Vesti iz košarke

Košarkaši Srbije prvaci Evrope za igrače do 18 godina!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.07.2023 22:28
Košarkaši Srbije prvaci Evrope za igrače do 18 godina! FIBA

Košarkaši Srbije postali su prvaci Evrope za igrače do 18 godina jer su u Nišu pobedili Španiju 81:71 (24:24, 17:16, 15:11, 25:20) . U fantastičnoj atmosferi u hali "Čair" u Nišu, srpski košarkaši predvođeni sjajnim Nikolom Topićem i Mitrom Bošnjakovićem uspeli su da dobiju veliku bitku sa Španijom, pregazili su ih u poslednjoj četvrtini i vratili zlato za ovaj uzrast posle 2018. godine. Bronzanu medalju osvojila je Nemačka pobedom nad Francuskom.

Srbija i Španija su se muški borili u prvoj četvrtini koja je završena u egalu 24:24. Imali su Španci skoro perfektan šut u prvih šest minuta, za razliku od srpskih košarkaša koji su pogodili jedno trojhku iz pet pokušaja. Napravili su seriju 6:0 za minut i po, poveli 19:13, ali je tu seriju prekinuo Nikola Topić. Najbolji igrač je buzkvalno pokrenuoi ekipu i podigao navijače na noge, pogodio je dvojku, pa ukrao loptu i zakucao, a onda omogućio Aleksi Ristiću da pogodi "trojku" i preokrene reziltat (19:20). Proradio je šut Srbije, Đorđe Ćurčić je pogodio trojku, ali na kraju prve deonice rezultat je bio izjednačen.

Gorostasni Adaj Mara nije pravio toliko problema srpskim košarkašima koliko odlični Ugo Gonzales i Mario Sent-Superi, koji su igrali skoro bez greške i održavali minimalnu prednost Španiji. Puna tri i po minuta košarkaši Srbije postigli su jedan poen, "crvena furija" se odlepila na "plus pet" (30:25), ali kao i u prvoj deonici Nikola Topić je sa dva uspešno završena napada sustigao prednost rivala, a zatim posle pet minuta igre pogodio i izjednačenje (31:31). Igralo se koš za koš, proradili su Bogoljub Marković i Mitar Bošnjaković, malo su rasteretili Topića (15 poena do tada), ali na drugoj strani i Lukas Langarita koji je sa šest poena doneo Špancima vođstvo na 32 sekunde pre kraja poluvremena. Međutim, Mušicki je pogodio oba bacanja, Langarita je pogodio jedno od dva, baš kao i Mitar Bođnjaković, pa je Srbija na odmor otišla sa poenom prednosti 41:40.

 

 

Srbija je treću deonicu otvorila trojkom Mitra Bošnjakovića i košarkaši Srbije su uspevali da održavaju prednost od dva do četiri poena. Sjajnom odbranom držali su Špance na samo četiri postignuta poena za pet minuta, ali je bilo teško poentirati pod reketom rivala. Nikola Topić je probio odbranu i doneo Srbiji najveće vođstvo na četiri minuta pre kraja (50:44). U igri živaca, nošeni podrškom sa tribina, srpski košarkaši su uspevali da održe prednost, Španci su gađali "ćorcima", pa je posle dvojke Topića za "plus osam" (56:48), Sent Superi pogodio trojku. Mušicki je u poslednjoj sekundi promašio trojku pa je Srbija u poslednju deonicu ušla sa prednošću 56:51.

Španci su trojkom Langarite otvorili poslednju četvrtinu, smanjili na 56:54 što je uzrokovalo da selektor Srbije zatraži tajm-aut. On je urodio plodom jer je Topić upisao novu asistenciju za Mitra Bošnjakovića, da bi Langarita promašio trojku. Srbija je plenila srčanošću, snažnom odbranom, pa je Nikolić oduzeo loptu i omogućio Ristiću atraktivno zakucavanje za "plus sedam" 61:54 na osam minuta pre kraja. Usledio je novi promašaj Španaca, pa koš Bošnjakovića za maksimalnih "plus devet" na meču (63:54). Pucali su košarkaši Srbije od samopouzdanja, Španci su pucali od nervoze, a navijači su bili u delirijumu posle dve vezane trojke Ristića i Nikolića za prednost od 69:56 na šest minuta do kraja.

 

 

Ugo Gonzales je pokušavao da vrati Španiju u igru, pogodio je trojku, pomogao Mariju da učini to isto za "minus devet" (71:62). Međutim, raspucani Mitar Bošnjaković u drugom delu novom trojkom ubio je optimizam Španaca, na 3:17 minuta pre kraja Topić je pogodio oba bacanja (74:62). Španci su pokušali "trojkama" da se vrate, promašivali su i Srbija je "iskusno" zatvorila meč i zasluženo stigla do zlata. Sedam mečeva, sedam pobeda, sve čiste kao suza i to bez povređenog Jovića u nokaut fazi. 

Nikola Topić je bio najefikasniji sa 24 poena i osam asistencija, Mitar Bošnjaković je dodao 21 poena uz sedam skokova, Andrej Mušicki je ubacio 12, Aleksa Ristić osam, Pavle Nikolić sedam, Pavle Mišić četiri, Đorđe Ćurčić tri, a Bogoljub Marković dva poena. Veliku uspeh za selektora Nenada Stefanovića i njegove saradnike Vasilija Đurića i Marka Dimitrijevića jer su maestralno vodili tim kroz šampionat.