Vesti iz košarke

Amerikanci "okrnjeni" na SP: NBA zvezde otkazale učešće, mlade nade dobile šansu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.06.2023 21:45
Amerikanci "okrnjeni" na SP: NBA zvezde otkazale učešće, mlade nade dobile šansu Guliver/Basketball der Männer Vorrunde

Za razliku od Olimpijskih igara, Svetsko prvenstvo nije naročito primamljivo takmičenje za Amerikance, pa i ne čudi podatak da se većina NBA zvezdi neće naći u konkurenciji za planetarnu smotru, koja je zakazana sredinom godine u Japanu, Filipinama i Indoneziji.

SAD je u grupi sa Grčkom, Jordanom i Novim Zelandom, a valja napomenuti da su prethodni Mundobasket završili kao sedmoplasirani. Ipak, nešto skromniji učinak Amerikanaca nije uticao na formiranje novog "Dream Team-a", već činjenica da se igrači poput Karija, Durenta, Lebrona, Irvinga i Džorža nalaze na zalasku karijera, što je ostavilo više prostora za mlade nade u taboru Stiva Kera.

Od igrača koji su za sada potvrdili učešće nalaze se Entoni Edvards iz Minesote, pa zatim Tajris Halibarton (Indijana), Ostin Rivs (L.A. Lejkers), Mikal Bridžis (Bruklin), Bobi Portis (Milvoki) i Džejlen Branson (Njujork). 

Kada se pogledaju imena, jasno je da će Amerikanci i dalje imati jak tim na Svetskom prvenstvo, ali daleko od toga da će predstavljati opasnost za ostale reprezentatacije, kao iz perioda dok su sa "Dream Team" nastupale pomenute NBA zvezde.

 

 

Što se Srbije tiče, izabranici Svetislava Pešića igraće u Grupi B sa Južnim Sudanom, Kinom i Portorikom.  

Od rivala s kojima će Srbija igrati u prvoj fazi na Svetskom prvenstvu najviše smo se sastajali protiv Portorika, koji je vrlo često umeo da iznenadi i trofejne generacije Jugoslavije. Portoriko je na Mundobasketima uspeo da pobedi i evropski "tim snova" Dušana Ivkovića 1990, kao i junake Svetislava Pešića iz Indijanapolisa 2002. godine. Dobili su ih Željko Obradović 1998. i Aleksandar Đorđević 2019. u Kini.

I Kinu pamtimo po jednom od najbolnijih poraza koji nas je ostavio bez četvrtfinala na Olimpijskim igrama u Atini, dok ćemo sa Južnim Sudanom prvi put u Manili odigrati zvaničan meč, jer je ova afrička selekcija član FIBA od 2013. godine.

Reprezentacija SFRJ je pet puta igrala protiv Portorika na Olimpijskim igrama i ima skor 3-2. Dobro se, takođe, pamte porazi u Minhenu 1972. i u Seulu 1988. godine.

Trofej šampiona koji je napravljen od zlata, na ceremoniju žreba izneo je Horhe Garbahosa, igrač preko koga je Miloš Teodosić postigao jednu od najznačajnijih trojki u istoriji srpske košarke, a to se dogodilo 2010. godine u Turskoj, kada su se Srbija i Španija sastale u četvrtfinalu. 

Grupa A: Angola, Dominikanska Republika, Filipini, Italija

Grupa B: Južni Sudan, Srbija, Kina, Portoriko

Grupa C: SAD, Jordan, Grčka, Novi Zeland

Grupa D: Egipat, Meksiko, Crna Gora, Litvanija

Grupa E: Nemačka, Finska, Australija, Japan

Grupa F: Slovenija, Zelenortska Ostrva, Gruzija, Venecuela

Grupa G: Iran, Španija, Obala Slonovače, Brazil

Grupa H: Kanada, Letonija, Liban, Francuska