Vesti iz fudbala

U Beogradu izloženi brojni predmeti iz zaostavštine Siniše Mihajlovića i Paola Rosija: TV Arena sport pomogla izložbu

komentari (0)

Izvor: Tanjug

06.07.2023 23:22
U Beogradu izloženi brojni predmeti iz zaostavštine Siniše Mihajlovića i Paola Rosija: TV Arena sport pomogla izložbu MN Press

Izložba "U sećanje na Paola Rosija i Sinišu Mihajlovića" otvorena je večeras svečano u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu i trajaće do 3. avgusta, a njeno organizovanje značajno je pomogla TV Arena sport. 

Na otvaranju izložbe posvećene dvojici čuvenih fudbalera, vrpcu su svečano presekli Rosijeve (1956-2020) ćerke Sofija Elena i Marija Vitorija, deca Dražena Mihajlovića Andrea i Filipa, uz ambasadora Italije Luku Gorija i ministarku kulture Srbije Maju Gojković.

U obraćanju prisutnima, Rosijeva supruga Federika Kapeleti je istakla da je to emotivan trenutak za nju i decu, i da se radi o posebnoj izložbi o dva šampiona, Rosiju koji je "predstavljao svoju zemlju na najbolji mogući način i Siniši koji je bio jako voljen u Italiji".

"Izložba će vam pomoći da vidite šta su učinili tokom svojih profesionalnih života, ali bili su mnogo više od toga, i danas žive u našim srcima, i u čitavom svetu", rekla je Kapeleti.

Mihajlovićev (1969-2022) brat Dražen Mihajlović je istakao da je otvaranje izložbe veoma emotivan trenutak za njega i zahvalio se svima uključenima u njenu pripremu. Mihajlović se posebno zahvalio Gojković, koja je kao gradonačelnica Novog Sada  pomogla u organizaciji Sinišine oproštajne utakmice 2007. godine.

"Siniša je bio most koji je spajao dva naroda - Srbe i Italijane. Ovde kad kažemo Siniša Mihajlović prva asocijacija je Crvena zvezda i Italija, a u Italiji na Srbiju", ocenio je Mihajlović.

Gojković je rekla da je otvaranje izložbe za nju veoma emotivan momenat, pošto je za "Mihajlovića vezivalo dugogodišnje lično i porodično prijateljstvo".

"Legendarni srpski fudbaler i na prvom mestu čovek velikog srca, ostavio je neizbrisiv trag u svetu sporta. Svojom jedinstvenom pojavom i životnim stavom, osvojio je srca mnogobrojnih ljubitelja „najvažnije sporedne stvari na svetu“ širom planete", istakla je Gojković.

Mihajlović je bio nezamenljivi reprezentativac, jedan od ključnih igrača tima Crvene zvezde, šampiona Evrope, ljubimac navijača u svojoj zemlji, Italiji i širom sveta, dodala je Gojković.

"Njegova ljubav prema svom narodu i državi, dobročinstvo, plemenitost i humanost, ostaće zabeleženi kao redak Božji dar. Dobrim delima nesebično je vraćao nadu u bolje sutra, na prvom mestu deci i omladini bez roditeljskog staranja", podsetila je srpska ministarka.

Prema njenim rečima, Mihajlović i Rosi su "bili najbolji predstavnici svojih zemalja, šampioni sveta i Evrope, majstori fudbala i uzori mladima, a na prvom mestu dobre osobe i jake ličnosti", a ovom izložbom "čuvamo uspomenu na njih".
Gori je rekao da su čuveni igrači bili omiljeni - Rosi je postao heroj nacije donevši 1982. godine Italiji treću svetsku titulu na Mundijalu u Španiji, dok je Mihajlović bio otelotvorenje povezanosti dva naroda, koji je "uspeo da ujedini navijače pola Italije".

"U sećanje na Paolo Rosija i Sinišu Mihajlovića" predstavlja brojne trofeje, dresove, lopte, kopačke, fotografije i druge predmete dvojice sportista, ali i njihovih saigrača, poput Rosijeve "Zlatne kopačke" iz Španije. 
Direktor Italijanskog instituta za kulturu Roberto Ćinkota je istakao važnost izložbe, dodavši da je "fudbal kultura, i predivan most između dve zemlje
".

Direktor izložbe Marko Skembri je istakao da su mu u pripremi izložbe obe porodice otvorile svoja vrata i omogućile da "uzme važne i lične stvari".

Organizator izložbe je Vord kemp internešenal i Fondacija Paolo Rosi, glavni pokrovitelji su Ambasada Italije i Italijanski institut za kulturu, i drugi.