Vesti iz košarke

Pešić i momci sve ostavili za kraj: Ako te Britanija pobedi i nisi za Mundobasket

komentari (0)

Autor: Vladimir Sukdolak

25.02.2023 08:11
Pešić i momci sve ostavili za kraj: Ako te Britanija pobedi i nisi za Mundobasket MN Press

Mogli su reprezentativci Srbije da reše sve u petak u Atini i da pobedom protiv Grčke obezbede nastup na Mundobasketu, koji će se od 25. avgusta do 10. septembra održati u tri azijske države – Filipinima, Japanu i Indoneziji. Umesto "orlova" brige oko plasmana prebrinuli su Heleni, pridruživši se odavno sigurnim Letoncima.

Mogla je i Velika Britanija da pobedi Belgiju i da odradi posao za Srbiju. Međutim ni rezultat te utakmice odigrane na Ostrvu nam nije išao na ruku, jer su Belgijanci bili ubedljivi. Sigurno je samo da je Turska porazom od Letonije ispala iz trke za treće mesto, jer tim selektora Svetislava Pešića ima dva boda više kolo pred kraja.

Istina je da je plasman "orlova" pod znakom pitanja, ali ne velikim. Srbija će u ponedeljak u dvorani "Aleksandar Nikolić" ugostiti Britanca i kao apsolutni favorit pokušati pobedom da izbori "vizu" za Daleki istok. Međutim, čak i da ne uspe da pobedi selekciju koja je do sada dobila samo jedan meč, a čak osam izgubila, poraz Belgije u duelu sa Turskom doneo bi takođe našoj reprezentaciji plasman na Mundobasket.

Ipak, ukoliko Srbija ne uspe da pobedi Veliku Britaniju u Beogradu, realno i nije joj mesto na tako velikoj smotri kao što je Svetsko prvenstvo, bez obzira što u kvalifikacijama ne igra u najjačem sastavu.

Iz Evrope su ostala "otvorena" još tri mesta. U Grupi J Nemačka, Finska i Slovenija su kolo pre kraja završili ceo posao i nemaju više briga oko plasmana. U Grupi K će o poslednjem putniku na Svetsko prvenstvo odlučivati Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Mađarska, dok su "pasoše vizirali" Francuska i Litvanija. Španija i Italija su sigurnu učesnici Mundobasketa, a treći tim iz Grupe L biće Gruzija ili Island.