Vesti iz košarke

Srbija ispod čuvenog balkona Starog dvora pozdravila košarkaše, Đokovića i basketaše: Pesma i suze heroja nacije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

12.09.2023 21:14
Srbija ispod čuvenog balkona Starog dvora pozdravila košarkaše, Đokovića i basketaše: Pesma i suze heroja nacije TANJUG/ RADE PRELIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je prijem za košarkašku reprezentaciju Srbije, koja je na Svetskom šampionatu osvojila srebrnu medalju. Pre nego što se "orlovi" zajedno sa novim (starim) prvacima Evrope u basketu 3x3 i osvajačem poslednjeg US Opena, Novakom Đokovićem, ne pojave na čuvenom balkonu Starog dvora u Beogradu, da radost uspeha podele sa svijim zemljacima. 

Na prijemu su bili svi igrači, uključujuči i operisanog Borišu Simanića, kao i stručni štab na čelu sa selektorom Svetislavom Pešićem. Uz njih su bili prvi čovek Košarkaškog saveza Srbije, Predrag Danilović, generalni sekretar Zlatko Bolić, ministar sporta Zoran Gajić, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković i drugi.

"Dame i gospodo, šampioni sveta, ja sam već bio sa momcima i rukovao se i čestitao im pa smo ušli u ovu salu pa hoću da im kažem veliko hvala i da je pred njima velika odgovornost u teškim uslovima i velikim pritiskom i kada je malo ko u njih verovao, a ja jesam i zaista jesam i znao sam da imaju šampionsko srce i šampionsku energiju i znao sam da će vratiti zemlji više od onoga šta im je dala. Uz posebnu zahvalnost Boriši Simaniću, heroju iz Manile... Reći ću vam kako su uspeli da ujedine našu zemlju"; rekao je Vučić.

Prvi čovek države posebno se osvrnuo na nesrećnu povredu koju je doživeo Boriša Simanić i tim povodom izrazio specijalnu zahvalnost medicinskom osoblju reprezentacije, jer je našem igraču u jednom trenutku život visio o koncu. 

"Bošnjak je Boriši ponudio bubreg što je neverovatno. Mi svi čekamo zlato iz Pariza, a video sam da Lebron Džejms najavljuje najjaču ekipu i mi imamo priliku da im pokažemo ko je najbolji na svetu. Nema kuknjave i mi ćemo da se pripremamo. Mali deo oko države što je mi to ispunjavamo u hitnim rokovima i zahvalan sam terapeutima, lekarima, porodicama ovih momaka i ljudima iz saveza, ministru sporta, olimpijskog komiteta i svima drugima čestitam i zahvaljujem se i cela Srbija vas mnogo voli. Šampioni, do zlata iz Pariza", rekao je predsednik Srbije.

 

 

Predrag Danilović, predsednik KSS: Hvala predsedniku na divnom prijemu

"Poštovana gospodo... Šampioni... Nemam mnogo toga da kažem i ne bih da zadržavam jer želim javno da iskažem dubok naklon i poštovanje svim ljudima i stručnom štabu sa Pešićem i Gagi Radovanoviću jer on zna zbog čega. Ovo je prelepo leto za košarkašku Srbiju, juniori i basketaši imaju zlato, a imamo i srebro sa Mundobasketa. Hvala predsedniku na divnom prijemu, toliko od mene"

Svetislav Pešić, selektor: Neka država nastavi da pomaže i to je dovoljno

"Sve rekli i sve videli, kao i svi ostali jer ono što smo mi videli, ada vi niste je da su se ovi momci baš dobro pokidali i dali zadnji atom snage da stignemo do ovde gde smo stigli. Ne ovom prilikom, drugi put ću o procesu i vi biste voleli da se priča o rezutlatu. Nije prilika za to, a prilika je da se ponosim svim igračima, Gagi mom velikom prijatelju, trenerima i čitavom medicinskom stafu jer je ovo bio naporan put ka Olimpijskim igrama. Moram da kažem da taj proces koji nas očekuje do Olimpijskih igara je mnogo teži nego što je bio do ove titule ili odlaska do Olimpijske igre jer su očekivanja sada još veća. Siguran sam da imamo dovoljno vremena, a najvažnije je da smo osetili u Manili je jedno oduševljenje naših navijača. Možda nismo bili najbroniji, ali smo bili najglasniji. I to je stvarno dalo nekakvu snagu i istovremeno smo osetili narod odavde putem medija i svega ostalog i to je u svlačionici povećavalo motivaciju i posvećenost i veliku odgovornost igrača koji su znali da iza njih stoje naši navijači. Tako da ovom prilikom treba reći da mi igramo za Srbiju, ali igramo za naš narod i anvijače koji nas podržavaju i mi to osećamo. Druga motivacija nije potrebna, potrebna je pomoć koju nismo imali. Neka država nastavi da pomaže i to je dovoljno. A može i malo više", rekao je Svetislav Pešić
.

TANJUG/ RADE PRELIĆ

 

 

Predsednik Aleksandar Vučić: Za zlato u Parizu po 200.000 evra

"Samo pre Bogdana, zaboravio sam da kažem... Mi povećavamo nagrade. Za zlato će svako od vas dobiti 200.000 evra. Dramatično veće nagrade, a mi ćemo onda biti peti u svetu. Za zlato u Parizu svako dobija po 200.000 evra"

Bogdan Bogdanović, kapiten ekipe: Samo mi znamo šta smo sve prošli

"Hvala predsedniku i ljudima što su nas dočekali u ovolikom broju. Ja nisam neki govornik i tu sam da radim svoj posao, a mi smo to doživeli tamo i eto sjajna grupa i možda najbolja sa kojima sam sarađivao i čast mi je bila kao kapitenu da ih predvodim. Samo mi znamo kroz šta smo prošli i hvala vam što ste bili deo toga i mali poklon ovom prilikom", rekao je Bogdanović i predsedniku uručio loptu.

Plato ispod čuvenog balkona pun razdraganih navijača

Ljubitelji košarke, basketa i tenisa, male i velike patriote odavno su ispunili plato ispod balkona Starog dvora u Beogradu i jedva čekaju da vide i pozdrave sportske heroje nacije. Vijore se zastave naše zemlje, rašireni su transparenti sa zanimljivim porukama Bogdanoviću, Đokoviću, Avramoviću i ostalima. 

Aplauze redom dobijaju i prvi čovek naše košarke, Danilović, svi članovi stručnog štaba košarkaške selekcije, predvođeni Svetislavom Pešićem, kao i svaki igrač - junak sa parketa.

Posle intoniranja himne "Bože pravde" i nastupa grupe Beogradski sindikat pred okupljenu masu prvi su se obratili novi (stari) prvaci Evrope u basketu 3x3

Aplauze redom dobijaju i prvi čovek naše košarke, Danilović, svi članovi stručnog štaba košarkaške selekcije, predvođeni Svetislavom Pešićem, kao i svaki igrač - junak sa parketa.

Najveće ovacije dobili su Bogdan Bogdanović, Aleksa Avramović, Boriša Simanić, selektor Kari...

Poslednji se pre ostalih latio mikrofona.

"Lepo vas je videti, pitam se da li smo zaista zaslužili da budete u tako velikom broju. Osetili smo vas u Manili, osetili smo da ste uz nas. Živela Srbija". 

Aleksa Avramović dugo nije mogao da progovori, jer su ljudi iz petnih žila klicali ime borbenog i skromnog Čačanina. 

"Veliko poptovanje za vas, hvala vam od srca, sve vas volimo! Igrali Ne mogu da ne pomennem ovog momka ovde (pokazao na Simanića), on nas je sve ujedinio. On je dao Srbiji više nego svi mi. Velika čast i ponos je bila igrati za Srbiju i konačno vidimo plodove svega što smo radili". 

Euforija je doživela tačku ključanja kada je na balkon izašao uplakani Đoković, sa 24 Grend slem titule i brojnim rekordima najveći teniser sveta svih vremena. Toliko se emotivno slomio da su ga košarkaši pridržavali. 

Dobro veče Srbijo, dobro veče Beograde... Tresem se, ne znam šta da kažem, a toliko toga bih rekao. Prvo da se zahvalim košarkašima za sve što su radili i uradili ne samo na ovom prvenstvu nego kroz celu istoriju. Hvala im što su mi dozvolili da budem deo njihove proslave. Ovo je za mene nestvarno, jesam bio na balkonu, ali ovo je nešto drugačije, nestvarno. Neverovatan osećaj, nikada se više neće ponoviti. Da stojim pored ovih velikih šampiona i velikih ljudi...", pričao je osvajač poslednjeg US Opena, dok ga je publika prekidala vičući "Nole, Nole"...