Vesti iz košarke

Selekcija Srbije može da počne sa planovima za Mundobasket, žreb 29. aprila

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

28.02.2023 16:10
Selekcija Srbije može da počne sa planovima za Mundobasket, žreb 29. aprila MN Press

Košarkaši Srbije nadigrali su Veliku Britaniju 101:83 i tako obezbedili plasman na Svetsko prvenstvo krajem leta ove godine.

Mundobasket će se održati od 25. avgusta do 10. septembra u Indoneziji, Japanu i na Filipinima, a "orlovi" su poslednja ekipa koja je "overila" plasman na svetsku smotru.

 

 

Nije poznato sa kim će Srbija igrati u grupi, ali je poznato kada će saznati rivale. Žreb za Svetsko prvenstvo održaće se 29. aprila u hali "Smart Araneta Coliseum" na Filipinima.

Plasman na SP obezbedile su sledeće selekcije:

EVROPA: Grčka, Španija, Francuska, Slovenija, Nemačka, Italija, Litvanija, Letonija, Crna Gora, Finska, Gruzija, SRBIJA

AMERIKA: SAD, Kanada, Brazil, Dominikanska republika, Meksiko, Portoriko, Venecuela

AZIJA I OKEANIJA: Kina, Iran, Australija, Japan, Jordan, Liban, Novi Zeland, Filipini

AFRIKA: Angola, Zelenortska Ostrva, Obala Slonovače, Egipat, Južni Sudan

Ko ne putuje na Mundobasket?

Od zvučnijih selekcija, na Svetskom prvenstvu nećemo gledati Argentinu (vicešampion sa prošlog Mundobasketa 2019. godine), Hrvatsku i Tursku.

Šeširi za žreb takođe još uvek nisu poznati, ali će se u prvom naći domaćin Filipini i najbolje rangirane selekcije prema FIBA rang listi. Srbija trenutno zauzima šesto mesto i biće među nosiocima.

Selekcije će biti raspoređene u osam grupa po četiri ekipe, svako će sa svakim igrati jedan meč, a prve dve ekipe obezbediće plasman u narednu fazu.

Drugi krug takmičenja činiće četiri grupe sa po četiri tima, opet će svako sa svakim igrati jedan meč, a prve dve selekcije plasiraće se u četvrtfinale.