sa 11 obaranja i jednim presečenin dodavanjem.

20. TAMPA BEJ BAKANIRS (2-1)

Bilo je teško očekivati da će Bakanirsi moći da se nose protiv Filadelfije. Razlika u kvalitetu je bila jasna tokom čitave utakmice, plus nije pomogla činjenica su Majk Evans i Kajl Orton imali problem sa ispuštenim loptama. Bejker Mejfild se mučio protiv odlične odbrane Iglsa (15/25, 146 jardi, jedan TD i jedno presečeno dodavanje), mada ni odbrana nije pružala bolji otpor protiv trčanja, dopustivši Iglsima  201 jard na 40 nošenja.

21. INDIJANAPOLIS KOLTS (2-1)

Iako nije igrao Entoni Ričardson, Koltsi su uspeli da iznenade mnoge i pobede Baltimor Rejvense u produžetku. Zek Mos je bio sjajan (122 jarda trčanjem, jedan TD), Gardner Minšu nije pravio greške, ali glavna priča je kiker Met Gej koji je bio savršen. Svih pet šuteva za tri poena je pogodio (četiri pokušaja su bila sa 50 ili više jardi) i od 22 poena Koltsa on je direktno bio zaslužan za 16. Odbrana je odradila isto sjajan posao, sa četiri seka i dve osvojene lopte.

 

 

22. LOS ANĐELES REMS (1-2)

Remsi su se držali sve do početka treće četvrtine kada su poveli rezultatom 9-6, ali od tog momenta je sve krenulo nizbrdo u napadu Los Anđelesa. Ofanzivna linija nije uspela da zaštiti Steforda koji je bio sekovan šest puta. Metju Steford je ponovo imao dva presečena dodavanja i napad je izuzetno neefikasan na trećem daunu (1/11). Mnogo fali ovom napadu Kuper Kap.

23. NJUJORK DŽETS (1-2)

Tanjug/AP Photo/David Santiago/Miami Herald

 

Ovo će biti priča svake nedelje za Džetse, sem ako se nešto drastično ne promeni. Napad izgleda anemično kada je Zek Vilson kvoterbek, u poslednje dve utakmice postigli su po 10 poena. Ofanzivna linija je ponovo zakazala i nije mogla da uspostavi neki ritam, samim tim igra trčanjem nije postajala. Koliko god da je dobra odbrana Džetsa, oni sami ne mogu da ih uvedu u plej-of.

24. MINESOTA VAJKINGS (0-3)

Treće kolo zaredom gube Vajkingsi na jedan posed ili manje. Ponovo je napad imao izgubljene lopte, ali su imali šansu u poslednjim momentima utakmice da ukradu pobedu. Loša komunikacija na poslednjoj akciji je neprihvatljiva greška i nešto šta mora hitno da popravi Minesota. Odbrana je skoro svaki put išla na blic, ali je bila neuspešna i dozvolila Čardžersima 445 jardi dodavanjem i četiri tačdauna.

25. NJUJORK DŽAJANTS (1-2)

Nije moglo bolje na otvaranju ovog kola za Džajantse protiv San Franciska. Napad je bio limitiran na 12 poena, što je i razumljivo bez dvojice najboljih igrača (Endru Tomas i Sejkvon Barkli), ali Brajan Dejbol mora da pronađe način da uključi u napad novajliju Džejlina Hajata. Hajat je imao samo dva hvatanja u tri utakmice, a sposoban je za mnogo više.

26. TENESI TAJTANS (1-2)

Tajtansi su izgledali užasno u napadu protiv Braunsa. Samo tri poena, 94 jarde u napadu i samo šest prvih daunova. Postalo je očigledno kada je na terenu Derik Henri da Tenesi striktno trči, a kada nije ide akcija dodavanjem. Imaju sreću što je divizija AFC jug i ove godine loša, pa postoji šansa da odbranom stignu do osvajanja divizije.

27. ARIZONA KARDINALS (1-2)

Najveće iznenađenje kola nam je priredila Arizona, koja je zasluženo došla do pobede protiv Dalas Kaubojsa. Kardinalsi su igrali dobro i konkurentno u prva dva kola, ali ovoga bili dobri celu utakmicu i kontrolisali je od samog početka. Igra trčanjem je bila sjajna (222 jarda na 30 nošenja), kvoterbek Džošua Dobs je bio efikasan i siguran (80,9% kompletiranih dodavanja, jedan TD). Sve pohvale i za odbranu, koja je dozvolila samo jedan tačdaun Kaubojsima, iako je Dalas bio pet puta u crvenoj zoni.

28. HJUSTON TEKSANS (1-2)

Prva pobeda za novajliju Si Džeja Strauda i još jedna vrlo dobra partija. Teksansi su nadigrali Džeksonvil Džeguarse, a Straud je postao treći kvoterbek u NFL istoriji koji je imao preko 900 jardi dodavanjem u prve tri utakmice u karijeri. Dodajmo na to da nije do sada bacio presečenog dodavanje i da je stvorio sjajnu konekciju sa hvatačem Tenkom Delom (pet hvatanja za 145 jardi i jedan TD), Straud polako postaje kandidat za nagradu najboljeg ofanzivnog novajliju godine.

 

 

29. LAS VEGAS REJDERS (1-2)

Rejdersi su uspeli da pomeraju lance protiv odlične odbrane Stilersa (362 jarda, 19 prvih daunova), ali na kraju previše su ih koštala presečena dodavanja (3) Džimija Garopola. Ofanzivna linija je bila katastrofalna, dozvolivši četiri seka, pritom ponovo nisu uspeli da uspostave igru trčanjem. Rejdersi u proseku imaju 61,7 jardi trčanjem, što je najgore u ligi.

30. KAROLINA PANTERS (0-3)

Brajs Jang nije igrao na ovoj utakmici, a njega je zamenio veteran Endi Dalton i odigrao je sasvim fino. Iako su izgubili od Sihoksa, Dalton je imao 361 jard dodavanjem i dva tačdauna. Ofanzivna linija se mučila i samim time nisu mogli da uspostave trčanje, dok sa druge strane jedni od najboljih igrača odbrane nisu igrali (Šek Tompson i Džejsi Horn) i to je znatno uticalo na njihovu igru.

31. DENVER BRONKOS (0-3)

Šta reći za tim koji je primio 70 poena i dozvolio preko 700 jardi protivniku? Defanzivno najgore izdanje u poslednjih 57 godina u NFL, tako da zaista ne može gore. Ofanzivno, Denver čak i izgleda bolje nego prošle sezone. Postižu više poena, pronašli su novog mladog hvatača (Marvin Mims)  i paser rejting Rasela Vilsona jeste bolji. Biće ovo mnogo teži posao nego što je očekivao Šon Pejton.

32. ČIKAGO BERS (0-3)

Bersi su izgubili 13. utakmicu zaredom i ponovo su primili preko 25 poena (41 poen da budem tačan). U prve tri utakmice, Čikago Bersi imaju razliku u poenima od -59 što je drugo najgore u njihovoj istoriji. Napad je imao samo 11 prvih daunova i Džastin Filds se ponovo mučio da pronađe neki ritam (11/22. 99 jardi, jedan TD i jedno presečeno dodavanje). Ništa ne funkcioniše u redovima Bersa .