Vesti EURO 2024

Lazović golčinom u Bugarskoj ostavio Srbiju na pravom putu ka EURO 2024.

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

20.06.2023 22:47
Lazović golčinom u Bugarskoj ostavio Srbiju na pravom putu ka EURO 2024. MN Press

Dva koraka napred Srbije ka EURO 2024, pa jedan nazad. "Orlovi" su se čudom i golom Darka Lazovića u poslednjim sekundama meča spasili poraza od Bugarske u Razgradu 1:1 (0:0) u četvrtom kolu kvalifikacija grupe "G" za EURO 2024. i ostali su na putu ka završnom turniru gde se nisu pojavili još od 2000. godine. 

Bez Mitrovića, Vlahovića i Jovića, Srbija je bila ofanzivno nemoćna, bez prave ideje kako da sruši odličnu odbranu Bugarske. Ostali su "orlovi" bez prave prilike za 90 minuta, a od tri kiksa odbrane jednu priliku realizovao je Kiril Despodov i vratio bi Bugarsku u konkurenciju za plasman u Nemačku, da Darko Lazović nije poslao "bombu" sa 15 metara i doneo Srbiji bod bukvalno u poslenjim sekundama meča. Posle pobede nad Litvanijom 2:0, Mađarska i Srbija dele prvo mesto u grupi "G".

Očekivalo se da Srbija kontroliše meč jer ima mnogo kvalitetniji vezni red, ali niko nije očekivao da iz kontrole neće prozići nijedna izgleda gol prilika. Pretili su "orlovi" iz prekida, prvo Milenković, pa Sergej Milinković Savić, ali selektor Bugarske Mladen Krstajić zatvorio je dobro sve prilaze golu, pa su "orlovi" ostali bukvalno bez prave prilike.

Na drugoj strani, Bugarska je bila orijentisana isključivo na kontre i iz jedne takve u 31. minutu umalo nije stigla do vođstva. Rusev se odlično kretao između dvojice štopera, izašao je sam pred Vanjom Milinkovićem Savićem i šutirao ispod njega, ali i pore gola. To je bila i jedina prava prilika u prvih 45 minuta u Razgradu.

Prvu priliku Bugari su promašioli, drugu nisu. Odbrana Srbije je potpuno zakazala u 47. minutu, Čočev je vratio loptu do Despodova a ovaj sa desetak metara rutinski savladao Vanju Milinkovića Savića. 

Prvi primljeni gol u kvalifikacijama pokrenuo je igrače Srbije. Uspostavili su kontrolu, pritiskali, međutim, Bugari su igrali skoro savršeno u defanzivi. Krstajić je odlično pripremio ekipu za sve akcije "orlova" koji su stezali obruč ali bez pravog završnog pasa i udarca. Kako se meč bližio kraju, nervoza kod srpskih igrača je bila sve veća, a samopouzdanje domaćina je "bujalo". Mogao je Dejan Joveljić na kraju da "izvadi fleke", ali je bio izblokiran. Ono što nije uradio Joveljić jeste Darko Lazović koji je spasio Srbiju poraza.

Nije mogao da izabere iskusni igrač Verone za prvenac u dresu Srbije, poslao je "bombu" sa 15 metara pod samu prečku za veliki bod "orlova". Uz majstorstvo je potrebno imati i sreće...

Bugarska - Srbija 1:1 (0:0)

Stadion: "Huvefarma" u Razgradu
​Sudija: Kreg Puson (Engleska).
Strelac: Despodov u 47, za Bugarsku, a Lazović u 90+6. minutu za Srbiju.

BUGARSKA: Đulgerov - V. Popov (od 86. Galčev), Antov, P. Hristov, Gruev - Petkov, N. Iliev (od 66. Stefanov), Kraev, Čočev (od 66. Krastev) - Rusev (od 86. S. Petrov), Despodov (od 78. Delev).

SRBIJA: V. Milinković-Savić - Milenković, Gudelj, Pavlović - A. Živković (od 71. Lazović), Lukić (od 58. Đ. Jovanović), Maksimović (od 80. Grujić), Kostić (od 71. Mladenović) - Tadić, S. Milinković-Savić - Joveljić.

 

Kvalifikacije za EURO 2024.

Grupa "G", treće kolo

Bugarska - Srbija 1:1 (0:0)
/Despodov 47 - Lazović 90+6/ 
Mađarska - Litvanija 2:0 (1:0)
/Varga 32, Salai 83/

 

Standings provided by Sofascore