Vesti iz košarke

Kad je teško - Lorenzo Braun: Španci ponovo "aktiviraju" košarkaša Makabija iz Tel Aviva

komentari (0)

Autor: Aleksa Janković

26.01.2024 15:45
Lorenzo Braun i Serđo Skariolo u reprezentaciji Španije Guliver/Marko Metlas
Lorenzo Braun i Serđo Skariolo u reprezentaciji Španije

Košarkaš Makabija iz Tel Aviva, Lorenzo Braun, obavestio je Košarkaški savez Španije da je spreman da zaigra na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre, prenosi španska Marka.

Braun je bio izuzetno bitan "potpis" 2022. godine kada je "crvena furija" osvojila Evropsko prvenstvo nakon što je u finalu savladala Francusku. Očekuje se da se Amerikanac na leto vrati u tim Serđa Skariola, osim ako ne bude bio povređen. 

Iako je MVP Evrobasketa bio Vili Ernangomez, činjenica je da je Braun znatno podigao igru čitavog nacionalnog tima na turniru u Nemačkoj. Koliko je značio ekipi govori i činjenica da Španija nije uspela da se plasira u nokaut fazu na Mundobasketu 2023. godine bez njega.

 

 

Njegov povratak u reprezentaciju bi predstavljao odlične vesti uzimajući u obzir da preostali španski internacionalci ne blistaju u svojim klubovima. Predvodnici Skariolove ekipe su Santi Aldama (Memfis Grizlisi), Usman Garuba (G-Liga, Golden Stejt Voriorsi), Huančo Ernangomez (Panatinaikos), Vil Ernangomez (Barselona), Dario Brizuela (Barselona) i Joel Para (Barselona). Alberto Dijaz, Alberto Abalde, Ćabi Lopez Arostegi, Haime Pradilja i Viktor Klaver su takođe pojedinci koji bi mogli da se nađu na Skariolovm Spisku.

Tu su naravno i dva veterana. Rudi Fernandez igra svoju poslednju sezonu u igračkoj karijeri i teško je očekivati od njega da bude "prva violina" Španije u ovim godinama. Serhio Ljulj je povređen, ali u slučaju da se oporavi do jula, nema sumnje da će se naći na spiskus nacionalnog tima. 

Braun ove sezone igra sjajno u Evroligi za Makabi. Osim što u proseku beleži 13.7 poena, takođe je i drugi najbolji asistent u elitnom takmičenju sa 6.1 asistencijom i jedino se Fakundo Kampaco nalazi ispred njega.

Amerikanac bi bio izuzetno pojačanje za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre. On će se održati u Valensiji od 2. do 7. jula, a Španija će biti u grupi sa Libanom i Angolom, dok se u drugoj drupi nalaze Finska, Poljska i Bahami.