Najave i događaji

Rumenige proglašen za ambasadora Sportskih igara mladih: Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sa slavnim Nemcem razmenio sećanja na mečeve Crvene zvezde i Bajerna

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.02.2024 15:07
predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u razgovoru sa Karl-Hajncom Rumnigeom Aleksandar Barbul
predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u razgovoru sa Karl-Hajncom Rumnigeom

Legendarni nemački fudbaler Karl-Hajnc Rumenige proglašen je za ambasadora Sportskih igara mladih (SIM) na specijalnoj svečanosti u beogradskom "Sava centru", što je bio specijalan povod da prisutni predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, evocira lične uspomene na mečeve njemu najdražeg srpskog kluba, Crvene zvezde, i nemačkog velikana Bajerna. 

Prvi čovek naše države imao je potrebu da deci prenese svoje tadašnje impresije i lekcije dobijene u vreme kada je bio samo mali dečak, zadivljen najpopularnijim sportom na svetu, odnosno tadašnjim igračkim zvezdama najtrofejnijih i najpopularnijih klubova dve države. 

 

Aleksandar Barbul

predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i Karl-Hajnc Rumenige

 

"Draga deco, hoću da čujete nešto od starijeg čoveka, kroz šta sam prolazio. Ne seća se Karl-Hajnc, bio je 2:0 za Bajern, oni su došli u Beograd, bio sam na stadionu, imao 9-10 godina tada.

Dve važne utakmice, samo da izvučete pouku iz nekoliko rečenica. Jedna je bila Zvezda - Bajern, druga je bila opet protiv Nemaca, istočnih Nemaca, Dinamo Berlin. Igrala je Zvezda protiv Bajerna i nadoknadila je to. Sećam se da je Pižon dao drugi god, a Repčić treći. Zvezda je vodila 3:0. Kiša je padala, nas dece koliko god hoćete. Radovali se i mislili smo gotovo je. Nije bilo gotovo, igrali smo proiti Nemaca, Bavaraca. Nemci prođoše dalje, plakao sam celu noć.

Onda su došli istočni Nemci. 5:2 je bilo protiv Zvezde, igrali smo na Marakani revanš, niko nije mislio da se desi bilo šta. Ridiger daje gol, prvo poluvreme, 1:0 je za Nemce, završava se poluvreme, ostalo je 45 minuta do kraja. U drigom poluvremenu Borovnica jednom, drugi put, Blagojević treći put, falio je još jedan gol. U 93. minutu Šestić umuljava nešto. 4:1 za Zvezdu po kiši. Zvezda ide dalje i umesto onih suza protiv Bajerna, nenormalna radost nekoliko dana.

Dve stvari sam naučio - prva je, nikada nemoj da pomisliš da si završio i da si pobedio pre nego što si stvarno pobedio. Drugo što sam naučio - nikada nemoj da se predaješ dokle god utakmica traje, bori se i igraj do kraja, jer ukoliko se boriš uvek možeš da pobediš. Ja vas molim deco da se družite, kao što reče komesar Han, vi ste mnogo bolji od nas starijih. Siguran sam da će celom regionu biti bolje kada vaši principi tolerancije, poštovanja i međusobne ljubavi budu usvojeni i celom regionu", ima faktografsko pamćenje predsednik Srbije. 

Aleksandar Vučić imao je potrebu da se mnogo decenija posle pomenutih utakmica i lično obratu čuvenom Nemcu. 

"A vama poštovani Rumenige, želim da čestitam i da vam kažem dobrodošli u veliku Zdravkovu porodicu. Jer smo mi ovde svi navijači Zdravka Marića. On ima jednu sličnu osobinu koju imam i ja. Pokušali smo u stvari da budemo košarkaši. Neuspešno, pa je on onda hteo malo da bude fudbaler, pa je shvatio da nije ni za fudbal, nego za organizaciju. Tako sam i ja, pokušavao svašta, pa nisam uspeo u tome, a onda u nečemu jesam", rekao je Vučić. 

Potom je za govornicu izašao i sam Rumenige, vidljivo ditnut tretmanom u Srbiji i pogotovo govorom Vučića. 

"Voleo bih da kažem predsedniku Vučiću, znam da podržava Zvezdu, bio sam ovde u UEFA kupu, imali smo uspešnu utakmicu, a posle izgubili, tako da je bilo nerešeno i verujem da sedamdesetih godina bilo tri pobede i na kraju smo izgubili sa 3-2, a pobedili smo na tom turniru, i želim da se izvinim zbog toga jer znam da je vaš tim bio bolji. Crvena Zvezda je uvek bio ozbiljan tim i nikad neću zaboraviti tu utakmicu. Voleo bih da vam se zahvalim i hajde da probamom, jer su deca počela da budu nervozna, da im damo ono što imamo u našim srcima i hvala vam puno",  kazao je legendarni Nemac, uputivši lepe reči i osnivaču SIM-a, Zdravku Mariću. 

 

Aleksandar Barbul

predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i Karl-Hajnc Rumenige

 

"Voleo bih da kažem da je ovo veoma važan trenutak za mene da sam ovde sa vama u Beogradu. Imam petoro dece iosmoro unučadi. Znate kako deca funkcionišu i koliko su meni važna u životu. Ovo je odlična inicijativa. Želeo bih da vam pružim ruku za omladinski sport, i želim da čestitam vama u Srbiji što ovo sprovodite. Sport je izvanredan alat da okupi decu, i da učini da se smeju", izgovorio je Rumenige, pred punom dvoranom malih i velikih ljudi. 

Osim dečice, svečanosti su prisutvovali predsednik Evropske fudbalske federacije Aleksander Čeferin, ministar sporta i omladine u Vladi Srbije Zoran Gajić, ambasador UEFA Predrag Mijatović, predsednik Fudbalskog saveza Srbije Dragan Džajić, generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović, predsednik KSS Predrag Danilović, Aleksandar Kolarov, Dejan Tomašević, predsednik OKS Božidar Maljković, predsednik KK i JSD Partizan Ostoja Mijailović, Željko  Tanasković, Dragiša Binić, Milan Mačvan, Vladimir Radmanović, Šime Vrsaljko, Darijo Srna, Stipe Pletikosa, Aljoša Asanović, Mehmed Baždarević, kao i predstavnici Vlade Srbije, ministri, predstavnici lokalnih samouprava i mnogi drugi sportisti. Kao i brjne zvanice iz političkog i ekonomskog miljea Srbije, regiona i Evrope. 

 

Aleksandar Barbul

direktor ACG, Nebojša Žugić, sa direktorom Telekoma Vladimirom Lučićem

 

Uaženom skupu imao je šta da kaže i prvi čovek SIM-a, gospodin Zdravko Marić. 

"Hvala svima, sportistima i deci. Biću što kraći, Moram da se zahvalim brojnim ljudima. Zavhvalan sam vladama sve tri zemlje, i na kraju domaćinu Vladi Srbije i predsedniku Vučiću - kazao je Marić, a zatim se posebno zahvalio Predragu Mijatoviću, kao i Čeferinu".

Posebnu zahvalnost iskazao je prema predsedniku Srbije, kao osvedočenom ljubitelju sporta, u čijoj eri su maksimalno pojačana ulaganja i isti. 

"Hvala vam što ste mi dali šefa svog kabineta Ivicu Kojića. Uvek mi je bio na raspolaganju", priznao je Marić.