Vesti iz fudbala

FIFA mora na sud zbog klupskog Svetskog prvenstva: Fudbalski sindikalci podneli tužbu briselskom sudu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.06.2024 17:30
logo FIFPro, čiju su predstavnici protiv proširenja klupskog Svetskog prvenstva Guliver
logo FIFPro, čiju su predstavnici protiv proširenja klupskog Svetskog prvenstva

Za razliku od mnogih drugih sportista, fudbaleri imaju nekoga ko misli na njihova prava i trudi se da ih gde god može zaštiti najviše što je moguće pa je tako Međunarodna asocijacija profesionalnih fudbalera udarila na Međunarodnu fudbalsku federaciju zbog novina na Svetskom klupskom prvenstvu.

Konkretno, FIFPro je podneo tužbu protiv FIFA, a ključni argument sindikalaca pred Evropskim sudim pravde u Briselu jeste nehumano gomilanje obaveza igrača najvećih i(li) najuspešnijih klubova sveta. Jer nova verzija ovog takmičenja predviđa uvećanje broja učesnika i mečeva, samim tim i produžavanje turnira. 

"Kada se uključe pripremni periodi i putovanja, turnir će verovatno stvoriti do šest nedelja dodatnog posla koji će biti dodat već prenatrpanom rasporedu", navodi se u saopštenju FIFPRO, čiji su predstavnici zabrinuti i zbog dodatnog mentalnog i fizičkog trošenja fudbalera, ionako opterećenih igranjem domaćih i kontinentalnih takmičenja.  

 

 

Svetsko klupsko prvenstvo zakazano je za period od 15. juna do 13. jula 2025. godine u Sjedinjenim Američkim Državama i prvi put će okupiti 32 kluba, a kako iza cele priče stoji ogroman kapital teško je čak i zamisliti da će FIFProizdejstvovati vraćanje SP u ranije okvire. 

Što mu, naravno, ne uskraćuje pravo da pokuša da istera svoje, pa je u tu svrhu od Suda u Briselu tražio da slučaj "podeli" s Evropskim sudom pravde. I to je učinio združenim snagama sa engleskim Udruženjem profesionalnih fudbalera (PFA) i Sindikatom francuskih igrača (UNFP).