Evroliga

Milija Vojinović o budućnosti AdmiralBet Aba lige: Šampion ide u Evroligu, intenzivni pregovori sa timom iz Dubaija

komentari (0)

Izvor: Tanjug

01.01.2024 11:00
Milija Vojinović MN Press
Milija Vojinović

Projekat AdmiralBet ABA lige egzistira više od dve decenije i uvažen je kod svih relevantnih košarkaških faktora u Evropi, pre svega u Evroligi, rekao je u novogodišnjem intervjuu za Tanjug direktor regionalnog takmičenja, Milija Vojinović.

Prema njegovim rečima, specifičnost sportskih takmičenja, tako i ABA lige je da presek godine uvek dođe sredinom sezone.

"Već dve sezone imamo dva predstavnika u Evroligi, takođe imamo i timove koji igraju u Evrokupu, ali i FIBA Ligi šampiona i FIBA Euro kupu. Popularnost ABA lige je veoma značajna i mi smo unutar lige zadovoljni sa tim. Ako bismo se vraćali na celu 2023. godinu onda moramo da se vratimo i na završetak prošle sezone, koji je nama u AadmiralBet ABA ligi za ponos. Finalna serija između Partizana i Zvezde bila je renesansa regionalne i srpske košarke, sa 100.000 gledalaca na utakmicama finalne serije".

Partizan je u finalu iskoristio prednost domaćeg terena i rezultatom 3:2 u seriji i posle 10 godina osvojio titulu. Oba tima su obezbedila mesto u Evroligi, crno-beli kao šampiona, a Zvezda uz "vajld kard", a ljubitelje košarke posebno zanima kako "stoje stvari" za dalje.

"Do sezone 2024/25 šampion AadmiralBet ABA lige je siguran učesnik Evrolige. Imali smo tu situaciju sa ruskim klubovima koji su isključeni i zbog toga mi sada imamo dva predstavnika u elitnom rangu. Publicitet koji ima košarka u Srbiji i ono što su pružili Partizan i Crvena zvezda Evroligi u prethodnim sezonama nedvosmisleno dovodi do zaključka da će se taj kontinuitet nastaviti u budućnosti".

MN Press

Alen Smailagić i Miloš Teodosić

 

Nakon svih utakmica koje odigraju Partizan i Crvena zvezda na pres konferencijama treneri protivničkih ekipa uvek govore o specifičnom događaju i tome šta ta dva kluba rade za Evroligu i koliko je ta popularnost i gledanost značajna. To što rade navijače je unikatno, ne samo u Evropi već i šire", kaže nekadašnji arbitar.

Vest koja je u ovom trenutku možda i najinteresantnija, a dovodi se u vezu sa AdmiralBet ABA ligom, jeste situacija sa Dubaijem, koji bi u budućnosti mogao da bude deo Jadranskog, ali i evroligaškog društva.

"Sa Dubaijem smo počeli da razgovaramo tokom Fajnal-fora Evrolige u Kaunasu. Ti razgovori su intenzivni, mogu reći i svakodnevni. Mi smo Dubai već implementirali kroz juniorsku ligu. Učešće Dubaija u ABA ligi se ogleda kroz sportsko-poslovni deo, neočekujući da će oni doći sa džakovima novca i u potpunosti finansirati ABA ligu. Postoji međusobna komunikacija kako napraviti najbolji model u tom poslovnom smislu, a što se tiče sportskog dela, prerano je govoriti o sistemu takmičenja", rekao je Vojinović i dodao da bi ulaskom Dubaija ABA liga mogla da pretrpi minimalne promene:

"Ono što je sigurno je da će trenutni Abaligaši, sem poslednjeplasiranog, zadržati svoj status u sezoni 2024/25. Uključivanje Dubaija bi možda prouzrokovalo proširenje lige, ali je to sve trenutno u domenu razgovora i odluku će svakako doneti klubovi koji su vlasnici lige. Oni su nama iz menadžmenta prepustili da razgovaramo sa ljudima iz Dubaija. Ti razgovori su intenzivni, konstruktivni i konkretni i u nekom narednom periodu će biti jasno koji će to biti putevi i kakav će to biti projekat".

Potencijalni ulazak Dubaija u Jadransku ligu, ne bi bio prvi kada je u pitanju ovakav ili sličan poduhvat. Izraelski Makabi je u dva navrata bio deo ABA lige - prvo u sezoni 2002/03, potom i u sezoni 2011/12. Sportski direktor lige ističe da potencijalni put u Emirate ne bi trebalo da predstavlja veliki problem klubovima.

"ABA liga pokriva sve troškove klubovima u smislu putovanja. Dubai jeste udaljen avionskim linijama pet sati od Beograda, Zagreba i Ljubljane, ali svakodnevne linije su olakšavajuća okolnost. Imamo letove iz Beograda za Dubai dva puta dnevno i po jednom iz Zagreba i Ljubljane. Nadam se uspešnom završetku razgovora i ulaskom Dubaija u ABA ligu, oni bi dobili mnogo, a mi bismo dobili dodatnu notu i popularnost. Svakako, važno je i širenje tržišta i uz neke finansijske okolnosti možda bismo dobili i nagradni fond za klubove koji bi se ostvario prvi put, što se tiče evropskih liga".

Pored prve AdmiralBet ABA lige, igra se i drugi rang takmičenja koji, kako kaže sportski direktor lige, dobija na publicitetu kako godine prolaze.

"Veliko je interesovanje za učešće u ABA 2 ligi. Igra se 13. kola, prethodnih godina se igrao plej-of pa Fajnal-for, ove sezone će se igrati samo plej-of, dakle mečevi u četvrtfinalu, polufinalu i na kraju finale na takozvani zbirni rezultat. Zbog toga će pojedine sredine, koje nisu mogle da organizuju balone, svoje ljubimce moći da gledaju u dvoranama, makar u jednom meču u četvrtfinalu. ABA 2 liga je izuzetno popularna i možda bismo mogli čak i da napravimo i treću ABA ligu. Mi smo pre početka ove sezone imali jedno upražnjeno mesto, jer svaka država daje dva predstavnika, plus trinaesta ekipa koja je ispala iz ABA 1 lige. Za to četrnaesto mesto imali smo aplikacije mnogo klubova, a i tokom ove sezone je veliko interesovanje za to učešće", rekao je Vojinović i dodao da se sistem ABA 2 lige neće menjati.

U avgustu 2023. posle četiri godine pauze na male ekrane vratio ABA Superkup.

"Superkup je i prethodnih sezona bio u kalendaru, ali nije odigran zbog celokupne situacije sa kovidom, ali i poklapanja sa međunarodnim reprezentativnim takmičenjima, Svetskih i Evropskih prvenstava, koji su se poklapali sa početkom ABA lige. Ove godine smo pronašli prostor za odigravanje Superkupa. Taj turnir je imao veliku refleksiju uz sjajnu organizaciju u Podgorici. Ponovo se Superkup vratio kao takmičenje i igraće se i sledeće godine, dakle naći će se u kalendaru za sezonu 2024/25. Olakšavajući okolnost za nas je ta jer će se turnir na Olimpijskim igrama završiti značajno ranije nego što je to bio slučaj sa Svetskim prvenstvom u Manili", zaključio je Vojinović.