Evroliga

Erdem Džan: NBA je holivudski film, Evroliga je umetnost

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.12.2023 17:34
Trener Anadolu Efesa, Erdem Džan Guliver
Trener Anadolu Efesa, Erdem Džan

Trener Anadolu Efesa, Erdem Džan, dao je intervju za turske medije u kom se dotakao i razlike između Evrolige i NBA lige. Turski stručnjak je imao zanimljivo poređenje najbolje lige na svetu sa elitnim takmičenjem u Evropi.

"Razliku između ove dve lige uglavnom objašnjavam ovako: NBA košarka je kao naučno fantastični film iz Holivuda, sa velikim budžetom. Možete da uživate u njemu i sa kokicama u ruci. Evroliga je kao film o modernoj umestnosti. Svaka scena je bitna, osvetljenje, muzika, pozadina, izbor scena. Popijete kafu i gledate ga pažljivo da ne propustite nešto. Tako ja vidim razliku između ove dve lige." izjavio je Džan.

Iako Turčin preferira "umetnost" evropske košarke, smatra da bi Evroliga mogla da nauči nešto od NBA lige.

 

 

"Mislim  da postoje dve metode koje bi mogle da se prebace iz NBA u Evropu. Odnos sa igračima i model treninga. Verujem da bi mečeve trebalo da pripremamo sa treningom koji se fokusira na kvalitet, a ne kvantitet." istakao je Džan, a zatim i objasnio na šta tačno misli kada kaže da bi Evropa trebalo da popravi odnos sa igračima.

"U NBA ligi, morate da koristite više empatije. Igrači tamo imaju više slobode u životu izvan tima. Ne kažem da sve što sam rekao može biti korišćeno u Evropi, ali verujem da može da se primeni. Na primer, u NBA imate puno pomoćnih trenera (11-12) i svaki od njih ima igrače za koje je zadužen kako na terenu tako i van njega. Brinu o košarkašima, njihovim porodicama, okruženju i tako prate njihov rast i razvoj. Najbitnija je komunikacija." zaključio je Džan.

Ovo je debitantska sezona za Erdema Džana u Evroligi, nakon što je na klupi Anadolu Efesa nasledio Ergina Atamana. U prvoj godini u istanbulskom klubu, Džan je trenutno na skoru 7-7 u Evroligi, dok u turskom prvenstvu drži prvo mesto sa 10 pobeda i dva poraza.