Vesti iz košarke

Košarkaški prva ekipa u Parizu: Srpski olimpijski tim nastavio da raste

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

06.09.2023 16:36
Košarkaški prva ekipa u Parizu: Srpski olimpijski tim nastavio da raste Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Srbija je do danas brojala 15 zvaničnih učesnika Olimpijskih igara u Parizu, a od danas 27. Prva ekipa iz Srbije koja se zvanično plasirala na najveću svetsku smotru sporta naredne godine je muška košarkaška.

"Orlovi" su na Svetskom prvenstvu u Japanu, Indoneziji i Manili u utorak pobedili Litvaniju (86:67) i plasirali se u polufinale. Međutim taj trijumf nije bio dovoljan za sigurnu olimpijsku "vizu", već su pobede morali da ostvare SAD i Kanada i da te onda tim Svetislava Pešića bude među dve najbolje evropske reprezentacije na Mundobasketu, a upravo za njih garantovano je učešće na košarkaškom turniru u Parizu.

 

 

Amerikanci su u utorak lagano pobedili Italiju, dok je Kanada dan kasnije bila bolja od Slovenije i tako zvanično poslala Srbiju u Francusku. Naši najbolji košarkaški propustili su turnir u Tokiju pre dve godine, jer su u odlučujućem meč kvalifikacionog turnira u Beogradu izgubili od Italije. Pre sedam godina Srbija je u Riju bila druga.

Muški košarkaški tim je prvi srpski u Parizu, a šanse da se tamo nađu imaju još odbojkašice, odbojkaši, rukometašice, rukometaši, vaterpolisti, košarkašice i basketaši. S obzirom na to da se u nekim sportovima olimpijske "vize" dodeljuju na osnovu rang lista, velika je verovatnoća da ćemo u Parizu gledati obe odbojkaške selekcije i aktuelne svetske prvake u basketu 3x3.

Srpski olimpijski tim raste iz dana u dan i nema sumnje da će biti veoma brojan na narednim Letnjim Olimpijskim igrama.