Vesti iz košarke

Brzopleta Srbija prokockala prilike za preokret, Nemačka je šampion sveta

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

10.09.2023 16:39
Brzopleta Srbija prokockala prilike za preokret, Nemačka je šampion sveta FIBA

Čekali smo na medalju šest godina i dočekali smo je, ali ona nije zlatna, već srebrna. Nemačka je na polovini četvrte deonice već jednom nogom stajalana na podijumu, ali se onda pravo niotkuda pojavio Aleksa Avramović koji je vratio Srbiju u igru, Nemcima je ušla voda u uši, nudili su nam zlato, ali nismo uspeli, a ni znali da iskoristimo naše prilike. Na kraju je bilo 77:83 (26:23, 21:24, 10:22, 20:14) za Nemačku, koja je po prvi put osvojila Svetsko prvenstvo.

Velikog udela u našem porazu imala je povreda Ognjena Dobrića, koji je nezgodno doskočio na nogu Danijela Tajsa na samom startu utakmice, morao da napusti parket i nije mogao da se vrati, a probao je, bio na trenažnom biciklu, ali jednostavno zglob nije hteo.

Ipak, Srbija je pokazala kako se dolazi do finala i prilike da se bude najbolji na planeti. Zajedništvo, dobra hemija, jasna ideja i plan igre, doneli su "orlovima" neočekivano visok plasman na Mundobasketu, ali i vizu za Olimpijske igre koje su na programu naredne godine u Parizu.

 

 

Razloge za ovaj poraz možda ne treba tražiti sada, ali čini se da je to loša treća deonica. Nemačka je potpuno neutralisala naš napad, dok ni odbrana Srbije nije bila na nivou iz polu i četvrtine finala. Valja istaći i našu brzopletost u finišu. Nikola Jović i Filip Petrušev su nepromišljeno probijali, potom je centar bacio pas pravo u ruke Denisu Šruderu, a onda je dve greške napravio i Marko Gudurić, te je 10 sekundi pred kraj zlato već bilo nedostižno.

Nemce je do titule prvaka sveta vodio Denis Šruder, koji je poneo i nagradu za igrača turnira, sa 28 poena, a pratio ga je Franc Vagner sa 19, dok je Johanes Fojtman ubacio 12.

U našem sastavu istakao se fenomenalni Avramović sa 21 poenom i ključnim trojkama, Bogdan Bogdanović je dodao 17, Petrušev 10, a Nikola Jović i Vanja Marinković po devet.