Vesti iz košarke

Marinine "lavice" u grupi sa evropskim i svetskim vicešampionkama: Težak olimpijski žreb za srpske košarkašice

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.03.2024 20:10
Tina Krajišnik, kapitenka košarkaške selekcije Srbije, koja je izvukla ozbiljne rivale na OI MN Press
Tina Krajišnik, kapitenka košarkaške selekcije Srbije, koja je izvukla ozbiljne rivale na OI

Najbolje košarkašice Srbije kroz kvalifikacije su se domogle Olimpijskih igara u Parizu, ovog leta, a tamo će se za drugu rundu nadmetati sa jakim rivalima iz grupe A, koju još čine Kina, Španija i Portoriko.

Selekcija sa Dalekog istoka stiže u prestonicu Francuske kao osvajač srebrne medalje na Svetskom prvenstvu iz 2022. godine, pobednik Azijskog kupa 2023 i osvajač prvog mesta na Azijskim igrama 2022, a na Igrama u Tokiju zauzela je peto mesto.

Uz nebrojeno odličja sa najvećih medalja iz azijskog dela planete. Na svetskim šampionatima i OI, Kineskinje su kroz celu istoriju njihovih nastupa na istim uzele po jedno srebro i bronzu, uz već pomenutu drugu poziciju na poslednjem SP. 

Špankinje imaju još sjajniju predistoriju. Poslednji uspeh ostvarile su na prošlogodišnjem prvenstvu Evrope, gde su dogurale do drugog stepenika na pobedničkom postolju. Prethodno su u kontinentalnoj konkurenciji zaslužile još 10 odličja, od čega čak najsjanijeg sjaja.

 

 

Sa svetskih turnira imaju svega tri medalje i to dve bronze i jedno srebro. Na poslednjim Igrama zaustavile su se na šestom mestu, a pre toga su samo u Rio de Ženeiru 2016 gledale svoju zastavu na jarbolu tokom završne ceremonije. I to drugom po redu stubova.

Statistika kaže da su u konkurenciji dama iz najmnogoljudnije države sveta i sa Pirineja, odnosno naših "orlica" koje znaju kako se osvajaju evropske titule i olimpijska medalja, Portorikanke apsolutne autsajderke.

Ovo će im biti tek drugo učešće na Olimpijjskim igrama, posle Tokija i 12. pozicije u glavnom gradu Japana. Na SP smo ih gledali samo u dva navrata, s tim da su se pre dve godine probile do četvrtfinala. Sa Panameričkih igara imaju (po) jedno zlato i bronzu, a sa Igara Centralne Amerike i Kariba znatno veću kolekciju medalja.  

Da bi prošle dalje, Srpkinjama će možda biti dovoljna samo očekivana pobeda nad Portorikom, jer u nokaut rundu i dve najbolje trećeplasirane selekcije. Sigurnija varijanta je prva ili druga pozicija u grupi.