Vesti iz košarke

Ćus Mateo, Stiv Kliford, Petar Božić i Tomas Isalo predavači na Beogradskoj košarkaškoj klinici "Dušan Ivković"

komentari (0)

Izvor: Tanjug

24.06.2024 11:40
Ćus Mateo je uzbuđen što je dobio priliku da predaje u Beogradu MN Press
Ćus Mateo je uzbuđen što je dobio priliku da predaje u Beogradu

Jedan od najeminentnijih i najpoznatijih trenerskih seminara u svetu, Beogradska košarkaška klinika "Dušan Ivković" i ove godine, 29. i 30. juna, okupiće vrhunske košarkaške stručnjake. Trenerima iz Srbije, ali i brojnim gostima iz inostranstva biće omogućeno da se stručno usavršavaju, a Beograd će se na mapi sveta još jednom ucrtati kao istinski košarkaški centar.

O kvalitetu Beogradske trenerske klinike najbolje će svedočiti njeni predavači, među kojima će ove godine biti nekadašnji trener NBA ligaša Orlanda i Šarlota Amerikanac Stiv Kliford, koji je takođe radio i kao asistent u LA Lejkersima, Hjustonu i Njujorku. Zatim, šef stručnog štaba madridskog Reala Ćus Mateo, strateg Pariza Tomas Isalo, kao i trener Londona Petar Božić.

"Velika mi je čast, ali imam i malu tremu što ću učestvovati na izuzetno prestižnom trenerskom seminaru u fantastičnom košarkaškom okruženju. Biti predavač uz odavanje počasti srpskoj legendi kao što je Dušan Ivković je san, posebno u košarkaškoj prestonici kao što je Beograd", rekao je Ćus Mateo, koji je ove godine sa Realom osvojio "duplu krunu" u Španiji, a proglašen je i za trenera godine u Evroligi.

Legendarni kapiten Partizana Petar Božić, koji je sa crno-belima osvojio čak 18 trofeja, minule sezone blistao je u Evrokupu sa London Lajonsima stigavši do polufinala, dok je u Engleskoj suvereno osvojio titulu šampiona. On će na Klinici držati predavanje na temu "Razvoj igrača tokom dinamične sezone".

"Mnogo toga mora da krene od odbrane, jer je odbrana kombinacija ponosa i želje da želiš nešto da uradiš za tim što nije transparentno u statistici. Ako je akcenat na tom delu terena, lakše se ulazi u samopouzdanje, jer iz dobre odbrane uvek ćeš imati nekih lakih pozicija u tranziciji. U napadu volim da igračima dam slobodu u okviru ideje koju želimo da sprovedemo, aslobodu i kredit u napadu moraš zaraditi kroz odbranu", rekao je Božić.

 

 

Stiv Kliford je 23 godine radio u najjačoj ligi sveta, a pre toga je 16 godina bio trener u NCAA ligi.

"Zadovoljstvo mi je što učestvujem na Beogradskoj trenerskoj klinici i veoma sam uzbuđen zbog prilike da posetim Beograd. Izuzetno poštujem srpsku košarku i nivo vaših trenera. Uživao sam u radu sa Vasilijem Micićem i Aleksejem Pokuševskim prošle sezone u Šarlotu. Iako su njih dvojica u različitoj fazi karijere, obojica imaju sjajnu osnovu koja se sastoji od poznavanja igre i potpunog vladanja osnova košarke. Očigledno je da su igrali kod talentovanih trenera koji su im pomogli u karijeri i tako učili od njih", poručio je Kliford.

Svečano otvaranje 23. Beogradske košarkaške klinike "Dušan Ivković", čiji je organizator Udruženje košarkaških trenera Srbije, zakazan je za subotu, 29. jun u 10.30 časova. Prvog dana predavanja će trajati do 18 časova, dok je nedeljni edukativni program u beogradskom hramu košarke na programu od 11 do 18 sati.