ABA liga

Triler u "Morači": Budućnost jedva preživela Mornar i slavila nakon produžetka

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.01.2024 20:32
Triler u "Morači": Budućnost jedva preživela Mornar i slavila nakon produžetka MN Press

Na teškom gostovanju u Podgorici, imao je Mornar solidnu priliku da prekine niz od devet uzastopnih poraza u AdmiralBet ABA ligi, ali je na kraju ipak izgubio od Budućnosti posle produžetaka 103:100 (23:20, 25:26, 20:22, 18:18 17:15). Kada se lomila utakmica, Podgoričani su znali koga da pošalju na liniju penala, centar Barana Uroš Luković promašio je nekoliko ključnih bacanja u finišu, što je, na kraju, koštalo goste boljeg rezultata.

Malobrojni navijači u podgoričkoj dvorani imali su priliku da gledaju izuzetno uzbudljivu utakmicu, koja je većim delom protekla u rezultatskoj neizvesnosti. Iako su obe ekipe u jednom trenutku imale dvocifrenu prednost, uglavnom se igralo koš za koš, uz dosta lepih poteza na obe strane, da bi se na kraju ipak radovao domaći tim.

Veliku dramu videli smo najpre u finišu regularnog toka, kada je Mornar bio jako blizu pobede. Imali su Barani 86:85 na 17 sekundi do kraja, samo da bi Gavrilović možda napravio i nesmotren faul nad Mihailovićem posle ofanzivnog skoka plejmejkera Budućnosti, koji je pogodio samo jedno bacanje. A, preostale četiri sekunde nisu bile dovoljne gostima da dođu do pobede, pa je susret otišao u produžetak.

 

 

U dodatnih pet minuta se takođe igralo po principu koš za koš. Obe ekipe su se smenjivale u vođstvu i gotovo da niko nije imao više od dva poena prednosti, sve do trojke Pola na minut do kraja, kada je Budućnost stekla velikih +4 (100:96). Ipak, Vranješ je u narednom posedu vratio neizvenost sa distance (100:99), da bi se ključni trenutak desio na 15 sekundi do kraja, kada je Luković poslat na liniju penala. Centar Mornara bio je polovičan sa "crte", dok je Ferel, sa druge strane, bio sigurniji u penal završnici. 

Budućnost je tako na kraju opravdala ulogu favorita, a listu strelaca podgoričkog tima predvodio je pomenuti Mihailović sa 27 poena. Sa druge strane najefikasniji u poraženom sastavu bio je Dan-Martin sa 21.

Valja napomenuti da je u finišu regularnog toka isključen trener Mornara Mihailo Pavićević zbog prigovora sudiji, pošto je smatrao da je njegov igrač fauliran pri šutu sa celog terena uz zvuk sirene, kada se možda i nepropisno postavio košarkaš Burućnosti Vladimir Mihailović. Jedan od trojice arbitara dosudio je faul. Odluka je posle preinačena, a Pavićević je zbog prigovora dobio drugu tehničku, pa nije bio u mogućnosti da pomogne svom timu u dodatnih pet minuta.

Sledi pauza u ABA ligi, a Budućnost u narednom kolu, 14. januara gostuje Krki, dok će Mornar dan ranije dočekati Zadar.

AdmiralBet ABA liga, 15. kolo

Četvrtak

Igokea - Split 77:80

Petak

Budućnost - Mornar 103:100 

FMP - Cibona 19.00 (TV Arena sport 2)

Subota

Cedevita Olimpija - Crvena zvezda 17.00 (TV Arena 1 Premium)

Partizan - Krka 19.00 (TV Arena 1 Premium)

Ponedeljak

Borac - Mega 18.00 (TV Arena sport)

Utorak

Zadar - SC Derbi 18.00 (TV Arena sport)

 

Standings provided by Sofascore