Vesti iz NFL

Presek prvog NFL kola iz pera Vanje Milićevića: Iznenađujući rezultati, briljantne partije i "nevidljivi" Njujork Džajants

komentari (0)

Izvor: Vanja Milićević

12.09.2023 17:19
Presek prvog NFL kola iz pera Vanje Milićevića: Iznenađujući rezultati, briljantne partije i "nevidljivi" Njujork Džajants Tanjug/AP Photo

NFL sezona 2023/24 je stigla, vreme je za preterane i izhitrene reakcije nakon samo 1. kola! 

Da, ruku na srce bilo je nekoliko iznenađujućih rezultata (pozdrav za Klivlend Braunse), brilijantnih partija (Džordan Lav, novi vlasnik Čikago Bersa) i prosto utakmica gde se jedan tim nije pojavio (gledam ka vama Njujork Džajantsi). Naravno, kako drugačije da se obeleži završetak prvog kola nego da kompletno promenim mišljenje o timu ili igraču bazirano striktno na jednoj utakmici, jer ipak to je lepota ovog sporta. Sa time rečeno, hajde da se bacimo u prvi zvanični power ranking za ovu sezonu.

1. FILADELFIJA IGLS

Vladajući šampioni NFC su otvorili sezonu pobedom na teškom gostovanju protiv Nju Ingland Petriotsa. Sjajna stvar sa ove utakmice jeste to što je odbrana igrala na vrlo visokom nivou i dva puta oduzela loptu i postigla defanzivni tačdaun. Napad je taj koji je izgledao van ritma (4 od 13 na 3. pokušaju) i najbolja ofanzivna linija prošle sezone je dozvolila tri seka Petriotsima, moraju da rade bolji posao u protekciji svog kvoterbeka, pogotovo nakon šta smo videli od odbrana Dalas Kaubojsa i San Franciska.

2. SAN FRANCISKO FORTINAJNERSI

Kada smo već kod San Franciska, Fortinajnersi su (uz Kaubojse) odigrali najbolju utakmicu u prvom kolu. Odbrana je toliko ugušila napad Stilersa da su u jednom momentu imali negativan broj jardi u napadu. Sa druge strane kvoterbek Brok Pardi je izgleda vrlo dobro. Nakon što je imao operaciju lakta u predsezoni, Pardi je bacio dva tačdaun dodavanja i imao 111.3 rejting. Imao je svakako pomoć u obliku Kristijana Mekefrija (169 jardi sa linije skrimidža i 1 TD) i Brendona Ajuka (129 jardi hvatanjem i 2 TD).

3. MAJAMI DOLFINS

U najboljoj i svakako najzanimljivoj utakmici ovog kola, Dolfinsi su uspeli da izvuku pobedu protiv Los Anđeles Čardžersa, rezultatom 36-34. Tua Tagovaiola i Tajrik Hil su bili senzacionalni na ovoj utakmici. Tua je bacio za 466 jardi i tri tačdauna, dok je hvatač Tajrik Hil imao 215 uhvaćenih jardi sa dva tačdauna. Ono šta mora da brine Majami jeste njihova odbrana protiv trčanja, koja je dozvolila Čardžersima neverovatnih 234 jarde na zemlji (5,9 jardi po nošenju).

 

 

4. KANZAS SITI ČIFS

Teško je oceniti nastup i otvaranje sezone Kanzas Siti Čifsa, jer su bili bez dvojice od najboljih igrača. Trevis Kelsi je dosta falio ovom napadu, gde su hvatači imali previše ispuštenih lopti i propuštenih prilika. To je rezultiralo u lošem procentu na 3. daunu (5 od 14). Umesto postizanju tačdaunova, Čifsi su morali da se zadovolje šutem za 3 poena, što ih je na kraju i koštalo utakmice.

5. NJUJORK DŽETS

Uprkos čudesnoj pobedi u produžetku i to vraćenim pantom za tačdaun (Dobrodošao u NFL Ekszejvijere Gipsone!) jedan veliki crni oblak se nalazi iznad Džetsa i čitavog grada Njujork. Naime, Eron Rodžers je skoro sigurno, zbog povrede Ahilove tetive, završio ovu sezonu nakon samo četiri odigrane akcije za tim iz “Velike jabuke”. Džetsi će morati ponovo da se oslone na mladog kvoterbeka Zeka Vilsona, koji je bio sasvim solidan sinoć (14/21, 141 jard, 1 TD i 1 INT).
Kao i prošle godine odbrane će morati više da vuče i odradila je sjajan posao sinoć. Imali su čak četiri osvojene lopte i limitarili su Džoša Alena i napad Bilse na 16 poena.

6. DALAS KAUBOJS

Dalas Kaubojsi su došli spremni u Njujork i apsolutno uništili Džajantse na Metlajf stadionu. U samo prvoj četvrtini odbrana i specijalni tim Kaubojsa su postigli po tačdaun, što se nije desilo od 1986. godine i Čikago Bersa. Odbrana je na kraju čak sedam puta sekovala Denijela Džounsa i oduzela tri puta loptu. Ovo je bila najubedljivija pobeda na otvaranju sezone u istoriji Dalas Kaubojsa.

7. BALTIMOR REJVENS

Teško je reći da je ovo bila Pirova pobeda za Rejvense, ali je svakako takav utisak. Trkač Džej Kej Dobins je pokidao Ahilovu tetivu i propustiće čitav sezonu. Baltimor jeste zabeležio pobedu protiv Hjuston Teksansa, ali je Lamar Džekson izgledao loše. Imao je dve izgubljene lopte i četiri puta je bio sekovan, mada pozitivna stvar u napadu jeste bila vrlo dobra igra novajlije Zeja Flauversa. On je imao devet hvatanja za 78 jardi.

 

 

8. KLIVLEND BRAUNS

Defanzivni koordinator Džim Švorc i odbrana Braunsa je glavna vest iz duela protiv Sinsinati Bengalsa. Odbrana je zabeležila dva seka, 10 puta su udarili kvoterbeka i limitirali napad Bengalsa na svega 3 poena. Defanzivni bekovi su takođe bili fenomenalni i dozvolili samo 82 jarda dodavanjem. Ako odbrana Klivlenda može da bude top 5 u ligi ove sezone, oni će biti glavni favoriti u AFC severu.

9. BAFALO BILS

Ovo je možda bila najgora utakmica u životu Džoša Alena i njegovi problemi sa izgubljenim loptama se nastavljaju (84 izgubljene lopte od 2018. godine, najviše u ligi u tom periodu). Alen mora da smanji broj grešaka ako misle Bilsi da ispune svoje ciljeve, a to je svakako Superboul. Sa druge strane, tražili igrače koji će nadomestiti izostanak Vona Milera na početku i tandem Lenard Flojd/Greg Ruso je bio na izuzetno nivou (ruku na srce, protiv loše ofanzivne linije Džetsa).

10. DETROIT LAJONS

Detroit je iznenadio skoro sve na otvaranju sezone pobedivši Čifse u gostima i tako stavio do znanja ostatku lige da nisu više oni stari Lajonsi. Kvoterbek Džered Gof je bio siguran iza odlične ofanzivne linije i produžio svoj niz bez presečenog dodavanja (359 uzastopnih dodavanja). Odbrana je takođe iskočila i igrala sasvim solidno, čak i postigla jedan defanzivni tačdaun.

11. DŽEKSONVIL DŽEGUARS

Džeksonvil je imao pune ruke posla protiv Indijanapolis Koltsa na otvaranju sezone, ali su na kraju ipak izvukli pobedu u poslednjoj četvrtini. Ofanzivna linija se mučila skoro celu utakmica i nisu mogli da uspostave igru trčanjem sve do poslednjih akcija. Dva puta je bio i sekovan Trevor Lorence koji je uz to imao presečeno dodavanje. Svetla tačka u pobedi je bio defanzivni end Džoš Alen koji je zabeležio tri seka i deset obaranja.

 

 

12. LOS ANĐELES ČARDŽERS

Dosta pozitivnih stvari su uradili Čardžersi uprkos porazu od Majami Dolfinsa. Igra trčanjem je bila sjajna, imali su 234 jarde na zemlji. Čak je i odbrana protiv trčanja bila na visokom nivou, dozvolivši Majamiju samo 70 jardi na 20 nošenje. Ali sve je to palo u vodu kada napad nije imao dobru egzekuciju, kada je bilo neophodno da se postigne tačdaun oni su se zadovoljavali sa tri poena. Na tome se svela utakmica.

13. SINSINATI BENGALS

Iako je napad Bengalsa izgledao veoma loše, neophodno je imati kontekst. Vremenski uslovi su bili katastrofa, Džou Buro se oporavlja od povrede lista i ruku na srce biće potrebno neko vreme ovom napadu da se uigraju nakon što su imali svega 142 jarde ukupnog napada i pantovali čak 10 puta. Pomaže činjenica da je odbrana vršila odličan pritisak na protivničkog kvoterbeka. Sekovali su Dešona Votsona tri puta i još pet puta ga udarili.

14. SIJETL SIHOKS

Ovakve Sijetl Sihokse smo očekivali da vidimo prošle sezone, a ne na početku ove. Nakon velikih očekivanja u međusezoni, Sihoksi su odigrali jednu od najgorih utakmica u skorijoj istoriji. Sijetl je imao samo 12(!!!) jardi i svega jedan prvi daun u drugog poluvremenu. Odbrana je uradila onoliko koliko je mogla, ali kada provedeš dve trećine vremena na terenu i najbolje odbrane posustanu i prime poene. 

15. MINESOTA VAJKINGS

Minesota je prošle godine pobedila u 11 utakmica (NFL rekord) koje su bile odlučene na osam poena ili manje. To se odmah promenilo u ovoj sezoni nakon iznenađujućeg poraza protiv Tampa Bej Bakanirsa. Glavni krivac za to je bio Kirk Kazins koji je imao tri izgubljene lopte, mada i igra trčanjem je bila veoma loša (41 jard na 17 nošenja). Takve brojke nateraju čoveka da se zapita zašto su otpustili jednog od najboljih trkača lige, Dalvina Kuka?

16. NJU INGLAND PETRIOTS

Na dan kada odali počast najvećem igraču u istoriji NFL, Tomu Brejdiju, verujem da je bio slatko-kiselkast osećaj za fanove Petriotsa. Nekada su bili najbolji tim u ligi, ali ovaj poraz zapravo ukazuje na to gde se Nju Ingland trenutno nalazi. Vrlo loše su započeli utakmicu presečenim dodavanjem Meka Džounsa koji je vraćen za tačdaun, plus izgubljena lopta Zika Eliota je stvorila deficit od 16 poena. Odbrana je odradila sjajan posao i limitrala Iglse na samo 251 jard u napadu i tri puta sekovala Džejlena Hrtsa, ali prevelik zaostatak na početku nisu ipak Petriotsi mogli da prevaziđu. 

17. NJU ORLEANS SEINTS

Nju Orleans je uspeo da izvuče pobedu u jednoj veoma zahtevnoj i ružnoj utakmici protiv Tenesi Tajtansa. Odbrana je bila glavni razlog za pobedu jer su imali tri presečena dodavanja i uspeli da svedu Derika Henrija na samo 63 jarda trčanjem. Derik Kar je bio korektan u svom debiju za Seintse (305 jardi dodavanjem, 1 TD i 1 INT), ali posebne pohvale idu na račun šutera Blejka Grupija koji je bio savršen u ovoj utakmici (3/3 za 3 poena, 1/1 na šut za dodatni poen).

 

 

18. GRIN BEJ PEKERS

Kome je potreban Eron Rodžers kada Džordan Lav igra ovoliko dobro? Mladi kvoterbek Pekersa je utakmicu završio sa 245 jardi dodavanjem i tri tačdauna. Odbrana je takođe odradila svoj posao, tako što je sekovala četiri puta Džastina Fildsa i imala presečeno dodavanje koje je vraćeno za tačdaun. Utakmica bi bila savršena da povrede nisu doživeli Eron Džouns i Lukas Van Nes.

19. VAŠINGTON KOMANDERS

Nije bilo lepo, ali nekako su Komandersi uspeli da pobede Arizona Kardinalse, rezultatom 20-16 kod kuće. Napad ništa bolje nije izgledao od prošle godine sa novim ofanzivnim koordinatorom Erikom Bienemijem i mučio se tokom većine utakmice (imali su tri izgubljene lopte). Moraće u napadu više da implementiraju akcije trčanjem, da bi se olakšalo mladom kvoterbeku Semu Hauvelu. Dvojac u defanzivnoj liniji, Deron Pejn i Montez Svet, je odradio sjajan posao sa sedam obaranja za gubitak jardi, tri seka i dva izforsirana fambla.

20. LOS ANĐELES REMS

Remsi su priredili najveće iznenađenje u prvom kolu, deklasiravši divizijskom rivala Sijetl Sihokse. Napad je pomerao lance (27 prvih daunova su imali) i postizali tačdaunove kada su bili u crvenoj zoni. Izuzetno efikasan napad je glavna odlika glavnog trenera Šona Mekveja, ali je i odbrana odradila svoj zadatak, dozvolivši Sijetlu svega 180 jardi u napadu i 13 poena.

21. PITSBURG STILERS

Teško je pronaći bilo šta pozitivno nakon ovakvog poraza Stilersa. Ako bih baš morao da izdvajam to bi bilo mnogo hvatačkih opcija za Kenija Piketa, koji je kompletira dodavanje ka devetorici različitih hvatača. Odbrana je odradila svoje (tri seka, jedna osvojena lopta), ali napad mora mnogo bolje da igra, počevši od te ofanzivne linije koja je dozvolila pet sekova.

22. TENESI TAJTANS

Ponavljaju se isti problemi za Tenesi Tajtanse na početku ove sezone. Iako je odbrana bila fenomenalna (četiri seka, dve osvojene lopte) i limitirala napad Seintsa na samo 16 poena, ponovo je Rajan Tenehil košta Tajtanse utakmicu jer je imao tri presečena dodavanja. Vreme je da se zapitaju ljudi u Tenesiju koliko dugo će još biti Tenehil kvoterbek franšize i da li će u skorije vreme morati da se oslone na Malika Vilisa ili čak Vila Levisa.

23. LAS VEGAS REJDERS

Džimi Dži era je uspešno krenula u Las Vegasu, pobedom protiv Denver Bronkosa. Nije bio lep meč za gledanje, ali je Džimi Garopolo sasvim solidan u svoj debiju za Rejderse (20/26, 200 jardi, 2 TD i 1 INT). Njegovo prisustvo i liderstvo je bilo na delu, plus činjenica da je na kraju istrčao za vrlo bitan prvi daun, znači dosta njegovim saigračima. I da, Rejdersi su prvi trenutno u njihovoj diviziji. Jeste prvo kolo, ali svakako je značajno.

 

 

24. ATLANTA FALKONS

Jedno odlično potpisivanje u međusezoni se itekako isplatilo za Atlantu. Džesi Bejts je bio senzacionalan sa 10 obaranja, dva presečena dodavanja i izforsiran fambl. Napad je uradio dovoljno sa mladim kvoterbekom Dezmondom Riderom, ali utisak je nekako da glavni trener Artur Smit ne koristi dovoljno svoja najbolja oružija u napadu. Moraju više u napad biti uključeni Drejk London, Kajl Pits i Bižan Robinson.

25. TAMPA BEJ BAKANIRS

Bakanirsi su iznenadili mnoge i pobedili Minesotu Vajkingse. Treba pohvaliti Bejkera Mejfilda koji je debitovao za svoj četvrti tim i odigrao vrlo dobru utakmicu bez izgubljene lopte. Stvorio je lepu konekciju sa hvatačima, dok je odbrana bila senzacionalna i oduzela loptu tri puta. Ponovo tandem lajnbejkera je bio na visini zadatka. Devin Vajt i Lavonte Dejvid su imali zajedno 20 obaranja.

26. ČIKAGO BERS

Ogroman hajp i visoka očekivanja nekada nisu dobra za mlad tim kao što su Čikago Bersi, to je bilo očigledno u njihovom porazu protiv Pekersa, rezultatom 38-20. Igra trčanjem je bila efektivna (29 nošenja za 142 jarda), ali Džastin Filds je bio vrlo loš kao što je bio slučaj prošle sezone. Mladi QB mora bolje da čuva loptu i da donosi bolje odluke, jer je ovo ipak biti ili ne biti godina za njega. 

27. NJUJORK DŽAJANTS

Nemam ništa pozitivno da kažem za Njujork Džajantse, nakon onakvog sramnog poraza koji su doživeli kod kuće. Ofanzivni linija se raspala i dozvolila čak sedam sekova, celu noć je maltene Denijel Džouns dobijao batine. Izgubili su tri lopte takođe i imali svega 171 jard ukupno u napadu. Najbolja stvar za Džajantse jeste da što pre zaborave ovaj debakl i okrenu se sledećem kolu.

28. DENVER BRONKOS

Uprkos tome što su postigli samo 16 poena, napad Denvera je izgleda bolje nego prošle sezone. Trojica najboljih hvatača nisu igrali na ovoj utakmici, ali je Rasel Vilson svakako odigrao efikasan meč, samo je nedostajao završni udarac. Vide se promene koje je implementirao Šon Pejton i da je šuter Vil Luc bio precizniji (1/2 na šutu za tri poena, 1/2 na šutu za ekstra poen) Denver bio odneo pobedu protiv Rejdersa. 

29. INDIJANAPOLIS KOLTS

Koltsi bi trebalo da se osećaju dobro iako su izgubili protiv Džeguarsa, ali njihov novajlija na poziciji kvoterbeka je izgledao vrlo dobro. Entoni Ričardson je imao sjajan debi pre svega zato što nije pravio velike greške, donosi dobre odluke kada je odlučio da trči i pokazao zrelu igru za jednog vrlo mladog igrača. Kompletirao je 65% svojih dodavanja, imao dva tačdauna uz jedno presečeno dodavanje. Najvažnija stvar za njega i Indijanapolis jeste da igra što više i iz nedelje u nedelju pokazuje male znakove napredovanja.

 

 

30. KAROLINA PANTERS

Prvi pik na ovogodišnjem draftu Brajs Jang, je imao svoj NFL debi i pokazao na momente njegov potencijal. Jang mora da ima bolje donošenje odluka i tu najviše mora da mu pomogne Frenk Rajh. Tri izgubljene lopte su koštale Karolinu na ovoj utakmici.

31. ARIZONA KARDINALS

Arizona Kardinalsi su igrali mnogo tesniji meč nego što su svi očekivali. Odbrana je izgledala odlično protiv Komandersa. Imali su šest sekova, tri oduzete lopte i čak sedam puta su izblokirali pokušaj dodavanja kvoterbeka Vašingtona. Defanzivna zamisao glavnog trenera Džonatana Genona je bila odlična. Posebne pohvale i za novajliju Pariza Džonsona. U 38 akcija dodavanjem, mladi ofanzivni linijaš nije dozvolio niti jedan sek, niti jedan pritisak ni požurivanje. 

32. HJUSTON TEKSANS

Biće ovo jedna dugačka sezona za Hjuston Teksanse, ali bilo je dosta pozitivnih stvari u prvom utakmici. Njihove novajlije su igrale vrlo korektno. Si Džej Straud je imao 28 kompletiranih dodavanja (samo Kajler Marej, Mek Džouns i Sem Bredford su imali više za jednog debitanta), dok je na strani odbrane Vil Anderson zabeležio sek, šest obaranja i jedno obaranje za gubitak jardi. Moraju ponovo da uspostave igru na zemlji da bi imali uspeha u napadu.

 

Standings provided by Sofascore