Vesti iz košarke

Muta Nikolić želi još jaču domaću ligu: Nema uspeha reprezentacije bez jake Košarkaške lige Srbije

komentari (0)

Izvor: Tanjug

10.08.2023 11:37
Muta Nikolić želi još jaču domaću ligu: Nema uspeha reprezentacije bez jake Košarkaške lige Srbije MN Press

Srpski košarkaši su dokazali da smo najtalentovanija nacija za košarku u Evropi, a kako bi rezultati bili još bolji potrebna je jaka Košarkaška liga Srbije, smatra iskusni trener Miroslav Muta Nikolić.

Prema njegovim rečima ogromnom uspehu izabranika trenera Nenada Stefanovića koji su postali šampioni Evrope do 18 godina u značajnoj meri doprinela i činjenica da je veliki broj igrača iz te selekcije imao prilike da iskustvo stiče u seniorskoj konkurenciji igrajući Košarkašku ligu Srbije.

"Kroz utakmice u KLS dobili su preko potrebne minute na terenu i stekli rutinu igrajući sa starijima i fizički jačima od sebe. I ne samo to, naučili su nešto i samo gledanjem. To je izuzetno važno za mlade igrače. Iz tog razloga moramo da ojačamo KLS i maksimalno da pružimo podršku tom projektu. To sam oduvek govorio, i kad sam bio trener Partizana, to govorim i sada, jer odatle smo svi mi potekli", istakao je Nikolić u razgovoru za Tanjug.

U prilog tezi koju zastupa iskusni stručnjak, koji je 2006. bio šampion Evrope sa mladom reprezentacijom, a godinu dana kasnije i svetski prvak sa selekcijom do 19 godina, govori podatak da su u sastavu juniorske reprezentacije Srbije bila petorica igrača koja su se prošle sezone takmičila u KLS. To su: Nikola Topić, Filip Jović (OKK Beograd), Ognjen Romić, Aleksa Ristić (Dinamik) i Đorđe Ćurčić (Čačak 94), dok su u Superligi Srbije igrali još Matija Milošević, Pavle Nikolić (Borac), Bogoljub Marković i Andrej Mušicki (Mega).

MN Press

 

 

"KLS mora da bude prirodni put razvoja za svu tu talentovanu decu jer mnogi od njih kad napune 18 godina nemaju gde da igraju i zato odlaze u Mađarsku i Bugarsku, što je potpuno pogrešno. Spas za sve te talentovane i mlade igrače treba da bude Košarkaška liga Srbije", naglasio je Nikolić i zatim dao kokretne primere:

"Milenko Tepić je sa 15 godina debitovao u prvom timu Vojvodine, gde sam tada bio trener. Stefana Markovića sam sa samo 17 godina doveo u Vršac i rekao sam mu tada 'i da ništa ne znaš, igraćeš 20 minuta', jer sam osetio da ne može da ne postane igrač. Bilo mu je potrebno samo malo vremena i strpljenja. I Dragana Milosavljevića sam iz Kruševca doveo u Radnički iz Kragujevca, a poslednji primer je Dušan Beslać. Iz Dinamika, preko Vojvodine do reprezentacije Srbije i angažmana u Rusiji. Verujte mi, KLS je idelan poligon za sazrevanje, jer može mnogo toga da im pruži".

Kao dugodišnji član stručnog štaba seniorskog nacionalnog tima, sa kojim je na Olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima osvojio šest medalja, od čega dve zlatne i četiri srebrne, Nikolić sa optimizmom gleda na nastup izabranika Svetislava Pešića na predstojećem Svetskom prvenstvu.

"Pre svih, nedostaje nam Nikola Jokić, ali i sa njim u timu smo bili peti na Evropskom prvenstvu, tako da to ne bi trebalo da bude opravdanje. Bekova imamo koliko hoćeš, da sam trener ne bih znao koga da odstranim iz ekipe. Posedujemo zaista strašnu spoljnu liniju kao i vrlo mlade i izuzetno borbene igrače na poziciji četvorke - Petruševa i Smailagića. Pešić ima bogato iskustvo, potrebno je samo da se dobro namesti igra i u tom slučaju smatram da imamo ekipu koja može da se bori za jednu od medalja. Neće biti lako, ali verujem u ovu ekipu, svi mi moramo da verujemo i da im damo podstrek“, zaključio je Nikolić.