Vesti iz košarke

Džikić odveo Hapoel u finale Lige šampiona: Tenerife izgubio titulu u neizvesnoj završnici

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

12.05.2023 19:48
Džikić odveo Hapoel u finale Lige šampiona: Tenerife izgubio titulu u neizvesnoj završnici Guliver/Hapoel Jerusalim

Košarkaši Hapoela iz Jerusalima, koga sa klupe predvodi srpski stručnjak Aleksandar Džikić, plasirali su se u finale FIBA Lige šampiona posle pobede nad ekipom Tenerifa u prvom meču Fajnal-fora 69:68 (15:18, 19:12, 18:12, 17:26).

Iako je izraelski tim u finišu treće četvrtine imao i 15 poena prednosti, pobednik u Malagi se nije znao sve do poslednjeg zvižduka, a jedan od prelomnih trenutaka utakmice dogodio se na 43 sekundi do kraja. Tenerife je na krilima sjajnog Uertesa poveo 67:63 i taman kada se očekivala pobeda šampiona, Vene je pogodio trojku uz faul i doneo egal (67:67) ekipi iz Jerusalima.

Henkins je potom u narednom posedu napravio faul nad Šermadinijem. Košarkaš Tenerifa je bio polovičan sa penala, da bi u sledećem napadu Kerinton pogodio težak šut za vođstvo Hapoela (69:68) na 15 sekundi do kraja. Iako se očekivalo da će Uertas preuzeti odgovornost u poslednjem napadu španskog kluba, iskusni veteran proigrao je usamljenog Fitipalda na perimetru, a otvoren šut sa distance Urugvajac nije uspeo da pogodi.

Lopta se odbila od obruč, čime su se ugasile i poslednje nade šampiona, a mesto u finalu obezbedio je tim srpskog trenera, koji će se za titulu boriti protiv pobednika meča Unikaha - Bon.

Najefikasniji u pobedničkom taboru bio Karington sa 19 poena, pomenuti Vene je postigao četiri manje, dok su listu strelaca Tenerifa predvodili Marselinjo i Šermandini, sa 20, odnosno 18 poena.

 

 

Posle ravnopravne igre u uvodnoj četvrtini, španski klub došao je nadomak dvocifrene prednosti početkom druge deonice, kada se Šermadini istakao sa nekoliko sjajnih poteza pod košem izraelskog tima. Tenerife je zahvaljujući dobrom "pik-en-rolu" poveo 25:17, da bi u nastavku četvrtine, opala produkcija španske ekipe.

Gotovo punih sedam minuta košarkaši Tenerifa nisu uspeli da postignu koš iz igre, a loša efikasnost odrazila se i na njihovu igru u defanzivi. Hapoel je sa druge strane, stekao veliko samopouzdanje i na krilima Rendolfa i Keringtona stigao do egala (26:26), da bi posle nekoliko učinkovitih napada Venea došao i do vođstva u finišu prvog poluvremena - 34:30.

Prednost ekipe iz Jerusalima rasla je i do +15 (52:37), koliko je bilo u finišu treće četvrtine, kada su Kerington i Braun trojkama zatrpali koš španskog tima. Međutim, ekipa sa Kanarskih ostrva nije tek tako želela da se odrekne titule. Na krilima Uertasa i Donerkapa režirala je 25:6 seriju od kraja treće do finiša odlulučuje četvtine, ali nije uspela da pobedi u neizvesnoj završnici. Vene je najpre pogodio za egal, da bi nakon promašaja Šermadinija, Kerington odlučio pobednika na 15 sekundi do kraja.

FIBA Liga šampiona, polufinale

Tenerife - Hapoel Jerusalim 68:69

Unikaha - Telekom Bon 20.30 (TV Arena Premkum 3)

Finale

Nedelja 14. maj 20.00