Vesti iz košarke

Košarkašice Srbije pobedile Brazil i napravile veliki korak ka plasmanu na OI

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

11.02.2024 02:14
košarkašice Srbije MN Press
košarkašice Srbije

Košarkašice Srbije pobedile su Brazil 72:65 (23:20, 16:18, 17:16, 16:11) i tako došle na korak od plasmana na treće uzastopne Olimpijske igre. Posle lošeg izdanja protiv Nemačke (66:73) i neuspeha na startu turnira u brazilskom Belemu, a vrlo dobre igre domaćina i tesnog poraza od favorita Australije (55:60), malo ko je verovao da izabranice selektorke Marine Maljković mogu da se podignu i odigraju kvalitetan meč.

Poraz u duelu sa Brazilom za Srbiju bi gotovo sigurno značio i oproštaj od Pariza, jer je nešto ranije Australija deklasirala Nemačku 85:52. Početak meča 2. kola u ispunjenoj Areni Giljerme Paraenense nije nagoveštavao i povoljan ishod za srpsku reprezentaciju. Brazilske su povele 10:0 i delovalo je u tim trenucima da se vrata prestonice Francuske polako zatvaraju za selekciju koja je na prethodnim igrama u Riju i Tokiju stigla do polufinala.

 

 

Međutim, na krilima sjajne Ivon Anderson Srbija se brzo vratila u meč, povela i retko ispuštala prednost, da bi na kraju stigla do izuzetno bitnih "plus sedam", razlike koja u eventualnom krugu može da ima i odlučujući značaj.

Iako su Brazilke imale obilatu pomoć sudija, a utakmica za nas bila "biti il' ne biti", srpski tim je ostao pribran i koncentrisan. Ostaje samo žal zbog četiri promašena slobodna bacanja u finišu duela, pogotovo poslednjeg Ivane Race na 0,7 sekundi pre kraja, jer bi u slučaju još veće razlike viza za Olimpijske igre već bila overena.

Anderson je postigla 30 poena, imala je čak osam skokova i dve asistencije. Odličnu rolu imala je i Dragana Stanković sa 19, odnosno Jovana Negić sa 10 poena. U ekipi Brazila najefikasnija je bila Damiris Dantas sa 17 koševa, dok je Kamila Soareš postigla jedan manje.

Osim Australije koja ima dve pobede i obezbeđen plasman na Olimpijske igre u Parizu, Srbija, Nemačka i Brazil moraće da sačekaju poslednje kolo. Pobeda protiv Australije sigurno nas vodi na Igre, kao i trijumf Nemačke protiv domaćina. Takođe, svaka pobeda Brazila do šest poena razlike (ispada Brazil), kao osam i više (ispada Nemačka) doneće Srbije nastup narednog leta za LOI. Ali, u slučaju da Brazil pobedi Nemačku sa sedam poena prednosti, onda bi sve tri selekcije u krugu imale identičan učinak i koš razliku. Tada bi o plasmanu odlučivao broj postignutih poena, a ni u tom segmentu naš tim ne stoji loše.

U svakom slučaju, nedelja je dan odluke: Srbija od 21 sat igra protiv Australije, a tačno u ponoć sastaju se Brazil i Nemačka.

Plasman na LOI do sada su obezbedili Francuska kao domaćin, SAD, Australija, Portoriko, Nigerija, Belgija i Kina.