Vesti iz košarke

Fudbalska Liga šampiona mnogo je popularnija od NBA, pa osvajač ne zove sebe svetskim prvakom: Janis Adetokumbo o američkog "aroganciji"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.09.2023 13:22
Fudbalska Liga šampiona mnogo je popularnija od NBA, pa osvajač ne zove sebe svetskim prvakom: Janis Adetokumbo o američkog "aroganciji" Tanjug/AP Photo/Nick Wass

Svetskom slavom ovenčani američki sprinter Noa Lajls nije usamljen u svojoj tvrdnji da pobednici NBA lige nikako ne mogu biti nazivani svetskim prvakom, što se inače radi u njegovoj domovini, jer je ipak to samo nacionalno a ne planetarno prvenstvo. 

Jesu ga mnogi osudili u Sjedninjenim Amaričkim Državama, ali osvajač medalja na velikim takmičenjima van SAD dobija i poruke podrške. Poslednji se za reč javio Janis Adetokumbo, košarkaš Milvokija i reprezentacije Grčke.  

"Baš želim da ga podržim! Dobio je toliko prozivki samo zato što je rekao ono što je očigledno. Mislim da ljudi to ne razumeju. Možda je arogancija u pitanju... Mislim da se ni u jednom drugom sportu ne možete tek tako nazvati svetskim šampionima. U fudbalu koji je mnogo popularniji od košarke i Ligi šampiona koja je mnogo popularnija od NBA, osvajač ne naziva sebe svetskim prvakom", smatra NBA as Adetokumbo.

Teren je uvek bio primarno ili jedino merilo svačije vrednosti u sportu, a Amerikanci su recimo ostali kratkih rukava u borbi za medalju na nedavnom Svetskom prvenstvu. Pri čemu je njihov problem što nisu došli u najjačem sastavu. 

"Nemci su osvojili svetsko prvenstvo i Nemci su svetski prvaci. Pobedili su i Amerikance. A onda su u finalu pobedili Srbe. S pravom mogu da kažu da su svetski šampioni. Verujem da ću i ja dobiti neke prozivke zbog ovoga što pričam ali baš me briga. Potpuno se slažem sa Lajlsom". 

Napravio je slavni košarkaš i paralelu između NBA košarke i evropske verzije fudbala, popularnog širom sveta. 

"U fudbalu kada osvojite Svetsko prvenstvo igrate protiv Amerikanaca i svih ostalih najboljih na svetu. Ako ih pobediš, onda možeš da kažeš da su svetski šampion. Ali u NBA ligi odmah kažeš da si svetski šampion. Moraš da pobediš sve na svetu da bi bio šampion sveta. Znam da je NBA liga najjača na svetu i da u njoj možete videti talenat koji ne postoji nigde drugo. Čak ne postoji neko takmičenje ni blizu toga. Ali ne možeš biti šampion sveta samo zato što si šampion lige", objasnio je Adetokumbo, uz napomenu da se mora pokazati poštovanje prema šampionima Evrolige, španske ACB lige i ostalim nacionalnim ligama "preko bare".