Vesti iz košarke

Avdalović veruje u uspeh Srbije na Mundobasketu: Da pokažemo svima da i dalje pripadamo svetskom vrhu

komentari (0)

Izvor: Tanjug

26.08.2023 09:50
Avdalović veruje u uspeh Srbije na Mundobasketu: Da pokažemo svima da i dalje pripadamo svetskom vrhu MN Press

Nekadašnji reprezentativac Srbije i košarkaš Partizana Vukašin Avdalović izjavio da selekcija Srbije iako oslabljenja ima kvalitet da napravi dobar rezultat na Svetskom prvenstvu.

Košarkaška reprezentacija Srbije danas od 14 časova igra sa Kinom prvi meč na ovogodišnjem Mundobasketu.

"Moja sećanja sa takmičenja nisu baš sjajna. Na Evropskom prvenstvu 2033. godine smo bili šesti, na Olimpijadi 2004. godine nismo prošli grupu, 2005. godine smo na Evropskom prvenstvu u osmini finala izgubili od Francuske i 2006. godine smo ispali od Španije na Svetskom prvenstvu. Mogu da se pohvalim da sam bio u reprezentaciji ali nije bilo baš uspešno", istakao je Avdalović za Tanjug i dodao da ova generacija ima priliku da napravi dobar rezultat.

"Nosioci igre iz prethodnih sezona nisu tu i sad je drugačija podela uloga. Svakako da imamo kvalitet. Nije da smo bez ikakve šanse da napravimo dobar rezultat. Milutinov je u odsustvu Jokića prvi izbor za centra u startnoj postavi. Iza njega su Petrušev i Ristić koji mogu da opravdaju ulogu rezervnog centra. Bogdanović je prva opcija na bekovskim pozicijama ali ostale igrače ne treba zanemariti. Gudurić je imao fenomenalnu sezonu, Dobrić takođe koji je prešao sad u Virtus. Na poziciji plejmejkera smo oslabljeni ali mislim da Stefan Jović sa svojim iskustvom može da bude dobra opcija. Samo treba da se napravi hemija i da se iskristališu uloge, pa će uvodni mečevi pokazati šta da očekujemo u nastavku prvenstva", izjavio je Avdalović.

Osvrnuo se bivši reprezentativac Srbije na igru mladog Nikole Jovića, kao i na potencijalne rivale srpskih košarkaša posle grupne faze.

"Nikola Jović sigurno može da bude iks faktor. Vidi se kod njega želja, pošto nije igrao prethodnih godinu dana u Majamiju. Mislim da će imati vrlo bitnu ulogu u sistemu. Poznajem ga dugi niz godina i mislim da ima kvalitet da bude jedan od nosioca ove ekipe na Mundobasketu. U prvim utakmicama protivnici ne smeju da se potcene. Kina ima sjajnog selektora i stručni štab. Đorđević je naš čovek i poznaje nas. Sigurno će dati sve od sebe da nas pobedi i nadam se da to neće uspeti. Utakmice u grupnoj fazi mogu da posluže kao priprema za tu neku bitniju utakmicu u nokaut fazi. Italija je jako opasan protivnik. Igrali smo sa njima i ovu pripremnu utakmicu. Nadam se da ćemo do potencijalne utakmice sa njima uspeti da uđemo u formu i da ćemo posle njih imati otvoren put do finala", kosntatovao je Avdalović.

Na kraju je izneo i svoju listu favorita za osvajanje zlatne medalje.

"Amerikanci jesu fizički dominantni godinama i ako su došli sa mlađim igračima, koji su motivisani da pokažu da vrede. Oni jesu favoriti ali bih izdvojio i Kanadu, Australiju i Nemačku. Mi možemo tu da se uključimo, jer strani mediji pišu da nismo u najjačem sastavu. To može da bude motiv da pokažemo da pripadamo vrhu svetske košarke", zaključio je Avdalović.