Vesti iz košarke

Katastrofa Francuske na startu Mundobasketa: Kanada deklasirala "trikolore" 30 razlika!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

25.08.2023 18:03
Katastrofa Francuske na startu Mundobasketa: Kanada deklasirala "trikolore" 30 razlika! Tanjug/AP Photo/Dita Alangkara

Košarkaši Kanade deklasirali su reprezentaciju Francuske u prvoj utakmici Grupe H Svetskog prvenstva - 95:65 (14:18, 29:22, 25:8, 27:17). Izabranici Vinsenta Kolea, kojima se predviđa svetla budućnost na Mundobasketu, doživeli su pravi debakl u derbiju dana na planetarnoj smotri, a danak visokom porazu, platili su zbog očajne igre u drugom poluvremenu, gde su kombinovali svega 25 poena.

Petorka "trikolora" predvođena NBA zvezdama Evanom Furnijeom i Rudijem Goberom, nikako nije uspela se nametne protiv Kanađana. Imali su previše izgubljenih lopti (16). Poprilično loš procenat šuta sa distance (21 odsto). Slabe brojke sa linije penala (69 odsto), a kada se na to sve doda blistava partija Šaja Džulijusa Aleksanra, koji je za Kanadu postigao 27 poena uz 13 skokova, jasno je da se vicešampioni Evrope nisu imali danas šta da traže protiv severoameričke selekcije.

Pored zvezde Oklahome, u taboru Kanade istakli su se i Keli Olinik sa 18 poena i Dilon Bruks sa 12, a odličnu rolu sa klupe imao je i Nikel Aleksander Voker sa 12 poena. Sa druge strane, listu strelaca francuske reprezentacije predvodio je Evan Furnije sa 21 poenom, dok su Nando De Kolo i Matijas Lesor završili meč sa po 12 poena.

Francuska je ovim porazom zakomplikovala šanse za plasman u narednu rundu, pa se pobede protiv Libana i Letonije, postavljaju kao imperativ. Naredni meč odigraće upravo protiv baltičke reprezentacije, dok će Kanada odmeriti snage sa Libanom.

Ovom utakmicom je završen prvi dan na Mundobasketu, a pobede na premijeri ostvarile su i reprezentacije Italije, Dominikanske Republike, Crne Gore, Litvanije, Australije, Nemačke i Letonije.

Svetsko prvenstvo u košarci, prvo kolo.

Grupa A

Angola - Italija 67:81
Dominikanska Republika - Filipini 87:81
 

 

Standings provided by Sofascore

 

 

Grupa D

Meksiko - Crna Gora 71:91
Egipat - Litvanija 67:93

 

Standings provided by Sofascore

 

Grupa E

Finska - Australija 72:98
Nemačke - Japan 81:63
 

Standings provided by Sofascore

 

Grupa H

Letonija - Liban 109:70
Kanada - Francuska 95:65
 

Standings provided by Sofascore