Najave i događaji

Završen šahovski turnir osnovnih škola opštine Novi Beograd: Arena Channels group darivala najbolje vrednim nagradama

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.06.2023 00:30
Završen šahovski turnir osnovnih škola opštine Novi Beograd: Arena Channels group darivala najbolje vrednim nagradama TV Arena sport

TV Arena sport istrajava u nameri da daje doprinos razvoju školskog sporta, samim tim promoviše prave vrednosti, a okupljanja koja imaju veze sa nadmetanjem i te kako su važna za sportsko zdravlje. Na inicijativu Arena Channels grupe i posebnim angažovanjem generalnog direktora Nebojše Žugića nedavno je pokrenut pilot projekat odigravanja šahovskog turnira osnovnih škola na opštini Novi Beograd.

Na turniru je učestvovalo 16 ekipa sa po 10 članova, pet iz mlađih i pet iz starijih razreda. Arena Channels group je obezbedila i adekvatnu opremu, šahovske table, najmodernije satove i filani turnir održan je tamo gde i započeo, u OŠ "Duško Radović".

"Mnogo sam srećan što sam ovde, što vidim ovoliko dece i njihovu ljubav prema šahu, sportu. Šah je jedna neverovatna igra, kao dete sam ga voleo, igrao sam ga. Šahovska igra je neverovatno dobra za razvijanje uma, moždanih vijuga, ali nemojte da zaboravite da je ovo ozbiljan sport. Profesionalni šahisti moraju da imaju i fizičke pripreme. On je najbolji primer čuvene izreke "U zdravom telu zdrav duh". Da bi um i mozak radili telo mora biti zdravo i utrenirano. Dešava se da profsionalni šahisti za jednu partiju izgube po par kilograma, tako da je to ozbiljan napor, ne samo za um nego i za telo. Izbor šaha kao sporta i igre je jako dobar. Drago mi je da smo u prilici kao društveno odgovorna Kompanija pomognemo i promovišemo razvoj sporta", obratio se prisutnima u OŠ "Duško Radović" generalni direktor Arena Channels group Nebojša Žugić.

Kompanija Arena Channels group svim sredstvima podržava školski sport.

"Promovišemo razvoj svih sportova, ali poslednje vreme akcenat stavljamo na razvoj školskog sporta jer je to jako bitno za razvoj zdrave nacije. Deca treba da se bave sportom, da se pravilno razvijaju. Sport je nešto što oplemenjuje, kroz njega upoznajete nove drugare, družite se, učite se životu jer se on sastoji od pobeda i poraza. Lakše podnosite poraze i niste previše gordi u pobedama. Tome će vas sport naučiti, a pripremiće vas sutra za život i od vas napraviti bolje ljude", dodao je Žugić.

Najuspešnijim madim šahistima obratio se i predsednik opštine Novi Beograd Bojan Bovan koji je naznačio koliko je šah bitna disciplina, ali i izneo svoja očekivanja kako bi se nastavila ova praksa.

"Neću mnogo da pričam jer je pored mene gospodin Nebojša Žugić iz TV Arena sport koji je najzaslužniji za ovaj projekat. Čini mi se da smo malo nepravedno zapostavili šah, kao jednu vitešku disciplinu. Možda se ovde vitezovi ne obračunavaju mačevima, ali suprotstavljaju znanje, brzinu, predviđanje, logiku. Opština Novi Beograd će svakako stati uz ovaj pilot projekat koju je sprovela Arena sport i organizovala ovu sportsku ligu za novobeogradske škole. Nadam se da će ovo neko da prepiše od nas i da uradi na teritoriji celog grada Beograda. Ono što je danas pilot projekat, očekujem da od jeseni postane standard. Obećavam da će opština Novi Beograd da bude uvek ozbiljan partner siguran sam sa TV Arenom sport, možda ćemo motivisati još neke partnere da deca koja vole šah imaju priliku da ga redovno igraju", istakao je Bovan.

Arena Channels group je najboljima napravila iznenađenje u vidu vrednih nagrada. Prvoplasiranom je generalni direktor Arena Channels group Nebojša Žugić uručio zaista vredan poklon:

"Sergej Vasić iz osnovne škole "Kralj Aleksandar prvi" sa svojom porodicom provešće sedam dana u Grčkoj". Drugoplasirana Ana Serdarević iz OŠ "Nadežda Petrović" nagrađena je sedmodnevnim putovanjem na Palić, a trećeplasirana Jana Jevtić iz OŠ "Đuro Strugar" putovanjem na Zlatibor.

Što se tiče ukupnog plasmana škola prvo mesto zauzela je OŠ "Kralj Aleksandar I", drugo mesto OŠ "Nadežda Petrović", a treće mesto OŠ "Đuro Strugar".

Prave sportske vrednosti važne su za razvijanje sportskog duha nacije, naglasio je Nebojša Žugić i najavio dalje akcije kompanije.

"Potrudili smo se maksimalno da obezbedimo uslove da deca igraju, uživaju u tome što vole i da ih još više stimulišemo da se nadalje bave šahom. Ne samo šahom, naš cilj je da se bave sportom, da decu vratimo na igališta. Naša obaveza je da pratimo trend koji u ovoj državi postoji, a to je trend ogromnih investicija u sport, u sportsku infrastrukturu, u razvoj sporta. Ono što naša država, na čelu sa našim predsednikom Aleksandrom Vučićem radi je zaista jedan ozbiljan pomak u odnosu na ono što je bilo ranije. Naš cilj jeste da tu decu vratimo sportu, da sutra imamo jednu zdravu naciju koja će biti ono što jeste, koja će na neki način ponovo vratiti taj sport na mesto koje mu pripada. Sve ovo što radimo već daje rezultate po broju medalje koje donosimo sa svetskih takmičenja. Iz olimpijskog u olimpijski ciklus vraćamo se sa sve više medalja, to je dokaz na koji način se radi u ovoj državi. Na koji način država stimuliše sport i šta možemo da očekujemo u budućnosti", naglasio je Žugić.

"Arena sport šahovski turnir za osnovne škole Novog Beograda" je samo početak jedne veće i obimnije šahovske manifestacije jer se na jesen očekuje da će još više dece i Osnovnih škola na teritoriji Novog Beograd moglo da uzme učešće. Kamere TV Arena sport će i tada biti tu.