Vesti iz košarke

Rivali Srbije na OI: Amerikanci u punom sastavu, "sjajne zvezde" iz Sudana spremne za revanš

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.03.2024 21:21
Košarkaši Srbije MN Press
Košarkaši Srbije

Muška košarkaška reprezentacija Srbije dobila je rivale u grupnoj fazi predstojećih Olimpijskih igara, a žreb u Švajcarskoj spojio je Pešićeve "orlove" sa Amerikom, Južnim Sudanom i pobednikom kvalifikacionog turnira u San Huanu, gde će se takmičiti Meksiko, Obala Slonovače, Litvanija, Italija, Portoriko i Bahrein.

Dok se čeka treći rival Srbije, koji bi, prema svemu sudeći, pored favorita Litvanije i Italije, lako mogao da bude i Portoriko, pozabavićemo se poznatim imenima i ekipama sa kojima ćemo se boriti za mesto u završnici takmičenja krajem jula i početkom avgusta, a to su selekcije Amerike i Južnog Sudana.

Loša stvar po Pešića i njegov tim je što će Amerikanci posle dosta godina ponovo biti u najjačem sastavu. Tačna imena učesnika nisu poznata, na širem spisku Stiva Kera, kome će na klupi pomagati Mark Fju, Tajron Lu i Erik Spolstra, nalaze se brojne NBA zvezde, a među odabranima su Lebron Džejms, Kevin Durent, Devin Buker, Džejms Harden, Stef Kari, Kajri Irving, Džoel Embid i drugi... Može se reći pravi "dream team", naročito zbog činjenice da se na širem spisku nalaze igrači koji su sakupili 23 olimpijska i svetska zlata!

Čak 41 košarkaš iz NBA lige najavio je učešće u Parizu, pa je selektor Amerike, koji je na prošlim Igrama u Tokiju obavljao ulogu asistenta Gregu Popoviču, na pravim, slatkim mukama. 

Na spisku gotovo da nema slabe karike, a najveći "anonimusi" su Čet Holmgren, Voker Kesler, Bobi Portis, Dankan Robinson i Džoš Hart, ali je  pitanje da li će se oni naći među 12 odabranih. Mnogo toga zavisi od aktuelne NBA sezone, koja će tokom leta ući u svoju završnicu, pa ostaje da se vidi epilog i ko će biti spreman da se odrekne odmora zarad pomoći nacionalnom timu.

Amerikanci su četvrti uzastopni olimpijski šampioni, dok su na Igrama od 1936. do 2020. godine osvojili 16 zlatnih medalja, uz dve bronze i jedno srebro. Poslednji meč protiv Srbije odigrali su u finalu na takmičenju u Riju de Žaneiru 2016. godine, kada su slavili 96:66, dok je na klupi "orlova" bio Aleksandar Đorđević.
 

 

 

Što se tiče Južnog Sudana, sa ovom ekipom imali smo prilike da se bolje upoznamo u grupnoj fazi na prethodnom Svetskom prvenstvu, gde su kao najbolje plasirani tim iz Afrike, obezbedili učešće na svoje prve Olimpijske igre u istoriji.

Radi se o ekipi koja je mahom sačinjena od igrača koji igraju po Australiji i belom svetu. U svojim redovima imali su donedavno tri NBA igrača, a najzvučnije ime je svakako Karlik Džouns, bivši MVP Razvojne like koji je prošle godine iz Čikaga otišao u Kinu zajedno sa Marijalom Šajokom, inače, drugom zvezdom tima.

Najveća snaga Sudana je njihov atleticizam. Nisu naročito tehnički potkovani, ali su zato izuzetna skakačka ekipa, imaju brze pojedince, dok pod obručima imaju rekordera Mundobasketa u blokovima - Venjena Gabrijela, koji je posle kratke NBA karijere, nedavno otišao u Portoriko.

Južni Sudan postao je član FIBA tek 2013. godine. Popularno ih nazivaju "sjajnim zvezdama". Mesto na Mundobasketu po prvi put u istoriji obezbedili su nakon dominantne igre u kvalifikacijama (11-1), dok su na samom takmičenju upisali tri pobede i dva poraza. Grupu sa Srbijom nisu prošli, a nakon poraza od "orlova", ceh u Manili platili su posle poraza od Portorika u produžetku, kada su u završnici regularnog toga neslavno ispustili osam poena prednosti.

Srbija se do sada samo jednom susrela sa Južnim Sudanom, a meč koji je ostao u senci zbog povrede Boriša Simanića, završen je ubedljivom pobedom "orlova" - 115:83.

SASTAVI GRUPA

Grupa A: Australija, Pobednik kvalifikacinog turnira u Pireju, Australija, Pobednik kvalifikacinog turnira u Valensiji.

Grupa B: Francuska, Nemačka, Japan, Pobednik kvalifikacionog turnira u Rigi.

Grupa C: SRBIJA, Južni Sudan, Pobednik kvalifikacionog turnira u Portoriku, SAD,

Kvalifikacioni turnir A (Valensija): Liban, Angola, Španija, Finska, Poljska, Bahami

Kvalifikacioni turnir B (Letonija): Gruzija, Filipini, Letonija, Brazil, Kamerun, Crna Gora

Kvalifikacioni turnir C (Pirej): Slovenija, Novi Zeland, Hrvatska, Egipat, Grčka, Dominikanska Republika

Kvalifikacioni turnir D (San Huan): Meksiko, Obala Slonovače, Litvanija, Italija, Portoriko, Bahrein

Prolaz u četvrtfinale osiguraće po dve ekipe iz sve tri grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane selekcije. Ostali završavaju takmičenje. Po završetku prve faze sledi novi žreb, kako bi se odredili parovi četvrtfinala.

Kvalifikovani timovi biće podeljeni u četiri šešira, a koje će mesto zauzeti od prvog do osmog odrediće kumulativno rangiranje između tri grupe, po principu pozicija ekipa.