Vesti iz NFL

U susret početku NFL sezone na TV Arena sport: Vanja Milićević analizira i rangira NFC timove

komentari (0)

Izvor: Vanja Milićević

06.09.2023 18:52
U susret početku NFL sezone na TV Arena sport: Vanja Milićević analizira i rangira NFC timove Guliver images/AP Photo/Matt Rourke/Godofredo A. Vásquez/Nam Y. Huh/Steve Luciano/Paul Sancya

Odbrojavanje je pri kraju. NFL sezona samo što nije startovala, a na TV Arena sport sve je spremno da se povratak najjače lige američkog fudbala na njene kanale isprati u skladu sa reputacijom i interesovanjem takmičenja.

Pored brojnih prenosa, veliki poznavalac i komentator NFL Vanja Milićević za vas svakog utorka do kraja sezone, pripremati blog posvećen "oklopnicima" iz SAD, koji ćete moći da čitate na našem sajtu.

Novo pojačanje u redakciji najgledanije sportske televizije u regionu u utorak je samo za vas rangirao AFC timove pred novu sezonu, a danas će vam predstaviti ekipe iz Nacionalne fudbalske konferencije.

Uživajte!

 

1. FILADELFIJA IGLS

Nakon još jedne vrlo dobre međusezone i magije koje čini generalni menadžer Hauvi Rouzmen, Iglsi na papiru deluju kao najkompletniji tim. Najveća snaga Filadelfije jeste bila linija skrimidža, tako će biti i ove godine. Ponovo su sjajno odradili NFL draft, ojačali još više defanzivnu liniju (predvodili NFL prošle sezone sa 70 sekova), vratili skoro sve startere u napadu i odbrani samo što postoji jedna mana kada imaš sjajnu sezonu kao Iglsi prošle godine. Njihovi ofanzivni i defanzivni koordinatori su postali sada glavni treneri i uvek je teško nadomestiti to.

Sve oči su svakako uprte ka Džejlenu Hrtsu i tome da li može da ponovi MVP kalibar sezonu koju je imao. Ej Džej Braun i Devonta Smit su jedan od najboljih hvatačkih tandema u ligi, ofanzivna linija je najbolja u ligi, dodamo na to da je NFC slabija konferencija sve ukazuje na to da Fila može ponovo da dogura daleko.

IKS FAKTOR: DŽEJLEN KARTER

I dalje je neverovatno kako je Karter uspeo da padne Iglsima u krilo na NFL draftu. Po mnogima možda i najbolji igrač na koledžu prošle godine, Džejlen Karter je pokazao u predsezoni zašto se smatra jednim od favorita za nagradu defanzivnog novajlije ove sezone. Dominirao je prošle godine na univerzitetu Džordžija, imaće sličnu priliku to da radi za Filadelfiju. Posebnu pažnju obratite na ovog mladića.

 

2. SAN FRANCISKO 49ERS

AP Photo/Charlie Riedel

 

 

Deluje mi kao da je svaki godine ista priča sa San Franciskom. Odličan tim na papiru, kome samo nedostaje konstantna igra (i zdravlje) na poziciji kvoterbeka. Glavni trener Kajl Šenahen i generalni menadžer Džon Linč su uradili sjajan posao u pravljenju ovog tima, ali kao da su prokleti kada je u pitanju glavna pozicija u sportu. Nakon što su poslali svog visoko izabranog kvoterbeka Treja Lenca u Dalas, osloniće se na Broka Pardija. Pardi je bio sjajan prošle sezone kao novajlija i bio neporažen sve dok nije povredio lakat u finalu konferencije protiv Iglsa. Vratiće se nakon operacije lakta i igraće u 1. kolu, pitanje je samo koliko će biti efikasan na početku. Odličan je bio protiv pritiska prošle sezone. Imao je drugi najviši procenat kompletiranih dodavanja od 13. kola (58,3%). Treba obratiti posebnu pažnju na specijalan tim. Mladi kiker Džejk Mudi treba da zameni veterana i legendu Robija Golda. Gold nikada u plej-ofu nije promašio šut za dodatni poen ili 3 poena (68 pokušaja je ukupno imao). To je dosta pritiska za jednog novajliju.

IKS FAKTOR: NIK BOUSA

Bousa se nije pojavio na trening kampu jer traži novi ugovor, što se uopšte nije svidelo Džonu Linču. San Francisko mora što pre da reši ovo pitanje, jer krenuti sezonu bez defanzivnog igrača godine nije najpametnija stvar za tim čije su ambicije Superboul.

 

3. SIJETL SIHOKS

Sihoksi su prošle sezone bili najprijatnije iznenađenje i šokirali su sve kada su uspeli da uđu u plej-of. Napad je imao odličan balans igre po zemlji i po vazduhu, dosta je zaslužan Đino Smit za to. Sijetl sada ima priliku da pokaže svetu da prošla sezona nije bila slučajnost i nakon dva odlična drafta, Sihoksi ispod radara imaju jedan od najkompletnijih timova u ligi. Mana Sijetla jeste vršenje konstantnog pritiska na protivničke kvoterbekove, nemaju elitnog igrača koji to može da radi. Povratak legende tima Bobija Vagnera će svakako dodatno unaprediti ovu mladu odbranu i doneti neophodno veteransko liderstvo.

IKS FAKTOR: DŽEKSON SMIT-NDŽIGBA

JSN (Jaxon Smith-Njigba) je bio sjajan slot hvatač na koledž nivou. Upravo ta igra je nedostajala ovom napadu Sijetla. Očekujte dosta lopti da idu ka mladom Smit-Ndžigbi, jer će dosta pažnje biti usmerene ka veteranu Tajleru Loketu i Di Keju Metkafu.

 

4. DALAS KAUBOJS

Kaubojsi su bili dosta aktivni u međusezoni. Doveli su kornerbeka Stefona Gilmora i hvatača Brendina Kuksa, odradili vrlo dobar draft plus produžili ugovore dvojici bitnih igrača. Sve to potencijalno pada u vodu ako kvoterbek Dak Preskot ne podigne nivo svoje igre. Preskot je prošle sezone u samo 12 utakmica bacio 15 presečenih dodavanja. Taj broj mora da smanji na jednocifren ako Dalas i njihov vlasnik Džeri Džouns žele da doguraju daleko u plej-ofu. Treba obratiti pažnju na poziciju trkača u napadu. Zik Eliot je napustio tim, Toni Polard se oporavlja od povrede noge i nedostaje dubina na toj poziciji. Odbrana predvođena Majkom Parsonsom ima potencijal da bude jedna od najboljih u ligi. Najveći znak pitanja je možda glavni trener Majk Mekarti koji će ove godine preuzeti i ulogu pozivanja akcija u napadu.

IKS FAKTOR: BRENDIN KUKS

Gde god da je igrao, Kuks je uspeo da ima preko 1.000 uhvaćenih jardi u sezoni. Takva produktivnost i sigurnost može dosta da pomogne Preskotu i unapredi ovaj napad.

 

5. DETROIT LAJONS

AP Photo/Charlie Riedel

 

 

Prvi put u ovom milenijumu Detroit Lajonsi imaju legitimna očekivanja. Po mnogima su oni favoriti da osvoje svoju diviziju (NFC sever) i najvažnije pitanje jeste da li su Lajonsi spremni da iznesu ta očekivanja. Napad prošle godine nije bio upitna stvar, već odbrana koja je dozvolila previše poena protivnicima (25,1 po meču) i najviše jardi u proseku po meču (392,4). Detroit je zbog toga u prve dve runde draftovao defanzivne igrače. Ofanzivni koordinator Ben Džonson je jedan od najbistrijih ofanzivnih umova u ligi, biće zabavno gledati i ove sezone taj napad sa Džeredom Gofom na poziciji kvoterbeka.

IKS FAKTOR: MARVIN DŽOUNS MLAĐI

Nakon što će Džejmison Vilijams zbog suspenzije propustiti prvih šest utakmica, dosta se očekuje od veterana Marvina Džounsa mlađeg da iskorači u bude opcija broj 2 u napadu iza Amona Ra Seinta Brauna.

 

6. NJUJORK DŽAJANTS

Pričali smo da su Sijetl Sihoksi bili prijatno iznenađenje prošle sezone, isto može da se kaže i za Njujork Džajantse. Glavni trener Brajan Dejbol je uspeo da limitira greške Denijela Džounsa i unapredi njegovu igru, to je rezultiralo plej-of pojavljivanjem i pobedom nad Minesotom Vajkingsima. Sledeća stvar jeste stvoriti kontinuitet u tome i nadograditi ofanzivna oružija oko Džounsa. Dovođenjem Derela Volera će dosta pomoći Džounsu, kao i povratak njihovog najboljeg igrača Sejkvona Barklija. Odbrana je ispod radara i može lako biti top 10 u ligi kada se bude sezona završila. Posebna pažnja treba ići kao defanzivnoj liniji koja je krcata veoma kvalitetnim igračima.

IKS FAKTOR: KEJVON TIBODO

Tibodo je kao novajlija pokazao dosta potencijala i ima dosta tu prostora za napredak. Tibodo ima sjajne igrače u defanzivnoj liniji zajedno sa njim, što će njemu olakšati život.

 

7. MINESOTA VAJKINGS

Minesota je na razočaravajući način završila svoju sezonu. Iako su imali 13 pobeda u regularnoj sezoni, odmah su završili svoje plej-of učešće porazom od Džajantsa. Minesota se nalazi na jednom raskršću. Otpustili su dosta veterana iz odbrane i tu je sada dosta mladih, nedokazanih igrača. Napad je odradio takođe jednu vrstu podmlađivanja pre svega u ofanzivnoj liniji i sa hvatačima. Taj proces je prošao sjajno, Džastin Džeferson je postao jedan od najboljih hvatača u ligi i Kristijan Deriso je izrastao u izvrsnog ofanzivnog linijaša. Da li će odbrana moći da isprati napad i da li može Kirk Kazins da podigne svoj nivo igre u plej-of? To će nam doneti odgovor u kom smeru ide ova franšiza na kraju ove sezone.

IKS FAKTOR: TI DŽEJ HOKINSON

Hokinson je prošle sezone imao 914 jarde hvatanjem uz šest tačdaunova. Iako je došao na polovini sezone, uspeo je da se lepo pronađe u novom sistemu. Sada kada je naučio sistem, potencijalno može biti još bolji i možda će napokon uspeti da uhvati preko 1.000 jardi u jednoj sezoni.

 

8. NJU ORLEANS SEINTS

AP Photo/Charlie Riedel

 

 

Derek Kar će biti znatno pojačanje za Nju Orleans Seintse. Kar je vrlo dobar i konstantan kvoterbek, ako uzmemo u obzir najlakši raspored u ligi, uz i dalje vrlo dobre hvatače, to bi trebalo da učini Nju Orleans favoritima u najslabijoj diviziji (NFC Jug). Stabilnost na poziciji kvoterbeka je bila neophodna Seintsima od kada se penzionisao Dru Bris, ali sada je veći znak pitanja odbrana koja je sve starija i starija. Pad u igri se video prošle godine, pogotovo ako uzmemo u obzir odnos izgubljenih i osvojenih lopti, gde je Nju Orleans bio drugi najgori tim u čitavoj ligi.

IKS FAKTOR:  DŽAMAL VILIJAMS

Vilijams je prošle godine predvodio NFL po broju tačdaunova (17) i biće odlično pojačanje za Seintse, pogotovo kada uzmemo u obzir da je suspendovan Alvin Kamara za prve tri utakmice.

 

9. ČIKAGO BERS

Dosta je optimizma u Vetrovitom gradu pred početak nove sezone. Iako su Bersi bili najgori tim i imali prvog pika na draftu, uspeli su to da pretvore u hvatača Di Džeja Mura i ozbiljan draft kapital nakon što su napravili razmenu sa Karolina Pantersima. Čikago je pritom odradio sjajan posao u međusezoni i doveo dvojicu odličnih lajnbejkera da poboljšaju odbranu. Bersi su odradili sličan posao kao Iglsi prošle sezone i pomogli svom mladom kvoterbeku Džastinu Fildsu tako što su poboljšali ofanzivnu liniju i doveli bolje hvatače. Bersi su prošle godine bili jedan od dva tima koja nisu imali hvatača preko 500 jardi hvatanjem, to će sigurno promeniti Di Džej Mur.

IKS FAKTOR: DARNEL MUNI

Niko ne sumnja da će Mur biti sjajan i u Čikagu, pitanje jeste da li će neko uspeti da iskoči i postane hvatačka opcija broj 2 za Berse. To bi trebao da bude Darnel Muni, koji je pre dve sezone imao preko 1.000 jardi hvatanjem.

 

10. VAŠINGTON KOMANDERS

Nova energija je prisutna oko Vašington Komandersa. Jedna od glavnih vesti u međusezoni jeste bila prodaja franšize od strane, sada nekadašnjeg vlasnika, Dena Snajdera za 6 milijardi dolara. Šuška se i o potencijalnoj promeni imena tima, ali za sada ostaju Komandersi koji imaju čemu da se nadaju i na terenu. Iako im ne ide u prilog to što igraju u najboljoj diviziji u NFC (NFC Istok), treba da ih raduje novi ofanzivni koordinator Erik Bienemi. Napad Vašingtona je bio jedan od najdosadnijih prethodnih nekoliko sezona, ali inovacije koje donosi Bienemi bi trebale to da promene. Mladi kvoterbek Sem Hauvel će biti starter i imaće dosta oružja u napadu kao što su Teri Meklorin, Džahan Dotson, Brajan Robinson…

IKS FAKTOR: EMANUEL FORBS

Novajlija na poziciji kornerbeka donosi novu žustrinu i fizikaliju ovoj odbrani. Ima potencijal da bude jedan od najboljih mladih kornerbekova u ligi.

 

11. GRIN BEJ PEKERS

AP Photo/Charlie Riedel

 

 

Nova era je svanula u Grin Beju. Odlazak Erona Rodžersa znači da će napokon mladi kvoterbek Džordan Lav dobiti šansu i svojih 5 minuta. Biran kao pik prve runde pre tri godine, Lav je morao da sedi na klupi iza Rodžersa, ali ako je imao od koga da nauče to je svakako bio Rodžers. Sada ćemo tek na delu videti koliko je dobar ofanzivni sistem glavnog trenera Meta Leflera, neće biti lako sa mladim kvoterbekom i mladim hvatačkim opcijama. Ono šta je pozitivna stvar za Pekerse jeste da imaju najbolju odbranu u svojoj diviziji, divizija koja je za sve timove na izvolte. Plus blokiranje ofanzivne linije Grin Beja je bilo na vrlo visokom nivou prošle sezone, završili su u top 10 u blokiranju u igri trčanjem i igri dodavanjem.

IKS FAKTOR: KRISTIJAN VOTSON

Votson je imao vrlo dobru sezonu kao novajlija za Pekerse. Statistika nije sada toliko impozantna, ali je imao momente odlične igre i verujem da će ove godine iskočiti kao prava opcija broj 1 u napadu.

 

12. KAROLINA PANTERS

Dosta je bilo promena za Karolina Panterse ove međusezone. Novi glavni trener Frenk Rajh je sada tu (njihov nekadašnji kvoterbek), veliki broj promena na ofanzivnoj strani, ali svakako će

glavna priča i centar pažnje biti fokusiran na prvog pika na ovogodišnjem draftu Brajsu Jangu.

Koliko brzo će uspeti da savlada NFL brzinu i igru su nekih od ključnih pitanja, ali Pantersi bi trebali da se drže recepta što više igre trčanjem i tako olakšaju Jangu ovo tranziciju iz koledža u NFL. Odbrana je prepuna talentom na sva tri nivoa, samo se čeka momenat kada će da naprave sledeći iskorak i podignu nivo njihove igre.

IKS FAKTOR: DŽONATAN MINGO

Novajlija sa univerziteta Ole Miss, ima vrlo dobre fizičke predispozicije koje su ga krasile dok je igrao na koledž nivou. Ne bi me čudilo da brzo postane omiljena meta Brajsu Jangu.

 

13. LOS ANÐELES REMS

Sa ekstremnim manjkom talenta u odbrani i napadom koji se oslanja na dvojicu veterana Kupera Kapa i Meta Steforda, račun je konačno stigao na naplatu za Los Anđeles Remse koji su godinama ulagali, dovodili veterane i odricali se draft kapitala da bi osvojili Lombardijev trofej. Misija jeste bila uspešna i ostvarena, ali tim Šona Mekveja sada čeka brutalna realnost. Na papiru, ako oduzmemo trojicu najboljih igrača (Erona Donalda, Kupera Kapa i Meta Steforda), ovaj tim Remsa je najgori tim u čitavoj ligi. Ova sezona treba da služi uigravanju mladih igrača i da se obezbedi što bolji pik na draftu sledeće godine. Ne bi me čudilo da sledeće sezone ne vidimo Donalda/Kapa/Steforda u dresu Remsa.

IKS FAKTOR: STIV AVILA

U nedostatku boljih opcija, odlučio sam ovde da stavim mladog ofanzivnog linijaš koji ima potencijal da postane veoma dobar starter na NFL nivou i potencijalno neko ko može biti stub i fondacija ofanzivne linije Remsa u narednih 10 godina.

 

14. ATLANTA FALKONS

AP Photo/Charlie Riedel

 

 

Atlanta Falkonsi su imali jednu od boljih međusezona u ligi. Doveli su dvojicu vrlo dobrih defanzivnih igrača (Džesi Bejts i Kalajis Kembel), vrlo dobro draftovali (Bižan Robinson, Met Bergeron). Ofanzivno, uz kreativnost glavnog trenera Artura Smita, može biti vatrometa i dosta postignutih poena uz sva oružija koja poseduju Falkonsi. Ali tu postoji velika začkoljica, a to je mladi kvoterbek Dezmond Rider. Sve pada u vodu ako on nije u stanju da isporuči i igra na jednom pristojnom nivou. Jedini razlog zašto je Atlanta nisko na listi, jeste zbog nesigurnosti i manjka vere u Ridera.

IKS FAKTOR: BIŽAN ROBINSON

Robinson se smatra najboljim prospektom na poziciji trkača od Sejkvona Barklija. Kombinacija elitne brze, agilnosti, konstitucije, atletskih sposobnosti su stvari koje čine Robinsona jedinstvenim. Nemojte da vas čudi ako bude bio blizu 2,000 jardi sa linije skrimidža.

 

15. TAMPA BEJ BAKANIRS

Zbogom Tome, zdravo Bejkeru! Tom Brejdi je i zvanično otišao u penziju nakon 23 sezone provedene u NFL i na njegovom mestu je došao Bejker Mejfild, nekadašnji prvi pik na draftu koji će zaigrati za svoj četvrti NFL tim. Pored hvatača, dosta je rupa u ovom napadu Tampa Beja, počevši od ofanzivne linije. Iako je odbrana i dalje veoma dobra i ima plejmejkere na svim nivoima te odbrane. Sreća za Bakanirse jeste što se nalaze u slaboj diviziji, tako da imaju šanse da je osvoje ako Bejker i napad ne budu gubili lopte.

IKS FAKTOR: ŠEKIL BERET

Beret je propustio pola prethodne sezone zbog povrede i njegov povratak na teren će dosta unaprediti ovu odbranu. Kada je on na terenu Tampa Bej mnogo bolje vrši pritisak na protivničkim kvoterbekovima i svima je posao mnogo lakši.

 

16. ARIZONA KARDINALS

Biće ovo duga sezona za Arizona Kardinalse i njihovog novog glavnog trenera Džonatana Genona. Franšizni kvoterbek ( Kajler Marej) se oporavlja od povrede kolena, veliko je pitanje da li ćemo ga videti na terenu ove sezone. Nedovoljno talenta u napadu, ali i odbrani. Uz Remse, najgori tim na papiru imaju Kardinalsi. Najbolja stvar za Arizonu jeste da igra što više mladih igrača, da bi stručni štab mogao da vidi oko koga bi mogli da grade budućnosti. Potencijalno, na sledećem draftu, mogu imati dva pika u prvih 5 (pik Hjustona iz prve runde pripada Arizoni sledeće godine). To je odličan draft kapital i sjajan način da se krene ispočetka.

IKS FAKTOR: PARIZ DŽONSON MLAĐI

Jedna od retkih pozitivnih stvari za Arizonu jeste što su potencijalno izabrali startnog levog tekla budućnosti na ovogodišnjem draftu. Džonson ima sve fizičke predispozicije i tehniku da postane jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji, jedino šta mu fali jeste iskustvo igranja na levom teklu.