Nikola Jokić

Crne slutnje se obistinile: Pešić objavio spisak - bez Jokića i Micića na Mundobasketu!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.07.2023 16:13
Crne slutnje se obistinile: Pešić objavio spisak - bez Jokića i Micića na Mundobasketu! MN Press

Crne slutnje su se obistinile. Nikola Jokić neće igrati na Svetskom prvenstvu, koje se održava od 25. avgusta do 10. septembra, što je danas potvrdio i seleketor košarkaške reperzentacije Srbije Svetislav Pešić. Pored, po mnogima, najboljeg košarkaša sveta, Srbija neće moći da računa i na Vasilija Micića, dok je nastup Stefana Jovića i Alekseja Pokuševskog takođe pod znakom pitanja.

"Sa Jokićem je objavljeno nekoliko razgovora i to je bio najbolji razgovor. Prema njegovim rečima, on se istrošio i nije spreman da preuzme odgovornost onako kako se od njega očekuje", rekao je Pešić o statusu Nikole Jokića u reprezentaciji.

Pored šampiona NBA lige, Srbija neće moći da računa ni na Vasilija Micića, koji je ovog leta prešao u Oklahomu.

"Dugo smo razgovarali sa njim, on je zamolio da ove godine preskoči, imao je tešku sezonu, sa puno povreda... potpisao je novi ugovor, obnovio je povredu ramena, nalazi se pod terapijama... Njegovo stanje nije dobro i ne možemo da računamo."

Govorio je potom o statusima Stefana Jovića i Alekseja Pokuševskog, koji tek treba da dobije dozvolu kluba.

"Jović želi da igra za reprezentaciju, ima zdravstveni problem u familiji... Svi se nadamo da će se to poboljšati i ako tako bude, staviće se na raspolaganje, ako u familiji sve kako bude dobro. Za Pokuševskog još nismo dobili dozvolu jer je imao povredu, pa čekamo da vidimo".

Prioriteti nisu isti, sad i od pre 20 godina, kada je većina košarkaša sanjalo da igra u nacionalnom dresu.

"Ne bih ja tako dizao emotivne parole, mi smo na tu temu poprilično jasno govorili tokom prozora, ne vraćamo se šta je bilo i kako je bilo. Gledamo da svi ovi momci, koji su prihvatili poziv, da iskoriste šansu. Ja sam siguran da se oni raduju pozivu, a neki igrači koje smo ovde spomenuli, nema nikakvih tajni. Pretpostavljam da su drugi navijači razočarani, jer se misli da se ne kaže prava istina, ali prave istine nema. Istina je ovo što ja saopštavam. Nemam razlog da ne kažem pravu istinu. Sa svim igračima je obavljen razgovor. Prioriteti u životu su se promenili, nisu to prioriteti kao pre 20 godina, a i tada je bilo otkazivanja. I u generaciji Saše Danilovića i pre Saše. Uvek je bilo otkazivanja. Legende su otkazivale, jer nisu bile fizički i mentalno spreme. Uvek imaju subjektivni razlozi."

Razgovori sa košarkašima bili su  na "gospodskom" nivou.

"Mirno smo razgovorali, na gospodskom, drugarskom nivou. Prihvatam to. Meni je žao kao što je i vama. Naravno da sam malo razočaran kada važni igrači ne mogu da igraju. Naši ciljevi se neće menjati. Ostaju isti, želimo da idemo na Olimpijske igre po svaku cenu. Svi su spremni da daju maksimum."

 

MN Press

 

Srbija ima dosta košarkaša koji može da preuzme ulogu organizatora igre.

"Niko danas nema klasičnog plejmejkera, pa nije ni Micić klasičan. Imamo dovoljno košarkaša, dobra je stvar da je Avramović u punoj formi, apsolutno motivisan. Verujem u Avramovića, iskustvo Stefana Jovića, on je najbolji plejmejker koji se pojavio na ovim prostorima u poslednjih 20 godina i šire. Tu je Marko Gudurić koji je pokazao da može da igra na toj poziciji. Znamo šta može Jaramaz da uradi. On je bio "meč-viner" protiv Grčke, kada se Vasa povredio. Važno je da trener njima veruje i da oni veruju sebi".

Ognjen Stojaković, pomoćni trener u Denveru, biće u stručnom štabu Srbije na Mundobasketu.

"Nema izmena, ima dopuna. Imamo dopuna u atletskom delu, medicinskom delu, kao i u delu košarke. Sve radimo da servisiramo naše igrače na najbolji mogući način. Do sada je to bila odlična saradnja, obostrana. Ognjen (Stojaković) je divna osoba i prihvatio je sa oduševljenjem poziv. Biće od velikog značaja, za mene i igrače".

Svetislav Pešić ponovio je da neće biti stranaca u reprezentaciji dok je on selektor.

"Što se tiče stranaca, bio sam gost televizije i ja to ponavljam: U ovom trenutku nije potreba imati stranca. jednog dana, kada? Ne znam... To će se desiti. Ja sigurno neću biti tu kao trener. Ja nemam nikakav problem da igraju stranci za reprezentaciju Srbije. Mi nismo sami na svetu, sve zemlje igraju sa strancima, neke su promenile po pet-šest... Košarka je globalni sport, sve je moguće da se desi, ali u ovom trenutku, takvom nismo našli."

O Nikoli Topiću, košarkašu Crvene zvezde, koji ima svega 18 godina.

"Bilo je slučajeva da imamo toliko mlade igrače u reprezentaciji. Pa, čak je i predsednik stavljen sa 18 godina. Topić je bio u prozorima, na pripremama, igrači ga puno vole. On je sjajan dečko, ajde da mu poželimo da iznese rezultate u Nišu, gde igra sa svojim vršnjacima."

Poručio je i da treba pružiti podršku igračima.

"Završio bih, ako smem, mi se ne popravljamo u srpskoj košarci. Odmah da znate da su najbolji deo srpske košarke, igrači. A ja znam ko su igrači, njihove mana i kvalitete, i ljudske i košarkaške. Trenirao sam puno naših i debele, mršave... ovi naši su najbolji deo srpske košarke. Ne promenili se košarka u Srbiji, svi ćemo biti sretni da se kvalifikujemo... medalja neće biti", rekao je selektor i dodao:

"U Srbiji imamo situaciju da košarka postaje sredstvo za ciljeve, a da nije cilj. Kada je košarka bila cilj, onda smo imali rezultate. Ako se to ne promeni, bogami, smejaće nam se oni levo, prema Italiji. Podržite ove igrače, jer oni imaju srce i znanje i talenat", zaključio je Pešić.

Svetsko prvenstvo u košarci održaće se od 25 avugsta do 10. septembra u Japanu, Indoneziji i Filipiniama.

Srbija se nalazi u grupi B sa Južnim Sudanom, Kinom i Portorikom. Dva najbolja tima će u drugoj rundi formirati novu grupi sa dve ekipe iz Grupe A u kojoj su Angola, Dominikanska Republika, Filipini i Italija.

Srbija će turnir otvoriti 26. avgusta protiv Kine, dva dana kasnije igra sa Portorikom, a potom 30. avgusta sa Južnim Sudanom. Utakmice druge faze igraće se 1. i 3. septembra, četvrtfinala 5. i 6, polufinala 8, a finale je 10. septembra.

Spisak igrača Srbije za Mundobasket 2023:

Aleksa Avramović, Dušan Beslać, Bogdan Bogdanović, Dejan Davidovac, Marko Gudurić, Ognjen Jaramaz, Nikola Jović, Stefan Jović, Vanja Marinković, Nikola Milutinov, Nemanja Nedović, Filip Petrušev, Aleksej Pokuševski, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Alen Smailagić, Boriša Simanić, Nikola Topić i Uroš Trifunović.