Vesti iz fudbala

Karl-Hajnc Rumenige za TV Arena sport: Sećam se Marakane, bili smo gotovi...

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.02.2024 23:06
Karl-Hajnc Rumenige MN Press
Karl-Hajnc Rumenige

Dvostruki osvajač Zlatne lopte. Igračka legenda, ali i dokazani sportski radnik i dugogodišnji funkcioner minhenskog Bajerna Karl-Hajnc Rumenige otvorio je novo životno poglavlje. Dobio je, danas 68. godišnji Nemac, priliku da postane ambasador SIM (Sportske igre mladih). Svečanosti održanoj u beogradskom Sava centru prisustvovale su brojne legende iz sveta sporta, a Rumenige je uz osmeh, bez zadrške razgovarao sa našom TV kućom. 

Poruka je iz razgovora sa golgeterom svetskih razmera bilo mnogo, ali je nazaobilazno bilo pitati kako danas provodi vreme. Odgovor nije bio neočekivan, s obzirom na to da je Rumenige i dalje u dobroj formi: 

"Često vozim bicikl, četiri do pet puta nedeljno kako bih ostao u dobrom fizičkom stanju i formi. Naravno, to je trenutno mnogo drugačije s obzirom na to da imam 68 godina, a da je period igračke karijere bio vrhunac u mom životu". 

Koliko vremena provodite sa unucima? 

"Kada imam vremena, provodim ga zajedno sa njima. Naročito od korone kada smo u Nemačkoj imali karantin. Tada je bilo zabranjeno da se igra fudbal u timovima. Često sam po dolasku kući iz kancelarije išao kod njih da igramo fudbal, da ih treniram. Da jednostavno igramo fudbal i zabavljamo se".

Kada neko pomene Franca Bekenbauera, kako se osetite? 

"Proveo sam 50 godina sa njim. Bio mi je kapiten u Bajernu kada sam došao. Onda je postao trener, a ja njegov kapiten. Bio je predsednik u trenutku kada sam ja bio potpredsednik Bajerna. Imali smo ceo život da proživimo. Najvažnija lekcija koju sam naučio od njega je ponašati se prijateljski i s poštovanjem. Franca svi znaju kao fudbalera, ali je u životu na neverovatan način prihvatao ulogu lidera i svi smo učili od njega"

 

 

Niste prvi put u Beogradu. Sećate li se utakmice protiv Crvene zvezde

"Sećam se pobede u Minhenu i onda utakmice u Beogradu. Povela je Crvena zvezda. Dali su prvi, drugi, pa treći gol i mi smo tada pratično bili gotovi. Ne znam da li sam bio umoran, ali je dan bio kišovit, teren u lošem stanju. Gol koji smo kasnije dali verovatno je bio noćna mora za Zvezdu. Centaršut, defanzivac je trebalo da je izbije, ali nije uspeo u tome i Diter je postigao gol za nas". 

Atmosfera? Da li je pamtite i možete li je uporediti sa Bundesligom? 

"Moram reći da je bolje nego u Minhenu, vrelije. Atmosfera je mogla da se oseti na terenu. Sećam se, kada smo izlazili, moglo je da se oseti kakvu podršku imaju igrači Crvene zvezde".

Kada ste osetili da je vreme da se povučete? 

"Zanimljivo, poslednje sezone u Ženevi sam bio u jako dobroj formi. Igrali smo kod kuće, znao sam da mi je to poslednja utakmica, ali sam je dobro odigrao. Onda je došlo vreme za tuš i tu emocije nisam mogao da zaustavim. Krenula je i neka suza niz lice", istakao je Rumenige u intervjuu za TV Arena sport.