Vesti iz košarke

Mislio sam da je Obradović lud i glup, ali sam posle shvatio koliki je genije: Laso se prisetio igračkih dana u Realu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.06.2023 11:00
Mislio sam da je Obradović lud i glup, ali sam posle shvatio koliki je genije: Laso se prisetio igračkih dana u Realu MN Press

Bivši košarkaš i trener Real Madrida Pablo Laso, koji je ujedno glavni kandidat da nasledi Andreu Trinkijerija na klupi Bajerna, gostovao je u jednom podkastu, gde se prisetio igračkih dana i perioda kada je nastupao za španski klub, koga je tada predvodio sadašnji strateg Partizana Željko Obradović.

Španski stručnjak igrao je svojevremeno pod komandom srpskog trenera u Realu od 1995. do 1997. godine, pa je odlučio da podeli jednu anegdotu o radu Obradovića iz tog perioda. Naime, priča datira iz 1997. godine, kada su Madriđani igrali finale FIBA Evrokupa protiv Verone, za koju je nastupao slavni Majk Jucolini.

"Majk Jucolini je bio strašan plejmejker. Dve nedelje pred finale, tokom treninga, Željko je određivao ko će da igra, a meni je rekao da odmorim. Obično smo Hose Migel, Antumnjes i ja bili starteri, ali je sada počeo da koristi drugog na mojoj poziciji. Bodirogu ili Santosa. Tada sam verovatno previše razmišljao kao igrač, ali sam se ipak pitao zašto mi to radi?!", rekao je Laso i nastavio u dahu:

"A, onda dolazi finale protiv Verone... Prvo poluvreme smo bilo onako, ja nisam igrao ni minut. Onda sam otišao u kupatilo na poluvremenu i Željko se ušunjao iza mene: `Pablito, šta se desilo?` Rekao sam mu da nije ništa, da moramo da igramo bolje u drugom delu i da pobedimo. Upitao me je da li sam spreman da igram? Naravno da jesam, to je bilo finale. `Okej, onda izađi tamo`".

 

MN Press

 

Međutim, 178 cm visoki Pablo Laso morao je još malo da sačeka kraj terena, a onda je ušao u igru i pružio solidne minute.

"Gledao me je pet-šest minuta, prišao mi i rekao: `Pablo, idemo da pobedimo sada.` Igrao sam nekih 10 minuta, manje-više i imali smo +15 na tri minuta do kraja. Odjednom sam video kako me menja. Igrali smo dobro, vodili smo, što je bio sjajan trenutak za beka kao što sam ja da kontroliše igru, a on me menja i govori mi: `Pablito, jako dobro. sedi, odmori, dobili smo utakmicu.`"

Špancu u početku nije bila jasna Obradovićeva odluka, ali mu kasnije srpski trener objasnio što ga je ostavio na klupi.

"Pablito, slušaj! Jednostavno je. Nisi mogao da zaustaviš Jucolinija, pa sam ga ubio sa Antunjezom i Santosom. Uradili su sjajan posao. Kada si ušao, Jucolino nije imao noge i ti si mogao da radiš svoje.", prisetio se Laso reči svog trenera i dodao:

"Govorimo o sjajnom stručnjaku sa sjajnim umom i jasnim planom. U tom trenutku sam kao igrač mislio: `On je lud, ubija me, on je glup.` Sada, 20 godina kasnije, smatram da je to bio genijalam posao.", zaključio je Laso.

Radi reference, pomenuti Jucolino je do te utakmice ubacivao nešto manje od 23 poena u proseku, dok je Realu postigao svega šest poena uz očajan šut iz igre 1/9, a loš meč upotpunio je i sa četiri izgubljene lopte i pet ličnih grešaka. Real Madrida je na kraju slavio 78:64, a titulu MVP igrača finala poneo je Alberto Hereros iz tabora "kraljevskog kluba".