Najave i događaji

Nebojša Žugić o napadima konkurencije na Arenu i Telekom: To je izliv besa izazvan korporativno-poslovnom impotencijom i fijaskom na tržištu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

04.11.2023 16:00
Nebojša Žugić o napadima konkurencije na Arenu i Telekom: To je izliv besa izazvan korporativno-poslovnom impotencijom i fijaskom na tržištu TV Arena sport

Zbog nemoći da pariraju našoj televiziji pod medijskim nebom Srbije, proteklih nekoliko nedelja mediji u vlasništvu United Media Group, pokrenuli su beskrupuloznu kampanju protiv TV Arene sport i Telekom Srbije, kao njenim vlasnikom, pa je tim povodom direktor Arene Channels Group, Nebojša Žugić, gostovao na televizijama Happy, Informer i Pink i, potrepljujući svoje tvrdnje činjenicama, odgovorio na sve učestale napade nekadašnje konkurencije.

Prilikom gostovanja u jutarnjem programu Happy televizije, Nebojša Žugić prokomentarisao je poslednje napade United Media Group, nazvavši ih "izlivima besa izazvanim korporativno-poslovnom impotencijom konkurenta". TV Arena sport i Superstar, prošle godine bili su najgledaniji kablovski kanali čak 322 dana, a zbog te činjenice, kao i one da se na našim kanalima emituje daleko kvalitetniji sportski sadržaj nego kod konkurencije, naša kuća je pod sve većim napadima.

"Ne bih ih samo nazvao napadima, već i izlivom besa izazvanim korporativno-poslovnom impotencijom naše konkurencije, koja je uslovljena gubitkom sadržaja, a gubitak sadržaja utiče na kvalitet programa, samim tim gubite korisnike, posle toga dolazi gubitak prihoda - što dovodi sada već do neizbežnog njihovog poslovnog fijaska na tržištu. Mi smo za poslednjih godinu dana pridobili oko 300.000 novih korisnika i njihov broj, u ovom trenutku, ukoliko uzmemo u obzir i našu aplikaciju Arena Cloud, prelazi brojku od četiri miliona", objasnio je Žugić.

Novinari TV Happy izneli su podatak da je u protekle tri sedmice na portalima UMG dnevno bilo od pet do deset negativnih tekstova o Areni i Telekom Srbiji.

"Sam podatak koji ste izneli dovoljno govori o tome ko ovde zloupotrebljava medije i ko ih koristi za obračunavanje sa direktnom konkurencijom. To je nešto što je daleko od bilo kakvog poslovnog fer-pleja, a ne želim ni da pominjem poslovne kodekse koji u ovom biznisu i te kako postoje. Ti njihovi napadi su učestali i jaki od polovine 2018. godine, što znači da se tada nešto desilo. Arena sport je 2010. prešla u vlasništvo Telekoma (51 odsto), a pre toga je bila u privatnom vlasništvu. Punih sedam godina nije bilo nikakvih napada i rata. A sada ću Vam reći zašto je tako bilo: Te 2018. gospodin Vladimir Lučić dolazi u Telekom, a ja na čelo ACG, uvidom u način poslovanja mi shvatamo da je tu samo jedan privid konkurencije, jer su ljudi koji su sedeli u rukovodstvu Telekoma i oni koji su vodili Arenu bili, ne mogu da kažem na platnom spisku jer bi zvučalo previše grubo, ali su bili u službi naše konkurencije. Stvaran je privid konkurencije, odnosno Sport klub je dobijao tendere i prava na sportske prenose koje je hteo, a Areni su ostavljane mrvice. Kada smo preuzeli konce u svoje ruke i promenili sistem rada, a prvi korak je bio otkup udela i preuzimanje sto odsto vlasništva nad Arenom, kada smo stvorili uslove da možemo da se borimo i da donosimo samostalno odluke, mi smo krenuli u tržišnu utakmicu. Prvi udarac bio je uzimanje prava za NBA ligu, zatim smo uzeli La Ligu, odbranili Ligu šampiona, a kulminacija sukoba je krenula kada smo dobili prava na šest godina za englesku Premijer ligu. Tu počinje haos, jer smo tim potezom dobili preko 300.000 korisnika, a taj broj i dalje raste, što znači da je taj naš potez imao apsolutnu ekonomsku isplativost. Ne gledajte Arenu samo kao kanal, već kao deo Telekom grupacije. Naš korisnik nije samo korisnik koji gleda Arenu, već onaj koji koristi našu mobilnu telefoniju, internet, fiksni telefon. Radi se o impozantnoj cifri koja se iskazala u poslovnom dobitku na kraju prošle godine. Telekom je po ostvarenom profitu ubedljivo najbolja domaća firma u prošloj godini".

Nebojša Žugić tokom gostovanja u jutarnjem programu Pink televizije i TV Informer, podvukao je da se rad TV Arene sport drastično poboljšao od 2018. godine kad je u rukovodećim strukturama ove kompanije, kao i Telekoma Srbije, došlo do promene kadra.

"Telekom Srbija i TV Arena sport su investicionom periodu i eto možemo 29. oktobra 2026. godine da se ponovo vidimo i vidimo kakvi su rezultati. Ne zaboravite, svi novi korisnici su dobili ugovor na 24 meseca tokom kojih će imati i period plaćanja obaveze po jedan dinar, a nakon toga će ostati naši korisnici i to ne samo televizije već i mobilne i fiksne telefonije. Gospodin Vladimir Lučić je na čelo Telekoma stigao 2018. godine, a ja u julu iste godine postao generalni direktor Arena Channels Group i tada smo napravili jasnu strategiju i usaglasili se da je sportski sadržaj presudan za rast Telekoma. Pre toga oni koji su vodili ove dve kompanije su radili u korist konkurencije i samo prividno se nalazili na tržištu. Primera radi, u Srbiji je Arena imala samo pet kanala, a sada ih imamo 29. Lideri smo u regionu, a naš plan je da te centre rasteretimo troškova i oni na sebe preuzimaju samo 20 odsto ukupnog troška, dok je ostalo na Srbiji. To je svesno urađeno kako bismo mogli da nastavimo sa razvojem ", rekao je Žugić i izneo konkretne podatke:

"Poslovni prihodi Arene su od 2018. do 2022. porasli za čak 207 odsto! To je podatak koji dovoljno govori o tome u kom pravcu ide Arena. Deo tih prihoda je ostvaren i prodajom reklama, a prihodi od oglašavanja su u odnosu na 2018. porasli za 611 odsto. Sledeći podatak nije šala, ne igramo se i malo će zvučati neverovatno - u pomenutom periodu je kapital društva uvećan za 2.394 odsto, sa 12.813.417 na 306.803.733. Te 2018. godine imali smo pet kanala, a danas ih imamo 29, što je uvećanje za 580 odsto.

Pre pet godina imali smo 2.402 prenosa, prošlu godinu smo završili sa 6.488 direktnih prenosa. Da li možete da zamislite koja je to količina sadržaja? I onda pitajte nekoga da li bi pre gledao Arenu ili Sport klub… Ne znam šta bih dodao. Ukupna broj korisnika Arene uvećan je za 58 odsto. Mi trenutno imamo 3.955.000 domaćinstava, a to znači da mi u ovom trenutku u regionu imamo oko 10 miliona gledalaca. Sva prava koje imamo smo uzeli na više godina, svi korisnici koji su došli će 2025. ostati naši i mi ćemo tada početi da pravimo ozbiljan rast prihoda u odnosu na rashode. Glupost je da je ponuda Sport kluba za Premijer ligu bila daleko manja, da je zaista bila, ne bi ušli u drugi krug. Znam kolika je bila naša ponuda u prvom krugu, a oni su dali višestruko veću od one koju su posle rekli da su ponudili. Radi se o jednom konstantnom iznošenju laži i neistina sa njihove strane, a sada kada ste videli ove podatke verovatno Vam je jasno zašto se time bave".

Valja napomenuti takođe da je Arena sport je u poslednjih pet godina otvorila preko 300 radnih mesta, stara oprema je zamenjena novom, što je takođe deo ogromne investicije u savremenu televiziju, koja svojim gledaocima konstantno nudi najbolji sportski, filmski i zabavni sadržaj. Ostvaren je napredak kojem se konkurencija nije nadala.

"Još jedan bitan podatak, Arena raste i mi smo otvorili više od 300 radnih mesta za ovih pet godina. Investirano je u novu opremu, jer ona koja je zatečena te 2018. godine ne bi radila duže od dve godine. Njihov žal je najveći zbog toga što nisu uspeli da unište Arenu, da unište Telekom, da ih srozaju na neki nivo koji bi im omogućio da ih kupe za sitne novce i da ih usisaju u svoj sistem. Zbog toga je cela ova halabuka, haranga i sve ovo što se dešava na njihovim medijima. Od nas ne čujete takve napade, jer mi za tim nemamo potrebe", podvukao je direktor Arene Channels Group, Nebojša Žugić.