NBA

Džejms otpisao Karija i u finalu Zapada čeka ga Jokić, NBA dobija novog šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.05.2023 07:57
Džejms otpisao Karija i u finalu Zapada čeka ga Jokić, NBA dobija novog šampiona Tanuug/AP Photo/Ashley Landis

NBA liga dobija novog šampiona, Golden Stejt Voriorsi pružili su ruku Los Anđeles Lejkersima koji su ih pobedom od 122:101 (31:26, 25:20, 35:31, 31:24) eliminisali u seriji 4:2 i zakazali finale Zapadne konferencije protiv Denver Nagetsa koji predvodi maestralni Nikola Jokić.

Iskusni asovi Lebron Džejms i Entoni Dejvis, posle trejda Rasela Vestbruka, stvorili su u timu jednu neverovatnu hemiju, razigrali su Rivsa, Rasela, Brauna, Hačimuru, Vanderbilta, Šrudera i sa sedmog mesta i plej-ina stigli u finale, preko Memfisa i Voriorsa.

Imprsivno su igrali i jutros, dobili su sve četiri četvrtine, moćnom odbranom, raznovrsnim napadima razgalili su navijače i stigli na duel sa Nikolom Jokićem. Lebron Džejms i Entoni Dejvis su u svakom smislu briljirali. "Kralj Lebron" je ubacio 30 poena (14/10 šut, 3/2 za tri, 9 sk, 9 as), Dejvis je dodao 17, ali uz 20 skokova, tri asistencije, po dve uklradene lopte i blokade. Džejms je oborio i dva rekorda jutros, ubeležio je rekordnu 41. pobedu u plej-ofu, pretekavši Dereka Fišera, a postao je peti najstariji 38-godišnjak koji je u plej-ofu ubacio preko 30 poena. Pre njega to je pošlo za rukom Karimu Abdulu Džabaru (7 puta), Karlu Melounu, Redžiju Mileru i Ediju Džonsonu.

Važnije za "jezerdžije" bile su sjajne role Ostina Rivsa (23 poena, 5/4 za tri, 5 sk, 6 as), Danđela Rasela (19), Lonija Vokera (13 poena, 5/3 za tri), pa i borbenog Hačimure (9 poena, 3 sk, 2 blk). Stef Kari nije mogao sam kao u petom meču, postigao je 32 poena, ali šutirao trojke za njega slabo 14/4. Samo je Di Vinćenco sa četiri trojke i 16 poena mogao da dobije prelaznu ocenu, zakazali su Klej Tompson (8 poena, 12/2 za tri), Vigins (6 poena), Pul (7 poena), pa i Drejmond Grin (9 poena, 9 sk) koji je uspeo da iznervira Šrudera do mere da ovaj zaradi isključenje krajem treće deonice.

Los Anđeles Lejkersi i Denver odigraće reprizu finala Zapadne konferencije iz 2020. godine kada su "jezerdžije" pobedile 4:1 u "bablu", a zatim osvojile poslednji šampionski prsten. Denver je do sada izgubio sva tri finala Zapada od Lejkersa, Jokić, Mari, Porter junior i ostali igrači imaće motiv više da se revanširaju i donesu prvu kobferencijsku titulu u klupske vitrine.