Nikola Jokić

NBA spektakl u najavi na TV Arena sport: Počinje finale Zapada, Jokić protiv Džejmsa

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.05.2023 16:12
NBA spektakl u najavi na TV Arena sport: Počinje finale Zapada, Jokić protiv Džejmsa Tanjug/AP Photo

Sa zapadne strane Denver i Lejkersi, sa istočne Majami i Boston. Kada se pogleda iz kojih duela ćemo dobiti učesnike velikog NBA finala, možemo zaključiti da bolje nije moglo. I što je najbitnije za ljubitelje NBA u Srbiji, Nikola Jokić, koji se nalazi u velikoj formi, pokušaće da sa Nagetsima osvoji prvi prsten. 
  
Ali, na tom putu im stoje "probuđeni" Los Anđeles Lejkersi, ekipa predvođena opasnim veteranima Lebronom Džejmsom i Entonijem Dejvisom. Tim koji je početak sezone dočekao sa pet poraza u nizu, a kasnije produžio negativnu seriju na 2-10, uspeo je da se stabilizuje tokom decembra, da bi nakon trejda Rasela Vestbruka, doživeo pravi procvat u i ponovo ušao u konkurenciju za najviše domete u NBA ligi. 
 
Umesto temperamentnog košarkaša i nekoliko rotacijskih igrača, dovedeni su Dianđelo Rasel, Malik Bizli, Džered Vanderbilt, Rui Hačimura, koji su se uz letošnja pojačanja Lunija Vokera i Tomasa Brajanta, pokazali kao pun pogodak. Pored ovih igrača istakao se i Ostin Rivs, mladi bek, koji je naročito zablistao u finišu regularnog dela sezone, kada su Lejkersi serijom 19-11 izborili plej-in turnir i sedmo mesto Zapada. 

 


 
U doigravanju za Top 8, Lejkersi su najpre izbacili Minesotu, a zatim Memfis i Golden stejt, gde su se u seriji sa drugoplasiranim timom konferencije i aktuelnim šampionom istakle pomenute mlade nade, od kojih se mnogo očekuje i u duelu sa Denverom. Ostaje samo da se vidi kako će Darvin Ham rasporediti rotaciju i odbranu na perimetru, što će biti glava boljka “jezerdžija“ u seriji sa raspucanim Nagetsima. 
 
Što se unutrašnje igre tiče, očekuje da će Dejvis i Džejms motriti na Jokića i Gordona pod košem, a društvo bi mogao da im pravi Hičimura, 203 centimetara visok Japanac, koji se u plej-ofu pokazao i kao dobar šuter sa distance. Sa bekovskih pozicija najviše će pretiti Rasel i Rivs, dok će za energiju sa klupe biti zaslužni Šruder, Voker i Vanderbilt, koji je postao vrstan odbrambeni igrač u seriji sa Golden stejtom, gde je pokrivao pozicije od 1-4. 

 

Za Denver je sve rečeno tokom sezone. Jokic je smanjio šuteve, razigravao saigrače, preporodio karijere Koldvel Poupu i Brusa Braunu (koji beleže najbolje učinke). Nagetsi su ušli u plej-of sa raspoređenim poenima čitavog tima i kada bude "stani pani", pored Jokića biće tu kompletan tim koji može da poentira u teškim momentima. Bar je tako bilo do sada. Sa Poupom, Porterom itd.
  
Denver Nagetsi i Los Anđeles Lejkersi su odigrali ukupno 189 međusobnih duela u regularnom delu prethodnih sezona i još 33 u plej-of serijama NBA lige. "Jezerdžije" imaju ubedljivu prednost od 113 pobeda naspram 76 koliko ih je ostvarila ekipa iz Kolorada mimo plej-ofa. Skor u plej-ofu je 25:8 u korist tima iz Los Anđelesa, uz važnu napomenu da u prethodnih sedam okršaja, Denver nikada nije eliminisao Lejkerse. 
  

Učinak Nikole Jokića protiv Lejkersa, sezona 2022/2023 

26. oktobar 2022. (110:99): 31 poen, 13 skokova, 9 asistencija 
30. oktobar 2022. (110:121): 23 poena, 14 skokova, 6 asistencija 
16. decembar 2022. (108:126): 25 poena, 11 skokova, 8 asistencija 
9. januar 2023. (122:109): 14 poena, 11 skokova, 14 asistencija 

Poslednji put su se sastali u finalu Zapada 2020. i tada su "jezerdžije" bile bolje rezultatom 4:1. Najneizvesnija serija viđena je 2012. u prvoj rundi plej-ofa i ona je završena posle sedam utakmica. Maksimalan broj mečeva dva tima su odigrala i u prvom kolu plej-ofa 1979. godine, ali se tada igralo na dva dobijena. Denver je poveo, a Lejkersi preokrenuli. 
  
Lejkersi su četiri puta bili prvaci kada su u plej-ofu igrali protiv Denvera – 1985, 1987, 2009. i 2020. godine.  
  
U aktuelnoj sezoni, tokom regularnog dela, na četiri meča učinak je izjednačen 2-2, a ono što je posebno zanimljivo nijedna utakmica nije završena manjom razlikom od deset poena. Nagetsi su 26. oktobra prošle godine pobedili 110:99, a četiri dana kasnije Lejkersi su se revanširali trijumfom 121:110. 
  
Prva zvezda Denvera i dvostruki MVP NBA lige, Nikola Jokić, samo u poslednjoj utakmici u regularnom delu nije bio najefikasniji igrač Nagetsa protiv Lejkersa. Ta titula pripala je Džamalu Mareju, koji je rivalu ubacio 34 poena. Ipak, Jokić je bio najbolji skakač utakmice sa 11 uhvaćenih lopti i dodavač sa 16 asistencija. Takođe, postigao je 14 poena, a to je ujedno bio i njegov jedini tripl-dabl protiv "jezerdžija". 

Kod Lejkersa su uglavnom dominirali Lebron Džejms i Entoni Dejvis, mada je zapažene role imao i Rasel Vestbruk, koji se kasnije preselio među Kliperse.