Vesti iz fudbala

Marta pričala o popularizaciji ženskog fudbala: Idoli devojčicama danas nisu fudbaleri nego fudbalerke, to je uspeh svih nas

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.08.2023 12:41
Marta pričala o popularizaciji ženskog fudbala: Idoli devojčicama danas nisu fudbaleri nego fudbalerke, to je uspeh svih nas Tanjug/AP Photo/Aisha Schulz

Svetsko prvenstvo za fudbalereke u Australiji i Novom Zelandu prelazi iz grupne u elimincionu fazu, a navijači širom sveta su zadovoljni onim što su mogli da vide.

Stadionu su puni, gleadoci, a među njima i oni TV Arena sport, mogu da uživaju u majstorijama fudbalerki koji pokazuju da je i ženski fudbal i te kako popularan.

Upravo je o tome uoči susreta protiv Jamajke pričala Marta, kapiten selekcije Brazila kojoj je ovo peti Mundijal na kojem učestvuje.

"Kad sam počinjala da se bavim fudbalom nisam imala nikakvog idola, nisam to ni mogla jer žrnsku fudbal nije bio popularan, a danas se ta situacija promenila. Znam da se sve više devojčica ugleda na mene, ali nisam bitna jaa, ima tu još mnogo igračica koje su uzor mladim devojkama. To je suština. Mi smo uspele u nečemu što je bilo nezamislivo. Popularizovale smo ženski fuidbal i gotovo ga izjednačile sa muškim", rekla je Brazilka i dodala:

"Ono što mene posebno raduje je činejnica da devojčice koje danas počinju da igraju fudbal ne moraju da se ugledaju na muškarce. Ima u ženskom fudbalu dovoljno kvalitetnih igračica, a do toga smo došle time što nismo odustajale ni onda kad je bilo teško. Borile smo se sve ovo vreme i nastavićemo da unapređujemo ženski fudbal".

Marta je jedna od najboljih fudbalerki u istoriji, pet puta je bila najbolja igračica na planeti u izboru FIFA, osvajala je i Zlatnu kopačku kao najbolji strelac, a ima i dve olimpijske titule sa selekcijom Brazila.